Marijan Pušnik
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
PUŠNIKOV IMPERATIV

ZAOSTATAK JE OGROMAN, A IGRA NEPOSTOJEĆA Trenera Hajduka spašava samo niz pobjeda? LEGENDA MU JASNO SASULA; 'Nema sustavnog plana niti uigranosti'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. studeni 2016. 23:05

Minus 13 u odnosu na Rijeku podiglo je Split na noge. Jer, nije poraz od Rijeke probudio navijače koliko činjenica da je Hajduk ponovno daleko zaostao od lidera prvenstva. I to u ranoj fazi prvoligaškog natjecanja. Navijačko strpljenje je blizu “donje granice”, ali bitno je što se od Pušnika očekuje u klubu.

Službene izjave dakako nema, ali zna se da je ispred Pušnika zahtjev za tri utakmice koje se moraju uspješno apsolvirati do kraja studenoga. Dva poljudska dvoboja s Lokomotivom i Interom, a potom i Kup sa Splitom Pušnikova su karta za proljeće.

Jer, bez obzira na neugodni prosinac u kojem Bijele čekaju gostovanja u Koprivnici i Vinkovcima, te domaćinstvo Dinamu u završnom dvoboju jeseni, razvidno je da će se aktualno nezadovoljstvo učinkom momčadi smiriti ako Pušnik dobije dva uzastopna domaća susreta s Lokosima i Interom, te riješi prolaz u polufinale Kupa u Parku mladeži.

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Matjaz Kek i Marijan Pusnik.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Kvalifikacijska ‘trica’

To je ono što se očekuje od Pušnika pred kojim su tri, slobodno ih nazovimo, kvalifikacijska dvoboja za sigurno proljeće u Hajduku. Istini za volju, tako bi bilo i da je bio drukčiji epilog prošlosubotnjeg jadranskog derbija, ali ovako se pritisak bitno pojačava.

S obzirom na to da je utakmica s Lokomotivom 19. studenoga, a ovog vikenda je prvenstvena stanka uslijed obveza reprezentacije, Pušnik je na otišao na dvodnevni odmor u Dravograd. Sportski direktor Mario Branco je otputovao u Portugal, ali u utorak se svi vraćaju, jer nastavljaju se treninzi Hajduka. Tijekom stanke Bijeli će odigrati dvije prijateljske utakmice, 11. studenoga gostuju kod Jadrana u Starom Gradu na otoku Hvaru, a 15. studenoga igraju u Gospinom docu s domaćim drugoligašem Imotskim. Dva susreta zagrijavanja za vrlo zanimljivi mjesec studeni....

Zašto je Hajduk na “minus 13” u odnosu na lidera Rijeku? Zbog čega su Bijeli ove sezone već početkom studenoga osuđeni na borbu za treće mjesto? Puno je logičnih pitanja nakon poraza na Kvarneru, ali i odgovori su jasni.

- Hajduk je u Rijeci iskazao borbenost, međutim, još jednom se potvrdilo da aktualna momčad nema igru. Detalji se događaju, a nisu dio sustavnog plana, nisu uigrani - kristalno čist i razumljiv je komentar Tomislav Ercega, nekadašnjeg vrsnog golgetera Bijelih.

Kakva je kvaliteta ekipi? Jesu li svi hajdukovci na razini?

- Nisu svi igrači na razini koja je potrebna Hajduku koji bi se borio za višu poziciju od ove na kojoj se trenutno nalazi - rekao je Erceg i dodao:

- Kada zbrojite sve rečeno, onda je jasno zašto je Hajduk na “minus 13” u odnosu na Rijeku. Momčad je dva i pol mjeseca na okupu, ne može se kazati da ekipa nije standardizirana, ali igra nema prepoznatljivu igru. Oslonjena je na događaje koji se sami zbivaju, a ne na igru gdje se vidi rad iz proteklih mjeseci.


Pozitivan pomak

Je li vidljiva razlika u odnosu na prvu utakmicu s Rijekom kada je Hajduk krajem kolovoza na Poljudu poražen 2:4?

- Mora se reći, pomak je pozitivan. Doduše, nedovoljan za uspješniji konačni ishod, ali Hajduk je na Rujevici bio borbeniji i organiziraniji. Međutim, igra se temelji na obrambenom učinku, bez kreativne dimenzije, bez snažnog veznog reda koji bi znao i mogao preseliti igru na suparničku polovicu - zaključio je Erceg.

Da Hajduk nema igre, upozoravao je Stanko Poklepović još sredinom listopada, uoči gradskog derbija sa Splitom. Nije njegov istup tada dobro primljen na Poljudu, međutim, kontinuitet nastupa Hajduka pružio je satisfakciju Poklepoviću. Hajduk je svladao Split i Osijek na svom travnjaku zahvaljujući individulanom bljesku Tome Bašića, odnosno Futacsa.

“Bomba” sa 18 metara plavokosog Zagrepčanina srušila je Split, a Futacsev lob donio je bodove u dvoboju s Osijekom. I u Rijeci je Mađar individualnom klasom izborio i realizirao šansu. A gdje je igra? To je pitanje koje će trenera Marijana Pušnika u stopu pratiti do kraja jeseni koja se sada “stisla” u jednu utakmicu. Nećemo kazati u 90 minuta, jer ipak Kup je u pitanju.

Foto: Duje Klaric / CROPIX
Marijan Pušnik


Tužna realnost

Posljednjeg dana studenoga u Parku mladeži Bijeli sa Splitom igraju utakmicu koja će odrediti proljetne želje i ambicije. Umjesto pompozno najavljenog rezultatskog iskoraka, deklariranog prilikom inauguracije predsjednika Kosa, trenera Pušnika i sportskog direktora Branca, dobili smo Hajduk koji je nadomak prošlogodišnjeg Burićeva.

Trenutačno je malo slabiji, a jesenska ocjena stići će nakon četvrtfinala Kupa. U svakom slučaju, iskorak čekamo mjesecima, ali iskoraka nema pa nema. Hajduk je na “minus 13” u odnosu na lidera, ali isto toliko bježi petoplasiranom Interu. To je realnost.

Split, 161016
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 12. kola MAXtv Prve HNL, HNK Hajduk - RNK Split.
Na fotografiji: Marijan Pusnik. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

-------------------------------------------------------------------------

Pušnik zasad bod iza Burića
Što kažu brojke o učinku Hajduka u zadnje četiri sezone otkad se igra Liga 10? Najbolje ostvarenje nakon 15. kola imao je Igor Tudor u jesen 2013. kada je osvojio 31 bod. Drugi je u tom poretku Burić s prošlogodišnjim Hajdukom i osvojenih 29 bodova, jedan poen više od aktualne Pušnikove momčadi. Najslabiji učinak, tek dva boda manje od današnjeg Hajduka skupila je Tudorova momčad pred dvije jeseni.

Učinak Hajduka nakon 15. kola:
2013/14. - trener Tudor:
31 bod, 2. mjesto
2014/15. - trener Tudor:
26 bodova, 3. mjesto
2015/16. - trener Burić:
29 bodova, 2. mjesto
2016/17. - trener Pušnik:
28 bodova, 4. mjesto

Tri razloga za -13
1. NEMA IGRE

Čeka se, čeka i onda stigne bljesak. Individualni, a ne momčadski. Hajduk funkcionira na pojedinačnim epizodama, nema ansambl koji zajedničkim djelovanjem može do rezultata. Igra daje golove, stara je nogometna maksima, koja u Hajduku nema primjenu. Golove daju situacije. Ako se dogode.

2. IZGUBLJENA TRI DERBIJA

Od četiri utakmice s Dinamom i Rijekom izgubio je Hajduk tri, a samo jednom su Bijeli odigrali remi. Jedan bod od 12 mogućih. S takvim učinkom ne može se ozbiljnije ući u borbu za dva prva mjesta i realno se pozicioniraš daleko od vrha.

3. REMI S INTEROM I ISTROM

Dok je na startu sezone Hajduk pobjeđivao u susretima s nižerangiranim suparnicima, u rujnu i listopadu ispustio je četiri boda na gostovanjima s Interom i Istrom. Gubiš derbije, remiziraš sa slabijima, jasno je zašto si četvrti.

Hajduk do kraja godine
19.11. HNL
Hajduk - Lokomotiva
27.11. HNL
Hajduk - Inter
30.11. KUP
Split - Hajduk
4.12. HNL
S. Belupo - Hajduk
10.12. HNL
Cibalia - Hajduk
17.12. HNL
Hajduk - Dinamo

Linker
05. svibanj 2024 04:20