Alex Livesey/Getty Images
KAKO GA NADOMJESTITI?

ŽIVOT NAKON SUPER MARIJA Bivši napadači o potencijalu kojim raspolaže Dalić: 'Santini i Livaja su sad igrali protiv Portugala i nisu zabili, ali...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. rujan 2018. 00:24

Kako netko reče, Mandžukićeva izostanka tek ćemo postati svjesni, kako će odmicati vrijeme i utakmice. Premda je nekad znao biti i upitan, premda su mu izbornici znali mijenjati pozicije i uloge, Mandžukić je najbolji hrvatski napadač zadnjeg desetljeća i logično je da je najveće pitanje za budućnost Vatrenih - kako ga nadomjestiti?

Rekao je i sam izbornik Dalić, spominju to svi nogometni stručnjaci, Hrvatska bi mogla imati problem napadača, špice, jer na horizontu ih baš i nema. No, u sadašnjosti ih ipak još ponešto i postoji, Santini, Livaja, Čop, naravno i Kramarić, to su ljudi koji bi trebali iznijeti sljedeći ciklus, dva, tri..., preuzeti na sebe dio Mandžukićeva ‘prava i obveza’.

Jesu li to u stanju?

- Mandžukića je vrlo teško nadomjestiti, jer on je poseban napadač. On je i centarfor, ali nije samo to, on je i krilo, on puno radi za momčad, ima glad za nogometom, u svakoj utakmici daje najviše od sebe. Nedavno gledam Juventus, Mandžukić pretrči kao Matuidi. A Matuidi i Kante, dva Francuza, najbolji trkači na svijetu. I on s njima uz bok. Tip je nenadomjestiv, ali niti ne treba gledati budućnost reprezentacije na taj način - govori Branko Strupar, bivši napadač, igrač Dinama, belgijski reprezentativac.

Treba im vremena

Ipak, koliko god Mandžo bio nenadomjestiv, Strupar ne misli da moramo dugoročno biti zabrinuti.

- Santini i Livaja su sad igrali protiv Portugala, nisu zabili, ali ne treba odmah od toga raditi problem. Obojica su odlični igrači, samo nije isto kad su dio momčadi i kad to nisu, kad su tek na širem popisu. Ja u njih obojicu vjerujem, samo im treba dati vremena. Santini je zabio sedam golova u Anderlechtu, a to je velika brojka. Da ih je zabio sedam u drugoj ligi, to je dobro, a kamoli ne u najvećem belgijskom klubu. Dakle, to treba poštivati. Livaja će igrati Ligu prvaka, a to isto nešto znači. Oni nisu isti tip igrača kao Mandžukić, Santini je igrač šesnaesterca, klasični centarfor, ‘devetka’, Livaja je isto pokazao klasu, moramo u njih imati povjerenja.

Stil igre

Kaže Strupar da je možda Mandžukiću najsličniji Kramarić.

- Da, po mogućnostima koje može pružiti u igri, on je najbliži Mandži. Može biti špica, druga špica, na krilu... Nema tu fiziku kao Mandžo, nije takav tip, ali igrački on je taj koji nudi široke mogućnosti. Hoće li se način igre reprezentacije, u kojoj je Mandžo često bio i mantinela, nešto mijenjati, vidjet ćemo, ovisi tko će se isprofilirati u sljedećem razdoblju, kakav će se stil igre pokazati najboljim. Teško je Mandžu nadomjestiti, ali izbornik ima rješenja, samo mora biti strpljiv.

Slično razmišlja i Mate Bilić, nekadašnji hrvatski reprezentativac. On je ukazao na problem malog broja kvalitetnih nogometaša u HNL-u.

- To sigurno nije dobro i to će doći do izražaja prije ili kasnije. Moramo težiti tome da imamo više domaćih napadača, špica, u domaćoj ligi, jer to je izuzetno bitno i za budućnost reprezentacije - govori Bilić, koji, da se vratimo temi, također misli kako Zlatko Dalić da ima u aktualnom rosteru igrače koji mogu biti zamjena Mandžukiću.

- Santini, Livaja i Čop, to je trojac koji je trenutno u prvom planu, koji će iznijeti ovu prvu akciju nakon SP-a i Mandžina oproštaja. I oni su dobri igrači, koji nude razne mogućnosti. Santini je pravi igrač šesnaesterca, egzekutor, Čop i Livaja su igrači koji mogu igrati na više mjesta, pokretljivi su. Naravno, tu je inače i Kramarić, kojeg sad nema, a svi oni definitivno nude izborniku Daliću više opcija - razmišlja Bilić, koji ističe jedan detalj kao zalog optimizma.

- Raduje me Dalićev stav da se mi nikome nećemo podrediti, da ćemo gledati sebe i svoje mogućnosti. Vidite, protiv Ukrajine je startao je s Karamarićem i Mandžukićem, Kramarić nam je i donio doigravanje s Grčkom, a kasnije je baš on često bio na klupi. Pa je onda opet igrao. To je potvrda da Dalić ima dosta opcija i da će pronaći neko rješenje i u utakmicama koje slijede. Kažem, Mandžukić je drugačije, puno je značio za hrvatsku reprezentaciju u prošlom desetljeću, uostalom, drugi je najbolji strijelac u povijesti. Međutim, Dalić je dosad donosio dobre odluke, vjerujem da će tako i nastaviti.

Uvijek do rješenja

Podcrtao je Bilić još jednu činjenicu.

- Uvijek je u prošlosti bila ista priča, pitali smo se kako ćemo zamijeniti ovog ili onog. I uvijek smo pronašli neko rješenje, vjerujem da će Dalić i sad dobiti Mandžukićeve nasljednike. Kao što se nadam da će se unatoč svemu i u Hrvatskoj opet pojaviti neko novo napadačko ime, da će se roditi netko novi. Ovi koji su tu sad imaju priliku, pravu priliku, nadam se da će je iskoristiti na pravi način.

Top 5 vatrenih topnika

Igrač Golovi Utakmice Prosjek

1. Davor Šuker 45 69 0,65

2. Mario Mandžukić 33 89 0,37

3. Eduardo da Silva 29 64 0,45

4. Ivan Perišić 22 74 0,30

5. Darijo Srna 22 134 0,16

Linker
01. svibanj 2024 05:32