SN U KAMPU NEFTČIJA

Žele biti 'novi Šahtar', a utakmicu su odgodili jer su u bazu stigli u dva sata u noći...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. srpanj 2011. 15:18

Neftči je ambiciozan klub, ali ako želi postati “novi Šahtar Donjeck”, morat će još mnogo učiti. Nekome organiziranijem ne bi se dogodilo da u pripremnu bazu dođe poslije dva sata u noći, pa onda odgodi utakmicu jer su “igrači umorni”. Umjesto u petak, Dinamov će protivnik prvi dvoboj u Austriji odigrati danas (subota!), rival je albanski prvak Skënderbeu. Daljnji će raspored, kažu, dogovarati u hodu...

No, Neftči se od Europe još više razlikuje po silnoj, gotovo hermetičkoj zatvorenosti. Glavni negativac je menadžer Zaur Mutellimov, zabranio je igračima da razgovaraju s novinarom iz Hrvatske, čak i oni koji su sjeli za stol s dvojcem iz SN-a, bili su prisiljeni ispričati se.

- Moraju se koncentrati na utakmicu, prije dvoboja s Dinamom nema nikakvih intervjua - kazao je Mutellimov, pa ponudio sebe:

- Ali mogu vam ja sve objasniti.

Da bi krenuo:

- Nismo imali sreće u ždrijebu, čekaju nas dvije teške utakmice u kojima će nijanse presuditi...

Za utorak 5. srpnja najavljen je i dolazak predsjednika Sadiga Sadigova. Zavrtjela se u nas priča kako se radi o “Zdravku Mamiću iz Bakua”, a zapravo je riječ o duplikatu Zlatka Canjuge. Na trenirkama igrača prvo ćete opaziti natpis - SOCAR. U pitanju je nacionalna naftna kompanija, oni su sponzor i temelj Neftčijeve moći. Na njihovu je novcu izgrađena momčad koja ih je sa šestog mjesta u godinu dana podignula do naslova prvaka. To je klub mezimac državne vlasti, Sadigov nije tajkun nepresušnog džepa već čovjek od povjerenja političke elite postavljen da vodi najvažniji sportski kolektiv u zemlji. Zato u Sadigovu vidimo Canjugu, nema Franju Tuđmana, ali ima Ilhama Alijeva, predsjednika države koji je na toj funkciji naslijedio oca.

Ako se pitate kakva je nagrada za eliminaciju Dinama, predsjednik Neftčija ne zadovoljava se s tako malim ciljem, obećao je igračima i stručnom stožeru 1,5 milijuna dolara ukoliko uđu u Ligu prvaka. Toliko bi međusobno podijelili. Modri su samo stepenica na to putu, ali sigurno ne bi škrtario, ako bi se imao čemu radovati. Opet, Neftči ima vremena i čekati, procjena je da zalihe nafte u Azerbajdžanu neće presušiti barem još 70 godina.

REPORTAŽU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
23. rujan 2024 06:30