DAMIR KRAJAC Cropix
ANKETA SN

‘Želim istaknuti jedan Jakirovićev potez. Dobro se i pravodobno ‘kockao‘ i - pogodio‘

Bračun i Jurčević smatraju da u nadolazećim dvobojima hrvatskog i grčkog kluba u KL nema favorita
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. veljača 2024. 15:03

Bila je to velika Dinamova večer u Maksimiru, Plavi su eliminirali Betis i plasirali se u osminu finala Konferencijske lige. Sad ih čeka grčki PAOK, sudbina se malo poigrala i opet je, nakon prošloljetnih incidenata u Ateni uoči utakmice AEK – Dinamo, sučelila klubove iz Hrvatske i Grčke.

Bivši Dinamov desni branič, Milivoj Bračun, u četvrtak je uživao gledajući Plave s Betisom...

- Baš je Dinamo dobro izgledao. Bila je to općenito bolja utakmice od one u Sevilli, i Betis i Dinamo ubacili su u brzinu više, igralo se otvorenije, bilo je “vatreno” u oba kaznena prostora. Dinamo se od početka želio nametnuti i kontrolirati igru i u tome je uspio, držao je sve u svojim rukama. Nije Plave poremetio ni nes(p)retno primljeni pogodak, ukupno gledajući bili su na obje utakmice bolji suparnik i zasluženo su otišli dalje - smatra Bračun.

Drukčiji status

Kako objasniti tu Dinamovu pozitivnu metamorfozu u europskim utakmicama, nakon “šepanja” u HNL-u? Protiv Betisa su Plavi pokazali visoku razinu zrelosti, ozbiljnosti, odgovornosti, discipline i energije, zašto to nije tako i u domaćem prvenstvu?

- Gledajte, Betis je bio favorit protiv Dinama i da su naši dečki ispali, nitko im ništa ne bi prigovorio. A u HNL-u je dijametralno suprotno, Dinamo je u gotovo svakoj utakmici favorit, imperativ pobjede javlja se uoči svakoga dvoboja i to donosi stalni psihološki pritisak. I kad se brzo ne zabije pogodak protiv uobičajeno zatvorenih suparnika, onda se javi nervoza, koja, pak, donosi pogreške. Nadalje, za proboj “bunkera” u domaćem prvenstvu neophodna je kvalitetna, dubinska igra po bokovima. A toga nije bilo, Dinamova su krila praktički proradila baš protiv Betisa i donijela su prolaz. No, Betis je igrao otvorenije i ostavljao je više prostora, nego što ga je, primjerice, ostavljao Varaždin.

image

Milivoj Bračun

NEJA MARKICEVIC Cropix

Može li ovaj europski uspjeh napokon biti Dinamova prekretnica i za HNL? Istina, već se u nekoliko navrata u dosadašnjem dijelu sezone isticalo “ovo je bila prekretnica”, pa se opet vraćalo u turbulentnu zonu...

- Vidjet ćemo. Nekako mi se čini da će Plavima teži biti nedjeljni derbi s Rijekom, nego što je bio okršaj s Betisom! Opet imaju imperativ pobjede, opet će biti pod pritiskom...

Ali, taj je pritisak zapravo i privilegij! To znači da se za nešto boriš, da vrijediš...

- Slažem se, ali treba znati i moći izdržati taj pritisak. Najbolji je primjer za to Hoxha, koji je do četvrtka bio izgubljen, osjetio je razliku igranja u Slavenu Belupu i Zagrebu. I bilo mu je potrebno vrijeme za prilagodbu, kao i ostalim igračima koji su nedavno došli u Maksimir.

Što vam se najviše svidjelo u Dinamovoj igri protiv Betisa?

- Stabilnost i taktička zrelost. Trener Sergej Jakirović napravio je dobar posao, odlično je pripremio momčad za dvije utakmice sa Španjolcima. Svakako bih želio istaknuti da je povukao odličan potez vraćanjem Nevistića na vrata, dobro se i pravodobno “kockao” i pogodio je.

Kotarski odlično brani

Dinamov je suparnik u osmini finala grčki PAOK?

- Dakle, dolazi nam Kotarski, odlično brani u PAOK-u! Bit će to dvije izjednačene utakmice, nema favorita. Ne vjerujem da će sjećanja na ljetne incidente utjecati na ove Dinamove utakmice. I ovo je prilika za uzvrat za one poraze u skupini EL prije 14 godina, Dinamo svakako ima šansu za prolaz.

Dinamo je u prilici i da “osveti” Hajduk, Grci su ljetos eliminirali Splićane?

- Hm, teška tema. Ne bih želio govoriti o Hajduku u Europi. Da ne bih negdje pogriješio... - rekao je Bračun.

Lakše u Europi

I nekadašnji trener Plavih, Nikola Jurčević, smatra da nema favorita u okršaju Dinama i PAOK-a:

- Izgledi za prolaz su 50:50! Nisam baš sretan što Dinamo opet mora u “vruću” Grčku, nakon svega što se ljetos događalo. Sve je otvoreno, PAOK je nezgodan i tvrd suparnik, ali Plavi sigurno imaju lijepe izgleda za proboj u četvrtfinale. Sjećamo se PAOK-a u dvobojima s Hajdukom, Splićani su većim dijelom bili ravnopravni na obje utakmice, no na kraju su na uzvratu pretrpjeli teški poraz, koji sigurno nije bio odraz stanja na terenu. Nadam se da će Dinamo proći bolje od Hajduka i još nas jednom razveseliti u Europi, kao što je učinio i protiv Betisa - kaže Jurčević i ističe:

- Veliki je rezultat Dinamo ostvario i nastavio je uspješan europski niz posljednjih godina. Iako je ovo turbulentna sezona, Plavi su smogli snage za eliminaciju renomiranog suparnika i napravili su golemu stvar za klub i hrvatski nogomet u cjelini. Bila je to potvrda europskog rejtinga maksimirskog kluba.

image

Nikola Jurčević

SPORTSKE NOVOSTI

Što vam se najviše svidjelo kod Plavih u sučeljavanju s Betisom?

- Izgledali su jako, jako dobro. Organizacija igre, čvrstina, kompaktnost i disciplina u igri bili su na visokoj razini. A u odnosu na utakmicu u Sevilli, Dinamo je bio konkretniji i opasniji, veliki su posao u igri prema naprijed napravili Petković, Baturina, Hoxha i Kaneko. Taj je kvartet iskočio, no kompletna je momčad bila na željenoj razini i zbog toga je Dinamo u Maksimiru odigrao još bolje nego tjedan ranije u gostima. Vidjelo se, nadalje, da je Dinamu kudikamo lakše igrati ovakve, europske utakmice kad je suparnik otvoren i ostavlja dosta prostora u obrani, nego u HNL-u, u kojem gotovo na svakom dvoboju mora probijati suparnički zgusnuti bedem - smatra Jurčević.

Linker
24. travanj 2024 16:15