Vladimir Dugandžić/CROPIX
GIGA U VELIKOJ FORMI

Vuković: Javljaju mi se mnogi klubovi, ali meni je u Hajduku odlično... Uživam u nogometu!

'Igrao sam sve tri utakmice protiv Lokomotive i znate što mi je najteže palo? To što nismo stvorili niti izgledne prigode. Jednostavno je reći da nam Lokosi ne leže'
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. studeni 2012. 09:58

Ivan Vuković igra možda i najbolji nogomet karijere. Nekoć je u Budućnosti bio glavni strijelac, a danas je u Hajduku i asistent. Pet pogodaka, pet asistencija u prvenstvu, i da ne zaboravimo, važan gol Interu u briljantnom izdanju na San Siru, čime je ukupno stekao laskavi naslov 'najkorisnijeg igrača Bijelih u aktulanoj sezoni'.

- Jako sam zadovoljan, prošle godine dva pogotka, a ove sezone već pet, i što je još važnije, uspijevam razigrati momčad. Užitak je danas igrati u Hajduku. Iako nisam klasični napadač, mogu igrati i tu poziciju. Lakše mi je kada sa mnom igra napadač poput Maglice, ali u svim koncepcijama stvaramo dovoljno prigoda koje rezultiraju pobjedama - naglasio je Vuković.

Crnogorski napadač ima veliku podršku s tribina, a uz to, može se slobodno kazati, i jedan je od lidera svlačionice. Uz kapetana Maloču, njegovog velikog prijatelja, Vuković se prometnuo u lidera iz sjene, kako će mnogi kazati.

- Ha, ha... Lijepo ste to rekli, 'lider iz sjene'. Osjećam respekt mlađih suigrača, jer sa 25 godina jedan sam od starijih u svlačionici. Međutim, najvažnije mi je da svi djelujemo kao momčad. Da nema istaknutih pojedinaca, nego cijela ekipa igramo po onoj krilatici 'svi za jednog, jedan za sve'.

Taj slogan najbolje se ogleda u Hajdukovoj igri koja se temelji prvenstveno na disciplini u obrani.

- Obrana počinje od napadača, to se dobro zna. U svim pravim momčadima je tako. Odlično smo pripremljeni i to je naša prednost u odnosu na konkurente. Rijetko se na prostoru država iz regije susreće momčad koja dominira u tjelesnoj pripremi, a današnji Hajduk je takav. Imamo trkačku moć koja protivnicima ne dopušta da se razmašu. Najbolje se to vidjelo u dvobojima sa Splitom, s momčadi kvalitetnih pojedinaca koji nam ipak nisu uspjeli stvoriti pritisak. Zašto? Zato što smo toliko tjelesno nadmoćni da ne dopuštamo protivniku njihovu igru. Nema mogućnosti da suparnik iznese loptu sa svoje polovice. Sposobni smo igrati visoki presing, a to je rezultat rada tijekom priprema. Imali smo naporno razdoblje, ali danas sve dolazi na naplatu.

Imaju Bijeli još 'dugova' koje treba naplatiti, a na vrhu popisa tih dužnika jest Lokomotiva. Zbog čega je Dinamova filijala tako neugodna za Bijele? Kako se dogodilo da su hajdukovci u tri posljednje utakmice ubilježili tri poraza bez postignutog pogotka?

- Igrao sam sve tri utakmice i znate što mi je najteže palo? To što nismo stvorili niti izgledne prigode. Jednostavno je reći da nam Lokomotiva ne leži, ali nemam odgovora na pitanje zbog čega nam ne leži. Tri puta su nas pobijedili, a mi nijednom nismo bili pravi. Zato u subotu imamo veliki motiv za pobjedu. Osobno, Lokomotivu silno želim 'skinuti'.

Samopouzdanja ne manjka, dapače, Bijeli su u odličnoj seriji s četiri pobjede u nizu. Međutim, slična je situacija bila i u kolovozu ove godine kada su u Maksimir otišli na noge Lokomotivi, ali upravo je u tom susretu krenula silazna putanja. I tada su tjedan obilježili izostanci igrača s treninga radi obveza u reprezentaciji. Ovaj put hajdukovci silno žele izbjeći slični scenarij.

- Iz svega se izvlače pouke, a mi smo, nadam se, nešto i naučili od prošlog poraza. Istina je da slična euforija vlada i danas, međutim, ono što mene raduje jest činjenica da smo stabilizirali formu. Igramo čvrsto, odgovorno na gostovanjima kao i na Poljudu. U posljednjih pet prvenstvenih dvoboja primili smo samo jedan pogodak i uzeli četiri pobjede. I taj podatak govori kako je naša igra postala prepoznatljiva i učinkovita. Ne, nema razloga da u subotu ne nastavimo pobjednički niz. Idemo kontra tradicije i negativne statistike, ali s velikom vjerom u vlastite mogućnosti.

'Uživam u nogometu'

Vuković je postao jedan od stožernih igrača Bijelih, a takvi su u prvom redu za prodaju. Neminovnost života na Poljudu. Moguće je da već ove zime Hajduk za Vukovića pronađe novi klub. Ukoliko odšteta zadovolji Bijele koji su Budućnosti prije godinu i pol dana platili 250.000 eura odštete za njegov dolazak.

- S dobrim igrama uvijek krenu priče, ali istina je, ima i poziva, opcija, javljaju se klubovi. Znam da Hajduk mora prodavati igrače kako bi preživio, unatoč aktualnom smirivanju problema. Meni je odlično u Hajduku, baš uživam u nogometu, ali klub je uvijek prvi na potezu.

Linker
05. svibanj 2024 06:34