FOTO: Sportske novosti
ZADNJI DAN MERCATA

ZAVRŠEN PRIJELAZNI ROK: NIKOLA VLAŠIĆ POTPISAO ZA EVERTON! Reakcije mladog asa nakon posla života: 'Želim pomoći klubu da igramo Ligu prvaka'

Završio je jedan od najuzbudljivijih prijelaznih rokova u povijesti. Posljednjeg dana obavljeno je nekoliko zanimljivh transfera, Nikola Vlašić je potpisao za Everton, a drugi najveći posao svih vremena pripada Kylianu Mbappeu koji je prešao u PSG na posudbu s obveznom opcijom otkupa ugovora za 175 milijuna eura.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. kolovoz 2017. 23:46

Doznali smo da je Nikola Vlašić potpisao za Everton. Sada već bivši igrač Hajduka potpisao je do 2022. godine, a Splićanima ide odšteta od najmanje 8.7 milijuna eura plus bonusi i ostalo.

Nakon potpisa, Vlašić se za medije osvrnuo na transfer.

- Jako sam uzbuđen jer sam dobio šansu igrati za ovaj veliki klub. Premiership je najbolja liga na svijetu, a Everton jedan od najboljih klubova u Engleskoj. Počaščen sam biti ovdje. Kad sam čuo da me Everton želi, znao sam odmah da želim prihvatiti ovaj poziv. Rekao sam menadžeru i ocu da želim isključivo u Everton. Ambicije kluba su Liga prvaka i želim im pomoći da ostvare taj cilj. Vjerujem i u sebe i u ovu momčad, možemo napraviti velike stvari zajedno - izjavio je mladi igrač.

- Kad vas želi trener poput Ronalda Koemana, onda nema potrebe previše pričati o tome. Želio sam doći zbog njega, zbog velikih igrača, reputacije kluba... Ovakva se šansa pruža jedanput u životu. Igrao sam puno utakmica za Hajduk, ali Premierliga je nešto posebno. Ovo je puno viši nivo, nogomet je ovdje najvažnija stvar. Želim učiti od suigrača i napredovati - rekao je Nikola Vlašić engleskim medijima.

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM BROJU

----------------------------------------------------------

OBJAVLJENO RANIJE DANAS

Nikola Vlašić otputovao je sinoć u Englesku gdje će se danas finiširati njegov transfer u Everton. Jučer su konačno u završnu fazu stigli pregovori i usklađeni su gotovo svi dijelovi oko transfera mladog nogometaša ukupno vrijednog oko deset milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija koja dodaje kako je Nikola Vlašić obavio veći dio liječničkog pregleda u Evertonu, a uz to je dobio i radnu dozvolu pa je transfer blizu realizacije dok se službena objava iz Evertona očekuje u večernjim satima.

Vlašić je sinoć oko 20 sati malim privatnim zrakoplovom kojeg je poslao Everton iz Zračne luke u Resniku otputovao u Liverpool na liječničke preglede i potpis ugovora, nakon čega će postati i službeno novi igrač kluba s Goodison Parka. Tamo je već ranije otišao njegov zastupnik Tonči Martić.

Cijeli posao oko transfera u prošle sezone sedmoplasiranu momčad Premiershipa se treba okončati danas, do ponoći po hrvatskom vremenu kada završava prijelazni rok.

Fiksni dio odštete iznosi nešto manje od 8,7 milijuna eura odnosno 8 milijuna funti. Još oko 1,1 milijun eura (milijun funti) Hajduk bi mogao/trebao zaraditi od bonusa od Vlašićevih nastupa. Hajduku pripada i deset posto od budućeg transfera što je bitna stavka.

S obzirom na igračeve godine (još nije napunio 20 godina), neupitnu kvalitetu i talent, ako se bude razvijao po očekivanju u budućnosti bi od idućeg transfera mogao donijeti i osjetni dodatni prihod na račun Hajduka. Tu su i bonusi (milijun funti) u slučaju eventualnog Evertonovog plasmana u Ligu prvaka za vrijeme trajanja ugovora (pet godina).

Ipak, taj aspekt realno treba uzeti s rezervom s obzirom na veliku snagu konkurencije u Premiershipu, činjenice da engleskim klubovima zbog loših nastupa u europskim natjecanjima proteklih sezona ozbiljno prijeti smanjenje broja izravnih sudionika u Ligi prvaka s četiri na tri (nauštrb Italije) te toga da su od osnutka natjecanja samo jednom igrali kvalifikacije Lige prvaka 2005. godine (eliminirao ih je tada španjolski Villarreal).

Riječ je o po iznosu najvećem transferu u povijesti Hajduka.

--------------------------------------------------------------------

Aleksandar Dragović u Leicesteru

Austrijski stoper Aleksandar Dragović novi je član engleskog premierligaša Leicestera gdje je došao na posudbu od godine dana iz njemačkog Bayer Leverkusena.

---------------------------------------------------------------------------------

Danny Drinkwater blizu Chelseaja

Nogometaš Leicestera Danny Drinkwater jako je blizu potpisa za londonski Chelsea, čekaju se papiri, a visina odštete trebala bi iznositi 45 milijuna eura.

---------------------------------------------------------------------------------

Jakov Puljić potpisao za Rijeku

Posljednjeg dana prijelaznog roka hrvatski prvak Rijeka dovela je u svoje redove dosadašnjeg napadača Inter-Zaprešića, objavljeno je na internetskom portalu riječkog prvoligaša.

Puljić je upravo protiv Rijeke odigrao svoju posljednju utakmicu u Interovom dresu i postigao pogodak u porazu Zaprešićana 1-3.
"Mogu reći da je dolazak u Rijeku za mene, ne jedna, već dvije stepenice naprijed kada je u pitanju moja karijera. Klub je sređen i ostvaruje dobre rezultate, jedini je hrvatski predstavnik u europskim natjecanjima", izjavio je 24-godišnji Puljić koji je u dosadašnjoj karijeri imao 108 nastupa u Prvoj HNL, a igrao je za Cibaliju, Lokomotivu i Inter.

Puljić je u Prvoj HNL postigao 24 pogotka, od čega 17 u Interu za koji je ove sezone u sedam nastupa strijelac bio četiri puta.

"Potrefilo se, evo, da posljednji pogodak u dresu Intera postignem baš protiv Rijeke. Drago mi je zbog svakog gola kojega postignem, nadam se da ću ih puno davati u dresu Rijeke i da ću nastaviti gdje sam stao u Interu", zaključio je Jakov Puljić.

Rijeka nije objavila detalje ugovora.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ivan Strinić u Sampdoriji!

Hrvatski branič Ivan Strinić (30), koji je od 2015. nosio dres Napolija, karijeru će nastaviti u Sampdoriji, objavili su u četvrtak talijanski mediji.

Strinić, koji igra na poziciji lijevog braniča, stigao je u Genovu na liječnički pregled, a nakon toga će potpisati ugovor sa Sampdorijom.

Prošle sezone Strinić je upisao 12 nastupa u talijanskom prvenstvu za Napoli. Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je 39 utakmica, a tijekom karijere nastupao je i za Hrvatski Dragovoljac, Hajduk te ukrajinski Dnipro.

Uz Strinića, iz Napolija u Sampdoriju dolazi i kolumbijski napadač Duvan Zapata (26), a talijnaski mediji ističi kako je Sampdoria za njih dvojicu platila Napoliju 22 milijuna eura odštete.

--------------------------------------------------------------------

Robert Murić odlazi u Bragu

Zadnjeg dana prijelaznog roka još jedan hrvatski napadač će promijeniti klub, a riječ je o Robert Muriću, koji bi danas trebao obaviti liječnički u Portugalu i pristupiti Bragi.

Zasad još nije poznato je li riječ o novoj posudbi ili će Braga otkupiti njegov ugovor od Ajaxa, koji istječe sljedećeg ljeta. Prošle sezone Murić je bio posuđen talijanskoj Pescari.

--------------------------------------------------------------------

Rebić opet kod Nike Kovača u Eintrachtu

Hrvatski napadač Ante Rebić (23), koji je protekle sezone bio na posudbi u Eintrachtu, vraća se u klub iz Frankfurta kojeg vodi bivši hrvatski izbornik Niko Kovač.

Rebić je igrač Fiorentine, a u Eintracht dolazi na jednogodišnju posudbu s tim da njemački klub u ljeto sljedeće godine mora otkupiti njegov ugovor za četiri milijuna eura, objavili su u četvrtak talijanski mediji.

Prošle sezone Rebić je u dresu Eintrachta ubilježio tri gola i dvije asistencije u njemačkom prvenstvu i kupu.

Rebić je 2013. iz RNK Splita prešao u Fiorentinu, ali je za talijanski klub odigrao tek osam utakmica. Bio je na posudbama u Leipzigu, Veroni, a prošle sezone u Eintrachtu. Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je deset utakmica, te je zabio jedan pogodak.

--------------------------------------------------------------------

Ivan Tomečak otišao iz Saudijske Arabije

Bivši igrač Dinama i Rijeke Ivan Tomečak novi je igrač belgijskog Mechelena nakon što je raskinuo ugovor s Al Nassrom, prenose europski mediji.

- Sretan sam zbog dolaska, nadam se da možemo biti bolji nego prošle godine - izjavio je Tomečak po dolasku u Belgiju.

Spominjao se i povratak u Rijeku, to je propalo, a s Mechelenom je potpisao na dvije godine, do 2019. Tomečak, 27-godišnji desni bočni, ponikao je u Dinamu, a kasnije je igrao za Rijeku i Dnipro prije odlaska u saudijski Al Nassr.

---------------------------------------------------------------------------------

Francuski napadač Kylian Mbappe (19) potpisao je za Paris Saint Germain, potvrdila je službena stranica PSG-a i prenose relevantni svjetski mediji.

Mbappe stiže na posudbu s obveznom opcijom otkupa ugovora u visini 175 milijuna eura sljedećeg ljeta.

------------------------------------------------------------------------------

Alexis Sanchez na korak do Manchester Citya

Arsenal je prihvatio ponudu Manchester Citya za Alexisa Sancheza u visini 70 milijuna eura i Čileanac bi tijekom dana trebao potpisati za novi klub. Sanchez je dugo vremena izražavao nezadovoljstvo Arsenalom pa je velika saga konačno dobila kraj.

Prema posljednjim informacijama iz Engleske, ništa od transfera Sancheza u City. Arsenal je htio dovesti Lemara iz Monaca kako bi pronašao igrača za tu poziciju, nije uspio, pa je otkazao Cityu

-----------------------------------------------------------------------------------

Bayern posudio Renata Sanchesa Swansea Cityju

Njemački nogometni prvak Bayern iz Muenchena poslao je portugalskog veznjaka Renata Sanchesa (20) na jednogodišnju posudbu u engleskog prvoligaša Swansea City.

Sanches je prošloga ljeta stigao u Bayern iz Benfice za 35 milijuna eura, no u prvoj sezoni u Muenchenu se nije proslavio. U prvenstvu je sakupio tek 615 minuta u 17 nastupa, od toga samo je šest puta bio u prvih 11, dok je u Ligi prvaka igrao 200 minuta u šest utakmica.

Swansea će za jednogodišnju posudbu Bayernu platiti 8.5 milijuna eura.

--------------------------------------------------------------------

Mitroglou u Marseilleu

Francuski nogometni prvoligaš Marseille angažirao je grčkog reprezentativnog napadača Kostasa Mitrogloua (29), dosadašnjeg člana Benfice, s kojim je potpisao ugovor na četiri godine. Vrijednost transfera se procjenjuje na 15 milijuna eura.

Mitroglou je sedmo pojačanje Marseillea ovoga ljeta, ranije su doveli napadača Valerea Germaina (Monaco), brazilskog veznjaka Luiza Gustava (Wolfsburg), braniče Adila Ramija (Sevilla), Jordana Amavija (Aston Villa) i Aymena Abdennoura (Valencia) te vratara Stevea Mandandu (Crystal Palace).

--------------------------------------------------------------------

Kevin Kampl u Leipzigu

Najbolji slovenski nogometaš Kevin Kampl (26), koji je protekle dvije sezone igrao za Bayer Leverkusen, u četvrtak je potpisao četverogodišnji ugovor za Leipzig.

Vrijednost transfera je 20 milijuna eura i time je Kampl postao najskuplji slovenski nogometaš u povijesti. Dosad je rekordni slovenski transfer bio onaj vratara Jana Oblaka, koji je 2014. iz Benfice za 16 milijuna eura prešao u Atlético Madrid.

Tijekom karijere Kampl je igrao i za Greuther Fürth, Osnabrück, Red Bull Salzburg te Borussiju Dortmund.

--------------------------------------------------------------------

Aurier novi član Tottenahama

Engleski nogometni doprvak Tottenham Hotspur u četvrtak je kompletirao dovođenje bjelokošćanskog desnog braniča Sergea Auriera (24) iz Paris SG-a. Vrijednost transfera procjenjuje se na 25 milijuna eura.

Aurier bi u momčadi Spusrsa trebao zamijeniti Kylea Walkera koji je ranije ovoga ljeta otišao u Manchester City za 50 milijuna funti.

Aurier je treće obrambeno pojačanje Tottenhama u završnici prijelaznog roka nakon što je prošloga tjedna u Londonu stigao kolumbijski stoper Davinson Sanchez iz Ajaxa, dok je u srijedu kompletiran transfer 19-godišnjeg argentinskog braniča Juana Foytha iz Estudeiantesa.

--------------------------------------------------------------------

Oxlade-Chamberlain novi igrač Liverpoola

Alex Oxlade-Chamberlain novi je igrač Liverpola! Iako je Wenger ponudio Alexu 180.000 funti tjedne plaće, ovaj je ipak odlučio napustiti Emirates te prijeći na Anfield bez obzira što mu je Jürgen Klopp ponudio tjednu plaću od 'samo' 120.000 funti. Transfer je vrijedan 40 milijuna eura.

--------------------------------------------------------------------

Llorente u Tottenhamu

Španjolski reprezentativac Fernando Llorente potpisao je ugovor s engleskim prvoligašem Tottenhamom vrijedan 16 milijuna eura.

Kako javlja BBC Sport, Tottenham je tako pobijedio gradskog rivala Chelsea u utrci za potpisom 32-godišnjeg napadača Swanseaja.

Chelsea se nadao da je transfer Llorentea siguran, posebice zato što je Španjolac surađivao s trenerom Antoniom Conteom u Juventusu, ali je prvak Engleske ostao i bez drugog napadača ovog ljeta poslije Romelua Lukakua.

Llorente iza sebe ima veliko iskustvo, igrao je za Athletic Bilbao, Juventus i Sevillu, a prošle je sezone sa 15 golova pomogao Swanseaju da izbjegne ispadanje iz Premier league.

U dresu španjolske reprezentacije odigrao je 24 utakmice i zabio sedam golova.

--------------------------------------------------------------------

Duje Čop ima novi klub

Hrvatski reprezentativni napadač Duje Čop na mali je korak do potpisa za belgijski Standard iz Liegea, koji će talijanskom Cagliariju za taj transfer platiti tri milijuna eura odštete.

Čop je u nedjeljnoj utakmici s Milanom ušao u igru na 14 minuta, očito da trener nije računao na njegove usluge u netom započetoj sezoni.

Odlazak bi bio najbolje rješenje, a Čop bi se skrasio u jednom od najpoznatijih belgijskih klubova, kojem istina u novom prvenstvu ne ide najbolje i tek je na 12. mjestu nakon pet odigranih kola.

--------------------------------------------------------------------

Slaven Bilić u lovu na dva portugalska 'kapitalca'

Slaven Bilić posljednjeg dana prijelaznog roka 'lovi' Andrea Gomesa iz Barcelone te Williama Carvalha iz Sportinga.

Još uvijek je problem u visini odštete, pogotovo što se tiče Carvalha jer Sporting i dalje želi čak 45 milijuna eura.

--------------------------------------------------------------------

Wenger ipak sprječava rasprodaju?!

Iako se posljednjih dana nagađalo da Shkodran Mustafi napušta Topnike, engleski mediji sada pišu kako branič njemačke reprezentacije ipak ostaje u Arsenalu. Za Mustafija je jako zainteresiran bio Inter, no od posla očito neće biti ništa...

--------------------------------------------------------------------

Leicester odbio veliku ponudu za mladog napadača

Leicester City je odbio ponudu Bournemoutha od čak 27 milijuna eura za Demaraia Graya. Krilo Lisica je i na meti Crystal Palacea i Tottenhama pa se očekuje da prvak Engleske od pretprošle godine zapravo iščekuje najbolju ponudu za talentiranog 21-godišnjeg Engleza.

--------------------------------------------------------------------

Juventus doveo Hoewedesa na jednogodišnju posudbu

Talijanski nogometni prvak Juventus doveo je na jednogodišnju posudbu iz Schalkea 04 njemačkog reprezentativnog braniča Benedikta Hoewedesa (29).

Po isteku posudbe, Juventus ima mogućnost otkupa Hoewedesova ugovora.

Hoewedes je dosada odigrao 44 utakmice za njemačku reprezentaciju, a tijekom Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu odigrao je sve minute na putu ka osvajanju naslova prvaka.

-------------------------------------------------------------------

Tottenham doveo mladog argentinskog reprezentativca Foytha

Engleski nogometni doprvak Tottenham Hotspur angažirao je argentinskog braniča, 19-godišnjeg Juana Foytha s kojim je potpisao ugovor na pet sezona.

Foyth je u Tottenham stigao iz argentinskog Estudiantesa, a prema medijskim napisima londonski je klub za mladog argentinskog reprezentativca platio osam milijuna funti odštete.

Foyth je drugo obrambeno pojačanje Tottenhama u završnici prijelaznog roka nakon što je prošloga tjedna u Londonu stigao i kolumbijski stoper Davinson Sanchez iz Ajaxa, a vrlo uskoro u klub bi mogao stići i bjelokošćanski desni branič Serge Aurier iz Paris SG-a.

--------------------------------------------------------------------

Osijek doveo Hajrudinovića i Marića, prodao Peroševića

Hrvatski nogometni prvoligaš Osijek pretposljednjeg je dana prijelaznog rok angažirao 23-godišnjeg veznjaka Harisa Hajradinovića iz norveškog Haugesunda te 22-godišnjeg napadača Mirka Marića iz mađarskog Videotona, dok je klub napustio 25-godišnji napadač Antonio Perošević koji će karijeru nastaviti u mađarskoj Puskas akademiji.

Hajradinović je prije Haugesunda igrao u slovačkom Trenčinu, a jedno vrijeme je proveo i u HNL-u, u zaprešićkom Interu. Iz Osijeka tvrde kako je riječ o polivalentnom veznom igraču, iskoristivom na svim pozicijama na sredini terena.

Mirko Marić je ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj poznat iz vremena kada je uspješno igrao za zagrebačku Lokomotivu za koju je postigao 17 prvoligaških pogodaka, a u siječnju ove godine nastupio je i za reprezentaciju na Kina kupu.

--------------------------------------------------------------------

Gibbs iz Arsenala prešao u West Bromwich Albion

Engleski nogometni reprezentativac i igrač Arsenala Kieran Gibbs napustio je londonski klub kako bi pojačao West Bromwich Albion s kojim je potpisao ugovor na četiri godine, objavio je u srijedu WBA na svojim službenim stranicama.

Iako klub nije otkrio financijske pojedinosti transfera, britanski mediji nagađaju da se radi o iznosu od 7,6 milijuna eura.

Gibbs (27) koji je za englesku reprezentaciju odigrao deset utakmica, nije se uspio nametnuti Arsenu Wengeru, treneru Arsenala.

Nakon cijele dvije sezone (2012./13. i 2013./14.) izgubio je status startera kod "Gunnersa" i prošle je sezone odigrao samo 11 utakmica Premier League.

Gibbs je za Arsenal u deset sezona odigrao 230 utakmica i zabio šest šest golova.

Linker
04. svibanj 2024 05:06