TALIJANSKI OFFSIDE

Zbog namještanja policija privela i dvojicu Hrvata! Vinko Šaka 'operirao’ i po Italiji

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. ožujak 2012. 14:56

I dok je u Hrvatskoj 'afera Offside’ praktički završena (čekaju se još samo pravomoćne presude), Italiju i dalje trese afera calcioscommesse, afera nogometnog klađenja. Namještene su utakmice Serie A i Serie B, neki pojedinci i klubovi su već kažnjeni, ali istraga ne prestaje. Jučer su talijanske vlasti privele i dvojicu Hrvata, Aliju Ribića i glavnog organizatora 'afere Offside’ Vinka Šaku! Oni su, prema talijanskim izvorima, u društvu odvjetnika Krešimira Krsnika trajektom stigli jučer oko 7 sati ujutro u Anconu odakle su proslijeđeni na ispitivanje u Cremonu kod istražitelja Guida Salvinija. Talijani navode da se radi o skupini kriminalaca pod nazivom 'cigani’.

Priča oko njegovog sudjelovanja u namještanju utakmica u Italiji traje već dulje vremena, prvi put se njegovo ime pojavilo nakon što je u prosincu prošle godine priveden igrač Cremonesea Carlo Gervasoni. On je, između ostalih, kazao da su mu 'cigani’ platili da namjesti utakmice te da radi kao posrednik u svjetskoj organizaciji koja se bavi nogometnom korupcijom. Šaka i Ribić su se službeno oglasili i demantirali optužbe za koje ih se optužuje.

Talijanski mediji pišu kako postoje i tonski zapisi između Gervasonija i Šake u kojima se jasno opisuju namještanja. Imena Hrvata spominju se kod nekoliko utakmica, a Talijanima je najsumnjiviji dvoboj između Brescie i Mantove, koji je odigran 2. travnja 2010. godine. Gervasoni je tada igrao za Mantovu i trebao je pomoći da utakmica završi pobjedom Brescie 2:0. Završilo je 1:0 za domaćina, a Gervasoni je na gol-crti spasio pogodak za 2:0. Šaki se opravdao riječima “mislio sam da je lopta već prešla crtu...”

Dokazi, tvrde Talijani, dosta su čvrsti, a Šaku i Ribića istražitelji će ispitati ovih dana. Nakon njihovog iskaza bit će jasnija i njihova sudbina.

Linker
02. svibanj 2024 10:51