Mateo Kovačić
 REUTERS/Jon Nazca / REUTERS
KUHINJA IZ ŠPANJOLSKE

ZLATKO DALIĆ DAO NAJBOLJI SAVJET MATEU KOVAČIĆU KOJEGA PONOVNO SELE IZ REALA To se mora napraviti da se zna gdje je, što je i kakva mu je situacija...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2018. 10:22

Pojavljuju se vijesti za razne klubove, najnovija je da Juventus želi kupiti Matea Kovačića. Pitamo hrvatskog izbornika bi li trebao prihvatiti takav izazov kao što je Stara dama i pokušati se nametnuti da bude u prvom planu te učini iskorak u karijeri? Ili da i dalje čeka šansu u Realu, gdje i igra određenu minutažu, ali ipak nije u idealnih 11?

- Kova mora igrati. Ide godina za godinom, on ne igra dovoljno koliko bi trebao, za njegov talent, da eksplodira. Sve ovisi o osobnim ambicijama. Teško je napustiti Real, teško je otići iz kluba s kojim si tri puta prvak Europe. No, to ovisi o njemu. Možda će ga sljedeće sezone Zidane više koristiti, ali to je opet na Kovačiću, što želi. Šteta je za potencijal koji ima da ne igra više.

Rovinj, 270518.
Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se u Rovinju. Na stadionu Valbruna trenirati ce svaki dan dva puta sve do odlaska na utakmicu s Brazilom u Liverpoolu.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
Dalić

Trebao bi konkretno popričati sa Zidaneom?

- Da se zna gdje je, što je, kakva mu je situacija…

IZ TALIJANSKIH MEDIJA Gazzeta dello Sport piše da talijanski prvak ovog ljeta želi angažirati hrvatskog veznjaka iz Madrida

Talijanski prvak Juventus spreman je ponuditi 55 milijuna eura europskom prvaku Real Madridu za hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića, tvrde talijanske novine La Gazzeta dello Sport.

Kovačić je u ljeto 2015. došao iz milanskog Intera u Real Madrid (ima ugovor do ljeta 2021.) te je od tada osvojio tri Lige prvaka, no u nedjelju opet nije odigrao ni minute u finalu protiv Liverpoola, baš kao niti u prethodna dva finala. Vezni 24-godišnji igrač dosad je odbacivao sva nagađanja o napuštanju Madrida.

- Kako bih mogao otići odavde? Čast mi je biti dio najvažnijeg kluba nas svijetu. Potrebno je shvatiti gdje se nalazimo - rekao je prije tjedan dana u klupskom kampu na sjeveru Madrida i dodao: - Ako Zidane kaže da ostaneš, da ćeš igrati i da vjeruje u tebe, onda i ostaneš.

Stalne rotacije

Kovačić je ove sezone sudjelovao u 36 utakmica Kraljevskog kluba i upisao tri asistencije. Od kada je stigao na Santiago Bernabéu igrao je 109 puta za Real Madrid. Toliko nastupa nije imao za Inter u kojem je bio proveo dvije i pol godine, kao ni za zagrebački Dinamo gdje je igrao prije toga.

Vodstvo Real Madrida u prosincu je reklo kako su imali upita za Kovačića te da je najveći interes dolazio upravo od Intera i Tottenhama, no da on nije na prodaju. Hrvatski reprezentativac tijekom igranja za Inter nije osvojio ni jedan trofej.

Trener Zinedine Zidane od dolaska na klupu u siječnju 2016. nastoji rotirati igrače što mu je donijelo tri uzastopna pehara Lige prvaka. No neki od 25 igrača iz kadra nisu zadovoljni minutažom. To je u ožujku javno rekao ofenzivni vezni Isco Alarcón, a u nedjelju i ofenzivni Gareth Bale nakon što je dva puta zatresao mrežu Liverpoola.

Drugi klubovi upravo u želji igrača za većom minutažom vide eventualnu mogućnost njihova dovođenja. Massimo Allegri, trener Juventusa, godine 2015. rekao je da Kovačić “ima veliku budućnost pred sobom” te “izvanredne kvalitete”. Juventus je ove sezone obranio naslov talijanskog prvaka nakon velike borbe s Napolijem dok je u Ligi prvaka ispao u četvrtfinalu od Real Madrida.

U veznom redu Real Madrida velika je konkurencija. Zidane najviše vjeruje Luki Modriću, Toniju Kroosu i Casemiru, ali u brojnim prigodama hvalio je Kovačića. Istom mjestu na terenu nadaju se mladi Dani Ceballos i Marcos Llorente.

Zidaneu svi važni

Modrić, koji najviše vremena provodi s Kovačićem, prije tjedan dana je rekao za novine El País:

“Ovdje napreduješ i samo zato što si s najboljim igračima na svijetu.”

I sam Zidane je ovaj mjesec pozvao svoje igrače da ne razmišljaju o odlasku ponovivši kako su mu “svi važni”.

No La Gazzeta dello Sport tvrdi kako “Juve ‘kuha’ Kovačića na laganoj vatri”. U talijanskim medijima već se mjesecima pojavljuje navodni Juventusov interes. U prosincu je čelnik Real Madrida rekao da nisu zaprimili njihovu ponudu za Kovačića. Za tri dana se otvara ljetni prijelazni rok. Kovačićeva tržišna cijena iznosi 30 milijuna eura, podatak je Transfermarkta, internetske stranice specijalizirane za transfere nogometaša. (Miho Dobrašin iz Madrida)

Linker
26. travanj 2024 12:26