Stadion Ivan Laljak-Ivić 
 GORAN MEHKEK/CROPIX
Prvi put u povijesti

Zašto su se sjetili baš Hrvatske koja je od njih udaljena više od 3,5 tisuće km? Ovo je objašnjenje

Po prvobitnim informacijama koje su stizale, utakmica se trebala igrati na maksimirskom stadionu...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. studeni 2020. 08:05

Ne igraju samo Vatreni u Hrvatskoj utakmice Lige nacija. U Lijepoj Našoj će se odigrati i utakmica Azerbajdžana i Crne Gore (Zaprešić, 14. studenoga, 18 sati). Kako je došlo do toga da Azeri i Crnogoroci zaigraju na stadionu Ivan Laljak-Ivić?

Zbog sigurnosne situacije i konflikta između Azerbajdžana i Armenije Izvršni odbor UEFA-e donio je odluku da se do daljnjega u te dvije države ne odigravaju klupske i reprezentativne utakmice, te da su domaćini dužni pronaći alternativne, neutralne lokacije. Azerbajdžanski nogometni savez uputio je zamolbu Hrvatskom nogometnom savezu da utakmica Azerbajdžana bude odigrana u Hrvatskoj, na što je Kuća nacionalnog nogometa pozitivno odgovorila.

E sad, zašto su se baš Azeri sjetili Hrvatske, zemlje koja je od njih udaljena više od 3,5 tisuće kilometara? Priču nam je ispričao Ante Vučemilović Šimunović, prvi dopredsjednik HNS-a.

image
BOZO RADIC/CROPIX

- Za sve je zaslužan naš predsjednik Davor Šuker. On ima sjajne odnose s predsjednikom Azerbajdžanskog saveza Rovnagom Abdulajevom, a također i s prvim čovjekom Crnogorskog saveza Dejanom Savićevićem. Šuker je to sve odradio - kazao nam je u uvodu Vučemilović.

Osim što je predsjednik tamošnjeg saveza, Abdulajev je i predsjednik naftne kompanije SOCAR, a također je i član Nacionalne skupštine Azerbajdžana.

- Bio sam nekoliko puta sa Šukerom u Azerbajdžanu i uvjerio sam se da su Šuker i Abdulajev veliki prijatelji, tako da nije bilo nikakvih problema kad su Azeri zatražili da se igra u Hrvatskoj. Naravno, Davor je dobar i sa Savićevićem, tako da su i Crnogorci odmah pristali. Po nekim prvobitnim informacijama koje su stizale, utakmica se navodno trebala odigrati na maksimirskom stadionu, ali na koncu je lokacija ipak Zaprešić.

- Ne znam sad ništa o tome, ali glavno je da je dogovor postignut i da smo izašli ususret našim prijateljima iz Azerbajdžana - zaključio je Vučemilović.

Domaćin će, dakle, biti drugoligaš Inter, a glavni čovjek tog kluba je Branko Laljak.

- Kazali su nam u Hrvatskom nogometnom savezu kako imaju želju da se utakmica Azerbajdžana i Crne Gore igra u Zaprešiću, a mi smo pristali. Je li se trebala igrati u Maksimiru? O tome ništa ne znam - kaže nam Laljak.

Jasno, utakmica će biti odigrana pod svim važećim epidemiološkom mjerama.

- Poštovat će se svi standardi UEFA-e i HNS-a, neće tu biti nikakvih problema. Mi smo prije mjesec dana organizirali utakmicu ženskih A reprezentacija između Hrvatske i Švicarske, sve je prošlo u najboljem redu, tako će biti i sada.

Pitali smo prvog čovjeka zaprešičkog kluba hoće li lnter imati nekakve koristi od organizacije utakmice?

- Rekao bih da ćemo imati samo neke simbolične koristi. Organizacija utakmice između Azerbajdžana i Crne Gore bila je naša dobra volja, ništa više od toga - zaključio je Laljak.

Linker
19. travanj 2024 08:15