Foto: Damir Krajac / CROPIX
HRVATSKI IRON MAN

'ZA NJEGA JE JOŠ ANTE ČAČIĆ REKAO - TAJ SE ODMARA DOK TRČI' Nezamjenjivom Vatrenom trener je 'ukinuo slobodne dane', i kad ne bi bilo reprezentacije..

NEZAMJENJIVI BROZOVIĆ Hrvatski reprezentativni veznjak ove sezone samo jednom napustio teren prije isteka 90. minute, sudjelovao u svim utakmicama Intera
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. studeni 2019. 12:44

Još otkako je Ante Čačić kazao da se “Marcelo Brozović odmara dok trči“, veznjaka Intera tretira se kao Iron Mana koji bi vjerojatno pobijedio i na najzahtjevnijem triatlonu na Havajima, samo da se ima vremena s time pozabaviti. Antonio Conte to je izgleda doslovno shvatio i “ukinuo mu slobodne dane“. U dva mjeseca sezone trošio ga je 1241 minutu u 14 utakmica i pred njega postavljao najviše zahtjeve.

U Serie A u 11 susreta nije našao ni sekunde predaha, u Ligi prvaka povukao ga je s travnjaka tek u prvom ogledu sa Slavijom u 71. minuti, i više to nije ponavljao. Brozović je u seriji od deset nastupa po 90 minuta. Ne bilo gdje, na top razini.

Conte voli standardizirati momčad i igrati s najboljima, premda svako toliko roni suze pred čelnicima kako mu je roster kratak, a popis utakmica do Rta dobre nade. To je dodatan razlog što rotacija nije njegov omiljen pojam, ali veznjak nije stoper, kamoli golman i koliko god Brozović bio “čeličan“ ipak ostavlja traga. Slovak Škriniar, jedan od trojca iz obrambenog reda, i vratar Slovenac Handanovič “jači“ su u Interu od Brozovića. Na njihovu je kontu kompletna minutaža, 14 utakmica po 90 - 1260. No, samo su njih dvojica ispred. Preko tisućice “skočili“ su još jedino Lukaku (1050) i De Vrij (1014).

MILAN, ITALY - AUGUST 26:  Marcelo Brozovic (R) of FC Internazionale celebrates with his team-mate Matteo Politano during the Serie A match between FC Internazionale and US Lecce at Stadio Giuseppe Meazza on August 26, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Naznake umora

Pritom Marcelo Brozović igra vrlo dobro. U subotu su kritičari bili oštri, Inter se izvukao kod Bologne i okrenuo minus u pobjedu 2:1, no Gazzetta je Brozoviću dala peticu. “Bacao je lopte u bunar“ bio je jedan od komentara. Čudi jer prema Sofa Scoreu, čiji algoritam pretvara statističke brojke u ocjenu igre, hrvatski veznjak ima 7,5. Bolji su samo Lukaku i Barella, a jednak Lautaro Martinez. Ove subote imao je 80 dodira s loptom, 81 posto točnih dodavanja, od čega su četiri bili dugi pasovi, jednom je namjesto šansu.

Od 14 duela dobio je 10, vjerojatno je dojam novinara “o bunaru“ izašao iz 18 izgubljenih posjeda. No, on je i oduzeo loptu četiri puta, dvaput otklonio opasnost, jednom blokirao šut… Iako statistika nikad ne može do kraja točno valorizirati učinak igrača, razlika je prevelika. Kome statistika izbaci 7,5 nikako ne može dobiti peticu.

Ima 90 posto točnih dodavanja ove sezone

Prosječna ocjena u 11 utakmica Serie A na Sofa Scoreu Brozoviću je 7,30, kao što je bila i za proteklu sezonu. Zabio je dva gola, ima jednu asistenciju, 1,4 pasa za šansu po nastupu, 90 posto točnih dodavanja, s 80 postotnom preciznošću šalje duge lopte, ima 1,3 presijecanja po susretu, 53 posto dobivenih duela, ali i 12,5 izgubljenih posjeda.

Najbolja utakmica jeseni je protiv Leccea, u trijumfu 4:0, tada mu je statistika dala 8,8, jednom je bio i strijelac, a druga za Vatrene u Trnavi sa Slovačkom (8,3). Primjerice, Modrić ima u La Ligi prosječnu ocjenu 6,87 za ovu sezonu.

Radi razumijevanja treba dodati da je na Sofa Scoreu najniža pozitivna ocjena, u zelenom 7, ali blagi prolaz je već sa 6,5. Tko je između 6,5 i 7 nalazi se u žutom. Niže od 6,5 je negativno, ispod 6 jako loše. To se dijelom razlikuje od novinskih ocjena, u SN je ta blago pozitivna 6, pa prva dobra 6,5. Kriterij se otprilike razlikuje za 0,5.

Međutim, i Brozović može osjećati naznake umora, još od SP-a u Rusiji juriša u istom tempu i sad je primjetan lagani pad koncentracije u pojedinim susretima. Primjerice, s Parmom kod kuće, kad je gostima “asistirao“ za jedan, a imao prste i u drugom golu (2:2), pa prije toga s Juventusom, odigrao ispod standarda. U tim ogledima na Sofa Scoreu je imao 6,9 i 6,7. Predaha nema, već u utorak je Liga prvaka u Dortmundu.

Očito je da će morati gurati dalje. Nositelj je igre, jedan od hrvatskih reprezentativaca s ponajboljim statusom u klubu, ponekad djeluje kao robot koji trči, zatvara, otvara pa i zabija, za njega će neki kazati da igra “totalni nogomet“. Sreća je za izbornika Dalića što Vatreni igraju u subotu 16. studenoga, imat će ga vremena na pripremama u Opatiji i Rijeci osvježiti za Slovačku. Kad ne bi bilo reprezentacije, Brozović ne bi znao za lakši ritam i predah.

To su jedini tjedni u kojima ne mora nužno dvaput na utakmicu. U Cardiff nije putovao zbog kartona, idealno da bude uz suprugu i tek rođenog sina, a sad u sljedećoj će akciji možda imati jedan nastup, poštedi li ga izbornik prijateljskog ogleda s Gruzijom.

Ključni vezni

Interov trener Antonio Conte očekuje od njega da se svaki put ekspresno rekuperira i nastavi dalje. Ključni mu je veznjak, poslovođa i dirigent, on i Romelu Lukaku najbolje su što Inter posjeduje. Brozović se ne žali, čak i ako bude kakva kratka kriza, u globalu nastavit će na istoj razini.

Linker
06. svibanj 2024 06:04