Valerio Pennicino/Getty Images
STIŽU VELIKA POJAČANJA

ZA HRVATSKI DVOJAC NEĆE BITI MJESTA U NOVOM JUVENTUSU? Mandžo ima novog udvarača, a pogledajte kako bi mogao izgledati talijanski prvak u novoj sezoni

JUVENTUS Talijanski velikan krenuo s dovođenjem velikih pojačanja za novu sezonu
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 04. srpanj 2019. 10:19

Massimiliano Allegri u pet torinskih godina uzeo je 11 domicilnih trofeja (pet uzastopnih scudetta, četiri uzastopna Kupa Italije, dva Superkupa) a najprestižnija ‘kanta’, ona ‘s ušima’, izmakla mu je u dva navrata (Barcelona 2015., Real Madrid 2017. godine).

Medijski napisi iz svibnja kazivali su kako se 51-godišnji strateg iz Livorna osjeća izdanim zbog ponašanja Pavela Nedveda i Fabija Paraticija, dinamičnog direktorskog dueta koji je neko vrijeme tražio novo lice na klupi Stare dame dok predsjednik Agnelli, navodno, nije imao ništa protiv statusa quo.

Napuljski bankar

Epilog dvorskih igara? Max Allegri izvukao je najkraću slamku i odlučio je uzeti jednogodišnju pauzu od nogometa, a 60-godišnji Maurizio Sarri, nekadašnji rival iz Napolija koji je svojedobno često znao Bianconere ‘uzeti u usta’ (“očito trebamo nositi crno-bijeli dres da nam sudac dosudi 11-erac”), imenovan je novim trenerom nakon potpisivanja trogodišnjeg ugovora. Projekt ‘Juventus 2.0’ povjeren je bivšem napuljskom bankaru, strastvenom pušaču cigareta i čovjeku koji ne namjerava odstupiti od svog izraženog individualnog pogleda na nogomet i načina kako se isti treba igrati. Nakon ipak neuspješne implementacije u Chelseaju, Sarriball (sustav igre temeljen na posjedu lopte) će biti na novom iskušenju u novom Juventusu.

SN

Sarri ne odstupa od sustava 4-3-3 pri čemu veznu liniju formira s jednom ‘šesticom’ od koje očekuje da bude kompjuter i metronom na travnjaku i dvije ‘osmice’ zadužene za ofenzivniji i konkretniji dio. U Juventusu više nema Pirla ni Sarrijevog ljubimca Jorginha, ali zato je doveden Adrien Rabiot (24), 188 centimetara visoki igrač sredine terena koji se tehničkim i defenzivnim mogućnostima čini itekako podoban za Sarrijev profil zadnjeg veznog. Zamjena će mu biti nešto ‘tvrđi’ Emre Can (32-godišnji Khedira odlazi), a Ramsey (dogovoren još u veljači), Pjanić, Bentancur i Matuidi (špekulira se da bi mogao otići) će biti na desnoj i lijevoj strani veznog reda. Dakle, svaka središnja pozicija je poduplana, baš kako Sarri voli, iako u najmanju ruku dosad nije pokazao sklonost pretjeranim rotacijama kadra.

Partner De Ligtu

Treći (zasad) službeni novak je Luca Pellegrini zbog kojeg se Juve odrekao Spinazzole čija bi uloga i ove sezone bila zamjena za Alex Sandra, baš kao što će to biti 20-godišnji bivši lijevi bek Cagliarija. Međutim, zamjena sigurno neće biti Matthijs de Ligt, klijent Mina Raiole s kojim Bianconeri imaju dobru suradnju još iz dana Paula Pogbe. Pitanje je samo s kim će u stoperskom paru igrati nizozemsko čudo od djeteta, hoće li se Sarri odlučiti za Chiellinija (34) ili Bonuccija (32). Teško da će se Rugani (24) naigrati... Desni bek? Cancelo je prvi izbor, a De Sciglio drugi, to je ‘beton’ ako ne bude prodaje Portugalca.

Soccer Football - Europa League Final - Chelsea Press Conference - Baku Olympic Stadium, Baku, Azerbaijan - May 28, 2019  Chelsea manager Maurizio Sarri during the press conference  UEFA/Handout via REUTERS - RC18606739C0
UEFA/Handout via REUTERS

Jasno da će ‘Juventus 2.0’ biti pogonjen na prednji pogon, a sukladno trenerskoj ideologiji na terenu će biti dva krila i klasična špica oko koje nema dvojbe jer će Higuain (treći klub u kojemu surađuje sa Sarrijem) sjediti na klupi zbog Cristiana Ronalda. Krila? Spominje se kako će Douglas Costa žestoko profitirati, baš kao i Paulo Dybala, više plemenit nego motoričan igrač, ali takav je bio i Hazard u Chelseaju. Zamjene su zasad Bernardeschi, Kean, Cuadrado i Mandžukić, iako u tom segmentu prije svega treba očekivati izlazni transfer...

Zaključak? Novi Juventus dubok je kao Marijanska brazda, a širok poput Dunava. Nije problem Serie A, dapače, ali Nedved i Paratici zahtijevaju osvajanje Lige prvaka od trenera s jednim (brojkom: 1) trofejom u karijeri (lanjska Europska liga s Chelseajem). Isto tako, bit će veoma zanimljivo vidjeti kako će se u Sarrijevom sustavu, ponašanju i ophođenju s igračima snaći CR7...

Tko je već došao u Juventus?

Aaron Ramsey

Velški veznjak (28) za Arsenal je odigrao 371 utakmicu te ostvario učinak od 65 pogodaka i isto toliko asistencija. Bianconeri su ga doveli besplatno nakon isteka ugovora, pa čak i da se Ramsey ne snađe najbolje na Apeninima, ovaj transfer mora se okarakterizirati odličnim. Čeka ga mjesto u početnih 11 na startu sezone.

Adrien Rabiot

Tek sad, kada je pod majčinim blagoslovom napustio rodni Pariz, moći će svijetu dokazati svoje igračke kvalitete. Vrijeme u PSG-u prožeto je svađama, manjkom minutaže i željom za odlaskom, no kada je igrao, Rabiot je pokazao distributivne i pozicijske sklonosti kakve Sarri želi od svoje ‘šestice’.

Luca Pellegrini

Rezervni lijevi bek ionako će mnogo vremena provesti na klupi, pa je Juventusu načelno bolje da to čini mlađi i vjerojatno jeftiniji Pellegrini (20) nego 26-godišnji Spinazzola, a usput su ‘ušićarili’ nekoliko milijuna eura te dobili prospekt za budućnost u stalnom U-21 talijanskom reprezentativcu. (vf)

Tko će još doći?

Gianluigi Buffon

Mattia Perin želi klub u kojem će biti prvi vratar, a Gigi Buffon ima 41 godinu i želi ostati u nogometu nakon igračke karijere u kojoj mu nedostaje samo trofej Lige prvaka. Odlazak u PSG bio je promašaj u svakom smislu (osim financijskog), ako se vrati u Juve bit će sada rezerva, a poslije direktor, no i tu je blizu Lige prvaka u posljednjem pokušaju...

Matthijs de Ligt

Utrka za 19-godišnjim stoperom Ajaxa zamrla je u posljednjih nekoliko dana, izgledno je kako je Juventus pobijedio Barcelonu, PSG, Manchester United i Liverpool. De Ligt će koštati 70 milijuna eura, ali radi se o potencijalno najboljem svjetskom stoperu u narednih deset godina. Sarri traži posjed lopte, očito smatra kako Nizozemac ima dovoljno tehničkih sposobnosti...

Pjaca i Mandžukić neće imati mjesta kod Sarrija?

Maurizio Sarri će na početku priprema u Juventusovom kadru ‘naletjeti’ na dvojicu hrvatskih ofenzivaca različitog profila.

Marka Pjacu platila je Stara dama 23 milijuna eura, međutim, ozljede prednjih križnih ligamenata desnog (2017. godine u Estoniji) i lijevog (ožujak ove godine) koljena zbog kojih nije imao kontinuitet nastupa na posudbama u Schalkeu i Fiorentini, uvelike su utjecale na karijeru modernog krilnog igrača. S tim u svezi, nekadašnji Pjaca bi teoretski svojim igračkim karakteristikama (prodornost, dribling, motorika itd.) mogao u oba smjera odgovoriti Sarrijevim zahtjevima u sustavu 4-3-3, no realnost govori da će Pjaca iduće sezone povratak vrhunskom nogometu tražiti na drugoj adresi. Njegov agent Marko Naletilić itekako dobro poznaje talijansko tržište i okolnosti Serie A, vrijeme će pokazati hoće li Juventus inzistirati na transferu ili će još jednom posudbom dati Pjaci još jednu priliku nakon dvije teške ozljede.

Mario Mandžukić (33) u travnju je potpisao novi ugovor do 30. lipnja 2021. godine, no s obzirom na dolazak novog trenera, talijanski mediji ponovno špekuliraju da mu je status dvojben. Ne bez razloga... Sarri u špici ima neprikosnovenog CR-a i ‘ljubimca’ Higuaina (Napoli, Chelsea), a MM na krilu je ipak drugačiji profil od Coste ili Bernardeschija koji se čine verziranijima za Sarrijev pogled na nogomet. S Čizme dolaze vijesti kako novi trener ne računa na Mandžukića kojeg bi Simone Inzaghi vrlo rado vidio u Laziju, međutim, SuperMario je u nekoliko navrata u dosadašnjoj karijeri bio osporavan i svaki je put na travnjaku dokazao kritičarima da su (bili) u krivu.

Linker
04. svibanj 2024 14:48