Nikola Vilic / CROPIX / CROPIX
ŽIVOT NA POSUDBAMA

ŽIVOT NA POSUDBAMA HRVATSKOG GLOBETROTTERA Prije sedam godina je šokirao čudesnim transferom, a danas ga se tek rijetki sjete...

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 13. studeni 2016. 17:20

Bila je jesen 2009. kada je Hrvatskom odjeknula transferna granata: “Matej Delač odlazi u Chelsea!”

Sedam godina i osam klubova kasnije, sada već ozbiljni, 24-godišnji vratar i dalje si krči put do prve momčadi slavnog kluba sa Stamford Bridgea i broji stanice na kojima se čeliči...

Delač je jedan od 28-orice Chelseajevih igrača na posudbama. Dok se neki, međutim, nadaju probijanju do udarne momčadi Bluesa, Delača je nekidan dočekalo mišljenje trenera vratara Londončana Christophea Lollichona koji je zaključio:

Zapresic, 261209.
Matej Delac, nogometas.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / CROPIX / CROPIX

Fascinantni Mourinho

- Bit ću iskren, mislim da Matej nema budućnost u Chelseaju. Mislim da mu malo nedostaje da se nametne ovdje, ali pred njim su još dvije godine ugovora i nadamo se da ćemo pronaći klub koji će mu najbolje odgovarati za nastavak njegove karijere.

Sve bi naoko i bilo logično da Delač nije prije tri mjeseca potpisao novi, dvogodišnji ugovor s Chelseajem, koji ga uz klub veže do ljeta 2018. godine.

- Pročitao sam tu izjavu, ali mislim da je malo “nabrijana”. Lollichon je ove sezone već tri puta stigao u Mouscron, gdje sada branim, čime je dokazao da me se klub ne odriče - javio se za Delač za SN.

- Činjenica je, međutim, da sedam godina odlazim na posudbe, čime je jasno da nisam u najužim planovima za prvu momčad, no i samo produljenje ugovora jasan je znak da me klub cijeni, poštuje moj trud, rad i napredak.

Delač, najveći hrvatski nogometni globetrotter, koji je već promijenio devet klubova i osam država, sa 24 godine svoj status promatra racionalno...

- Da me vratite u ono vrijeme, sigurno bih sigurno opet potpisao za Chelsea. Samo bih možda inzistirao da godinu dulje ostanem na posudbi u Hrvatskoj. Jer, radeći neku retrospektivu, posve mi je jasno, neka se ne uvrijede treneri vratara u Hrvatskoj, da se vani radi drugačije, brže, pa mi je u i privikavanju na surovi profesionalizam trebalo vremena da se naviknem na nove standarde. Gdje nema sentimenta...

Danas je u Mouscronu. Brani i, kaže, uživa.

- Najteže mi je bilo u Vitesseu, najbolje u Vojvodini i Sarajevu, tamo sam se osjećao odlično, branio sam vrlo dobro, sa Sarajevom osvojio i trofej... Bili su to lijepi dani. Danas, opet, uživam. Premda se s klubom borim za ostanak, silno sam želio doći u Belgiju, jer se ovdje osjećam odlično. Stasao sam, imam 24 godine, pregršt iskustva, ali i motiva.

Znači, oni treninzi i jedna prijateljska utakmica za seniore Chelseaja nisu vrhunci karijere.

- Ni slučajno! Premda se ljude voli olako otpisivati, pa tako i mene, sada sam sazrio i uz daljnji vratarski napredak, svoju budućnost vidim prosperitetnom. Ako već neću “natjerati” Chelsea da me zadrži, siguran sam da ću naći angažman u kojem bih se želio zadržati dulje od jedne sezone, dokazati kvalitete i zakoračiti na razinu kontinuiteta i vrijednosti. Treninzi pod Mourinhom, koji su bili fascinantni, pa rad s gospodinom Ancelottijem, konačno i revolucionarni taktički uvidi pod Conteom i velikim igračima pomogli su mi da postanem bolji vratar, no sigurno nisu trenuci koji će mi obilježiti karijeru.

MANCHESTER, ENGLAND - OCTOBER 26: Jose Mourinho, Manager of Manchester United gives his team instructions during the EFL Cup fourth round match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford on October 26, 2016 in Manchester, England.  (Photo by David Rogers/Getty Images)
Getty Images

Pun motiva i snova

Dakle, dva ugovora i europska putešestvija prolazna su stanica.

- Ne odustajem ni od reprezentacije. Trenutačni vratari u kadru su svi stariji od mene, a ja sam pun motiva i snova. Jednom sam bio u kadru pod Bilićem i sjećam se tog ushita i dan-danas. Želim ga ponovno osjetiti - zaključio je Delač.

U Belgiji je u sedam prvenstvenih utakmica primio devet golova, tamošnji kritičari kažu da brani - vrlo dobro. Prvi preduvjet je, dakle, ovdje. Sada je sve na njemu... Ali i Chelseaju.

Linker
21. svibanj 2024 08:10