Ante Čizmić / Hanza media
VELIKI NAVIJAČ BIJELIH

ZBOG HAJDUKA PREVALILI 10 TISUĆA KILOMETARA Budistički svećenik doveo obitelj u Split, ali u posljednji trenutak ih zatekao hladan tuš

Piše: Frane VulasObjavljeno: 23. listopad 2018. 22:34

Potegli su deset tisuća kilometara na utakmicu Hajduka koju na koncu neće vidjeti jer se igra bez publike!

Obitelj velikog Hajdukovog navijača Japanca Akihise Wade, budističkog svećenika iz Yokohame, stigla je u Split s namjerom da uživaju u nedjeljnom susretu Hajduka i Rijeke te atmosferi Jadranskog derbija koji se igra baš točno na rođendan Torcide. No, od toga neće biti ništa jer Hajduku će to biti prva od četiri domaće utakmice kazne igranja pred praznim tribinama, piše Slobodna Dalmacija.

Akihisa Wada (26) stigao je još prije mjesec i pol dana u Split. Na ukupno tri mjeseca kako bi gledao svog Hajduka za kojim je "lud". Ali još i ranije isplanirao je da mu se tu pridruže i majka Eriko Wada (59), sestra Yukiko Otsuka (27) i zet Tomonaga Otsuka (32). Sve je gotovo do detalja organizirao, da dođu krajem listopada pa će im pokazati posebnu atmosferu na Poljudu, na utakmici s Rijekom koja pada točno na 68. rođendan Torcide u nedjelju 28. listopada. Da bolje shvate zašto on stalno odlazi iz Japana u Hrvatsku na Hajdukove utakmice. Ovo mu je bio već deseti dolazak.

Sve se naizgled poklopilo. Već su ranije kupili i zrakoplovne karte. Jedva su svi čekali doći na Poljud na kojem je Akihisa već kao domaći. Majka i sestra su već jednom tu i bile, baš na utakmici s Rijekom prije sedam godina, ali na samo dva dana. A onda je stigao hladan tuš.

Znali su posljednjih dana pred dolazak u Split da utakmicu vidjeti neće, ali karte za Hrvatsku već su bile kupljene, smještaj također rezerviran. Došli su vidjeti Poljud, ali na koncu su ga vidjeli samo u turističkom razgledavanju.

- Htio sam zajedno sa svojom obitelji, skupa s Torcidom, biti na utakmici. Moje dvije obitelji zajedno. Jedva sam čekao taj dan. Međutim, ne možemo gledati utakmicu zbog kazne Hajduku, šteta – hvatao se za glavu Akihisa ilustrirajući svoj solidan hrvatski jezik. Zato je uslijedila i mala promjena plana. Akihisina obitelj stigla je prije tri dana u Split, ali vratit će se kući ranije.

- Prvotni plan je bio da ostanu do ponedjeljka, ali ostat će na kraju samo do četvrtka – pojasnio nam je Akihisa koji nam kaže da u Japanu nema takvih problema s navijačima, prekida susreta, kazni klubovima.

No, vratit će se Akihisina obitelj u Split.

- U Japanu je mnogo klubova, pogotovo su popularni bejzbol klubovi, ali Hajduk je ovdje kao religija. Torcida mi je ostavila dojam vrlo emotivnih navijača. Svi su raspjevani, skaču, vesele se. Nije tako na utakmicama u Japanu. Sviđaju mi se i brojni grafiti po gradu. Doći ćemo opet na Hajdukovu utakmicu – najavila je majka Eriko na kombinaciji engleskog i japanskog koji je pak prevodio Akihisa.

- Odmah se ovdje osjeti koliko ljudi vole klub, žive za Hajduk. Sigurno ću opet ovdje doći. Zadivljena sam koliko je Torcida iza svog Hajduka – dodala je sestra Yukiko.

- Ovdje se navijanje za Hajduk prenosi s roditelja na djecu. Doći će opet ovdje najvjerojatnije u ljeto iduće godine – potvrdio nam je Akihisa koji je obećao da će ih tada i učlaniti sve u Hajduk.

I s djece na roditelje i sestre-braću! Hoćeš li i ti onda tu ljubav, kao na majku i sestru, jednog dana prenijeti i na svog sina?

- Hoću! - najavio je Akihisa koji je u ovom dolasku u Hrvatsku već gledao Hajduka protiv Dinama, Osijeka, Rudeša, na gostovanju kup susretu Vrapče – Hajduk.

Razumijete li sada bolje Akihisinu ljubav prema Hajduku, što on često prolazi taj daleki put do Hrvatske da bi gledao svoj klub?

- Akihisa je još od srednjoškolskih dana pratio brojne europske klubove i njihove navijače, ali najviše je ostao impresioniran baš Torcidom – prisjetila se majka Eriko.

Super su nam ćevapi i blitva

"Torcida Yokohama" oduševljena je u Splitu i morem, jelima, mentalitetom, pulsom grada i načinom života...

- Hrana je odlična. Volim ćevape, a posebno mi je super blitva – rekla je sestra Yukiko.

- U Japanu je svugdje gužva, strka, svi su u odijelima. Ovdje je sve polako, opušteno, sviđa mi se to – rekao je zet Tomonaga.

- Hrvatska vina su odlična! Večeras se vino pije... 'ko ne piva Dalmatinac nije – zapjevao nam je Akihisa, po zanimanju budistički svećenik. To je posao koji u njegovoj obitelji ide s oca na sina. Njegova obitelj ima hram.

- Dok sam ovdje u Hrvatskoj puštam kosu, ali kada se vratim u Japan moram se zbog posla opet ošišati na nulu ha, ha, ha – rekao nam je Akihisa koji ovdje u Hrvatskoj zna otići na treninge kod K-1 prvaka Antonija Plazibata kojeg je upoznao i bodrio tijekom njegovih borbi u Japanu.

Linker
28. travanj 2024 06:38