Foto: Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
OGROMAN POTENCIJAL

XAVI HERNANDEZ S KAJZERICE Novi nogometni dijamant pred kojim je blistava budućnost

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. srpanj 2016. 20:45

Malo je neobično zazvučala nedavna izjava Marija Tokića koji je zavapio za mladićem koji se nalazio na Europskom prvenstvu do 19 godina u Njemačkoj:

- Šteta što Luka Ivanušec nije s nama...

Dečko rođen 26. studenog 1998. godine, veznjak koji je do tada upisao samo dva nastupa za Lokomotivu (prvih šest minuta pod Sretenom Ćukom u Koprivnici 20. prosinca 2015., drugi pod Tokićem u Andori protiv UE Santa Colome) toliko nedostaje?! U četvrtak smo se imali priliku uvjeriti o čemu Tokić priča. Maloljetni Ivanušec protiv prekaljenih majstora Vorskle iz Poltave postavio se bez ikakvog respekta. Energičan, čvrst, okomit, probitačan, prema stasu malotko bi mu dao 17 godina.

- Ne, neću postaviti igru tako da se vrti oko Ivanušeca. Lokomotivina glavna snaga je momčad, a ne pojedinci - odgovorio je trener Tomislav Ivković na pitanje nakon prvog dvoboja 3. pretkola Europske lige.

Borba s Dinamom

Ivković je iskusan lisac, svjestan je da s mladim igračima treba biti oprezan kako ne bi poletjeli pa ni dan nakon utakmice nije dopustio Ivanušecu davanje intervjua. No koliko ga cijeni strojovođa Lokomotive pokazao je stavivši Ivanušeca u udarnu postavu protiv Vorskle. Jasno je, na Kajzerici se čuva novi nogometni dijamant i, naravno, samo je pitanje kako će ga se izbrusiti...

- On može biti vrhunski igrač! Iznimno je potentan s jako dobrim prvim korakom, brz i konkretan, tehnički je jako dobar. Pravi suvremeni vezni igrač pred kojim je velika budućnost. I u glavi je odličan, skroz je posvećen nogometu. Po načinu igre mogao bih ga usporediti s Xavijem Hernandezom, Ivanušec je taj tip igrača, supermoderni veznjak.

Tako priča Marko Pinčić, jedan od najzaslužnijih što je Ivanušec prošle godine stigao u Lokomotivu. Bio je rujan 2014. kad su na Kajzerici gostovali kadeti Varaždina. Pinčić, danas trener drugoligaša Lučkog, vodio je kadete Lokosa i zajedno sa šefom nogometne škole Lokomotive Juricom Čabrajom u Ivanušecu vidio nešto posebno. Čabraja i direktor kluba Božidar Šikić brzo su krenuli u akciju, željeli su dovesti Ivanušeca već te zime, no na kraju je posao okončan prošlog ljeta.

- Hrabar je, a najvažnije je da ga je klub prepoznao i stao iza njega. To je super priča - zaključuje Pinčić.

Ivanušec je iz mjesta Ljubešćice pokraj Novog Marofa u kojoj je za istoimeni klub igrao i futsal, što mu je definitivno pomoglo u tehničkom razvoju. Veliki nogomet igrao je u Novom Marofu u kojem ga je pronašao Zoran Kastel i 2010. odveo u Varteks, koji je tada postajao Varaždin.

- Skupio sam generaciju ‘98. u kojoj su bili i Đurasek koji je sada u Dinamu, Posavec koji je iz Dinama upravo otišao u Sesvete, pa Vizinger u Rijeci, Ptiček, Kukec i Domjan u Zavrču... Klinci iz te generacije bili su strašno talentirani - prisjeća se Kastel.

Ivanušecov seniorski proboj nije ga iznenadio:

- Tehnički je od malena bio superioran, kad je bio limač nisi ga praktički imao što učiti, strašno je bio prirodno nadaren. Prošao je pet godina Varteksove škole i isplivao je voljom, radom, željom, htijenjem... Nikad mu nije bio problem raditi i stvarno sam sretan zbog njega. Borio sam se s njegovim tatom da dođe u Varteks, jer njemu su bili obećali da će ići u Dinamo, a Luki je naravno u glavi bilo “hoću u Dinamo”. Tako da sam ga na kraju dobio godinu dana kasnije nego što sam ga htio. Ivanušec je sigurno spreman za seniorski nogomet. Trenirao sam i Marka Roga tri-četiri godine pa za Ivanušeca sa sigurnošću mogu ustvrditi da je on danas-sutra potencijal i za A-reprezentaciju, kao i dosta igrača rođenih 1998. Samo, za njih je najvažnije da igraju - dodao je Kastel.

Mumlekovo guranje

Ivanušec nije neotkriveni talent, izbornik Dario Bašić ga je vodio na SP do 17 godina u Čileu 2015. gdje se pokraj dinamovaca izborio za mjesto u udarnoj postavi i zabio gol SAD-u. Ni Ferdo Milin ga nije zaobišao, u lipnju je igrao i na Euru U-19. U izvještaju utakmice s Vorsklom napisali smo da mu je to bio tek treći službeni seniorski nastup u karijeri. I pogriješili! U proljeće 2015. kao 16-godišnjak je odradio devet utakmica u dresu Varaždina u 3. HNL istok, a debitirao je 29. ožujka protiv Slavije iz Pleternice. Prve seniorske minute dao mu je još jedan veliki nogometni majstor kojem u rubrici “mjesto rođenja” piše Varaždin - Miljenko Mumlek.

Ivanušec je samo još jedan dokaz koliko je varaždinski nogometni bazen važan za hrvatski nogomet i koliko je važno na sve načine pomoći da taj bazen potpuno ne presuši.

Linker
25. travanj 2024 12:46