REUTERS/Bernadett Szabo
VELIKI INTERVJU

ZLATKO DALIĆ NAKON BOLNOG UDARCA PROTIV MAĐARA ZA SN OTVORENO PROGOVORIO O PROBLEMIMA VATRENIH 'Ovako dalje ne ide!' Puno se toga promijenilo...'

Izbornik Vatrenih nakon poraza u Budimpešti svjestan da ga tek čeka golem posao, ali vjeruje u plasman na Euro
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. ožujak 2019. 10:00

S izbornikom smo razgovarali u hotelu Four Season, na obali Dunava, prije no što se čarterom vratio u Zagreb.

- Nikoga nema, svi su otišli - potvrdio je da su igrači izravno iz Budimpešte odjurili na svoje destinacije, čak i dobar dio stožernika.

Dok smo razglabali o aktualnoj zbilji Vatrenih u foajeu su sjedili predsjednik HNS-a Davor Šuker i njegov posebni savjetnik Ivan Meštrović. Upravo se spakirao i krenuo i Ivica Olić.

- Ja sam morao ostati. Da sam otišao, rekli bi da sam pobjegao - nasmijao se Dalić iako mu nije do zezancije jer vidi mu se po govoru tijela i izrazu lica da ga more brige.

- Ovo je poraz koji nismo očekivali. Teško nam je pao. To je sigurno. Ako pogledamo obje utakmice, činjenica je da nismo bili dobri. Svladali smo Azerbajdžan na strpljivost, na kvalitetu, ali nije to bilo to. Zapravo, bilo je mučenje. U nedjelju smo dobro igrali prvih pola sata, na pravi smo se način postavili i krenuli u utakmicu, ali nakon gola smo se jednostavno opustili i domaćina vratili u život. Kroz naše pogreške, pogotovo u pasu i njihovu agresiju. Zatim se dogodilo da je Barišić morao izaći, zamijenio ga je igrač koji je bio nezagrijan. Stvari su krenule nizbrdo. U drugom smo dijelu pokušavali, ali jalovo, bez sprinta, bez ideje, bez utrčavanja u prazan prostor, bez pokušaja jedan na jedan. Na kraju nismo ni zaslužili ništa bolje - raščlanjivao je Dalić.

Pitali smo ga boji li se za plasman na Euro?

- Ne bojim se za plasman, zašto bih se bojao kad je sve u našim rukama. Samo, činjenica je da nije dobro stanje. Ovo dalje sad je moj posao. Ja ovo moram riješiti. To je moje, moja odgovornost. Moram po svome napraviti što je nužno da bude kako treba.

Na što konkretno misli? Što će poduzeti? Nije izravno kazao. Kuvertirao je poteze, ali ih ne otkriva. Znači li da se neki starteri od nedjelje mogu zamisliti za mjesto u prvoj postavi?

- Neću govoriti o detaljima, ali ako hoću na Europsko prvenstvo, moram reagirati. Preuzimam odgovornost kao izbornik. Ja sam stavio i Kalinića, i Perišića, i Modrića, i Rakitića u ekipu. Ja sam taj, pustite me da napravim posao u svojem stilu, što mislim da trebam. Sad smo ponovno gdje smo bili i u Americi lani, kad sam im jasno rekao da nisu tim, da to tek moraju postati žele li rezultat. Dečki moji, Svjetsko prvenstvo je davno gotovo, mi smo viceprvaci svijeta, ali nećemo živjeti na tome. I ne možemo...

Naš mentalitet nikako ne možemo pobijediti?

- Pobijedit ćemo. Bez brige.

Nedostatak agresije je problem, priznao je i sam. Ali to je efekt. Čega precizno? Što vidi uzrokom?

- Nije da uopće nema agresije, da nismo htjeli i trčali, jednostavno protivnik je bio agresivniji od nas. Do gola nisu ni to bili, ali nakon toga su se digli, a mi nismo dogovorili na isti način. Ništa ne ide samo od sebe, moraš dati onih još pet posto više koje si davao prije, a sada nisi, da bi dobio utakmicu. Potom se javljaju pogreška za pogreškom, krivi pas, protivnik se razmaše, a ti padneš.

REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS

Jednako su kazali i Modrić i Lovren. I oni to znaju, no znali su i u prošlim kvalifikacijama, i onima prije...

- Na meni je da to prodrmam, razdrmam. Na Svjetskom prvenstvu ti su nam isti igrači donijeli toliko sreće i zadovoljstva. Normalno je da oni imaju prednost da idu dalje, ali ovako ne ide. To je činjenica. I sam, od prvog dana od Svjetskog prvenstva ponavljam: “Tražim mlađe, agresivnije, energičnije...”

Jak je dojam da je nakon Svjetskog prvenstva ponestalo discipline, da igrači malo ležernije dolaze na okupljanja i utakmice.

- Puno se toga promijenilo od Svjetskog prvenstva. Tamo gdje smo bili najjači, sad smo u biti najlošiji. To je obrana. Slabi smo jer nemamo prvog vratara ni dva bočna beka koji su bili standardni u Rusiji. Usto, Lovren ne igra tri mjeseca, Vida je u klubu koji je izgubio sve ambicije. Kompletno je nepovoljna situacija. No, ponavljam, nije cilj da kukam, da tražim alibije. Činjenica je da moramo biti odgovorniji, discipliniraniji u svemu, kompaktniji... Što mislim napraviti? Učinit ćemo analizu, konstatirati sve što je i kako je, a potom moram vući poteze.

CIJELI INTERVJU SA ZLATKOM DALIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 05:24