EUROPA O TOMISLAVU IVIĆU

Za Belgijce je najveći trener u povijesti, za Francuze je revolucionar...

'Teški radnik i vrstan taktičar, posebno obrambeno, poznat je po uspjesima i dugovječnosti. Bio je revolucionar u svijetu modernog nogometa s vrhunski dizajniranom taktikom'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. lipanj 2011. 23:38

Tomislav Ivić osvojio je osam naslova državnog prvaka u šest zemalja. Bio je čovjek ispred svog vremena. Brojni klubovi čije je momčadi učinio trofejnima u subotu su mu na službenim web stranicama posvetili središnji prostor. S mnogo boli i izraza sućuti upućenih obitelji, jer Ivić je velikan koji ih je zadužio. Marseille, Ajax, Anderlecht, Atletico Madrid...

Ivić je ostavio Hajduk kako bi preuzeo Ajax 1976. godine. Nije to bilo idealno vrijeme za Kopljanike, Cruyff je već naveliko blistao u Barceloni, većina drugih asova iz čuvene ekipe također je otišla. Okupio je novu momčad i u prvoj sezoni - osvojio prvenstvo Nizozemske.

“Ivića je od 1. srpnja 1976. pratio Rinus Michels, tražio je trenera za Ajax. Hrvat se odmah pobrinuo da donese titulu prvaka 1977. nakon četiri godine čekanja. Nedugo nakon Michelsove smrti, u ožujku 2005. Ivić je rekao: Michels me je predsjedniku Van Praagu nominirao kao svog nasljednika - piše Ajaxova službena stranica, te dodaje: “Hrvat je instalirao stil igre potpuno protivan tadašnjoj kulturi kluba, ali je bio vrlo uspješan.”

Novi internacionalni izazov pronašao je u Anderlechtu.

“Tomislav Ivić, umro je u petak 24. lipnja, kao posljedica srčanih problema. S Anderlechtom je napravio pothvat. RSC Anderlecht želi sućut obitelji i prijateljima u ovom teškom trenutku”, objavili su Belgijanci.

Atletico Madrid prenio je tekst iz lista En Mundo Deportivo:

“Pod njegovim vodstvom vratar Abel Resino postavio je europski rekord bez primljenog gola 1275 minuta (2009. godine ga je srušio Van der Sar nap. a.). Doveo je Atletico do finala Kupa kralja 1991., međutim, u njemu nije vodio momčad zbog nesuglasica s tadašnjim predsjednikom Jesusom Gilom.”

Standard iz Liegea bio mu je posljednja europska destinacija.

“Bivši nogometaš skromnog talenta postao je uspješan trener. Teški radnik i vrstan taktičar, posebno obrambeno, poznat je po uspjesima i dugovječnosti u karijeri. Bio je revolucionar u svijetu modernog nogometa s vrhunski dizajniranom taktikom”, zaključuje Standardova web stranica.

Tomislav Ivić uspješno vodio Standard iz Liegea i Anderlecht pa su njegovoj smrti belgijski mediji posvetili veliku pozornost. U petak navečer nakon objave vijesti o njegovoj smrti belgijska nacionalna televizija RTBF je objavila poseban portret Tomislava Ivića iz belgijskog kuta u trajanju od 2,5 minute u kojem je istaknula da je “bio najuspješniji trener u povijesti nogometa”, citirajući prestižni epitet koje je 2007. Tomislavu Iviću dodijelila La Gazzetta dello Sport.

U uvodu članka o smrti Tomislava Ivića, jedini francuski sportski dnevnik L’Equipe ističe da ga je La Gazetta dello Sport godine 2007. izabrala za najuspješnijeg trenera u povijesti nogometa, “što je logično jer je osvajao trofeje u šest zemalja što je jako teško za ostvariti.” Na istoj valnoj dužini je i pariški dnevnik Le Parisien: “Veliki i trofejni hrvatski trener Tomislav Ivić bio je najuspješniji trener u povijesti nogometa.”

Marseilleski dnevnik La Provence posvetio je velik prostor bivšem treneru Marseillea. Nakon što je francuska televizija objavila vijest o Ivićevoj smrti, novinar La Provencea nazvao je Bernanda Tapieja, bivši predsjednik Marseillea se rasplakao i nije mogao dati dužu izjavu.

- Ivić je bio moj veliki prijatelj i njegova smrt me jako pogodila pa sada, nažalost, zbog emocionalnog stanja ne mogu duže pričati - kazao je Bernard Tapie, bivši predsjednik Marseillea, koji je bio prvak Europe 1993., a tad mu je poseban savjetnik bio upravo Tomislav Ivić.

Portugalska nogometna legenda, slavni Joao Pinto govorio je o svom bivšem treneru Tomislavu Iviću na portugalskoj televiziji:

- Tomislav Ivić bio je divan i simpatičan trener, koji je volio razgovarati s nama igračima. Bio je jako koncentriran, a kad bi pričao s nama, uvijek bi se sjetio svih naših pogrešaka, koje je na treningu ili utakmici zapisivao u svoju bilježnici. Zaista je bio poseban trener.

Linker
26. travanj 2024 06:00