Trond Tandberg/Getty Images) / Getty Images
NEMA JEDNE NEGATIVNE REAKCIJE

ZIDANEOV POTEZ ZADIVIO HRVATSKE TRENERE 'Nije normalno što je napravio!; Ovo govori koliko je velik čovjek i trener!; Poklonite mu se...'

REAKCIJE Što hrvatski treneri kažu o Zidaneovoj odluci da napusti klupu Madriđana kad je bio u dobitnoj situaciji
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. lipanj 2018. 21:54

Zinedine Zidane iznenadio je svijet ostavkom na mjesto trenera Real Madrida, a o tome smo porazgovarali s hrvatskim trenerima Zoranom Vulićem, Elvisom Scorijom i Samirom Toplakom.

- Mislim da je Zidaneov mandat teško ponovljiv i zbilja mu treba čestitati na svemu što je uspio napraviti. Došao je iz druge momčadi Reala i osvojio Ligu prvaka tri godine u nizu. Možda je došlo do nekakvog zasićenja u svlačionici, no Zidane odlazi kao veliki pobjednik, a odlazak nakon tri uzastopno osvojene Lige prvaka još više govori o tome koliko je velik čovjek i velik trener - rekao je Zoran Vulić.

Konfuzna situacija

Smatra da su na Zidaneovu odluku možda utjecala i zbivanja oko nekih igrača.

- I sam je svjestan da dolazi smjena generacije. Bilo je raznih napisa oko odlaska Ronalda te nezadovoljstva Balea, Isca... Možda je Zidane procijenio da je vrijeme za nekog novog na klupi. Realovi navijači diljem svijeta moraju mu skinuti kapu i nakloniti se kao treneru nakon što su mu se klanjali kao igraču.

Elvisa Scoriju Zidaneov je potez, kako kaže, malo iznenadio.

- Doduše, iza njega je dosta teška godina, s lošim prvenstvom i kupom, a već se i pričalo o mogućem odlasku. Liga prvaka je to vratila u neku kolotečinu, no teško je sad suditi jer ne znamo što se događalo među zidovima. Vjerojatno ima veze i odnos između Zidanea i predsjednika Pereza, koji je sklon promjenama, možda se nešto poremetilo u odnosima i budućim planovima.

Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX
Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX / CROPIX

Tri osvojene LP su za pulskog trenera iznad svih očekivanja.

- Moje je mišljenje da Real ima dobru ekipu, ali nije normalno da osvoji tri trofeja zaredom. Real nije dominirao kao neke druge momčadi koje su osvajale naslove, i to je velik Zidaneov uspjeh. Izvukao je maksimum, a ima i mirnoću poput Del Bosquea, što odgovara tim igračima. Tu je i njegovo veliko iskustvo igranja u Realu, dobro zna sve što se događa u klubu. Preuzeo je momčad od Beniteza dok je ona bila u velikom padu i nakon toga je osvojio jedno prvenstvo, ali i tri Lige prvaka. Pod Zidaneom je Real uvijek igrao dobar nogomet, i u fazi napada i u fazi obrane.

Što dalje slijedi na Bernabeuu?

- Real je sad u dosta konfuznoj situaciji, ali nije ovo došlo preko noći. Možda je Zidane otišao zato što nije dobio jamstva za igrače koje želi, no on je dobro izvagao zašto je to napravio. U svakom slučaju, Real mora brzo reagirati, naći novog trenera, ali teško je naći trenera kao što je Zidane. On je došao do vrha planine, a s vrha možeš samo dolje, zato se vjerojatno i odlučio povući.

Zapresic, 260817.
SRC Zapresic.
Utakmica 7. kola Hrvatski telekom Prva nogometna liga,
NK Inter - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Samir Toplak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Izvukao maksimum

Samir Toplak je na sličnom tragu.

- Zidane je tako veliko igračko i trenersko ime, Real je procijenio da je on potpuno zreo za trenera, zato su mu i povjerili posao. Real je preveliki klub da bi u nekim stvarima dozvolio improvizaciju, a Zidane ima tu žicu, bio je vođa gdje god da je igrao, isto tako i u reprezentaciji. Pretpostavljam da je u ovom trenutku osjetio da je došlo do zasićenja. Svjestan je da je izvukao maksimum, da je stigao do vrha i da sad može malo odmoriti od svega - kaže trener zaprešićkog Intera.

Povukao je zanimljivu paralelu.

- Ja sam dugo u jednom klubu, ali meni se igrači mijenjaju svake sezone. On je ipak s 80 posto igrača stalno bio tamo. Iako je u komunikaciji bio normalan s igračima, sigurno mu je bilo jako teško sve skupa balansirati, pogotovo zato što je sezona u prvenstvu bila razočaravajuća. No, svaka mu čast na tri osvojene Lige prvaka - zaključuje Toplak.

Linker
27. travanj 2024 13:13