REUTERS/Jason Cairnduff
PUN LIJEPIH DOJMOVA

ZLATKO DALIĆ ZA SN NAKON MODRIĆEVE VEČERI U LONDONU 'Ovo je hrvatsko nogometno vrijeme, svi su pričali o Luki, Hrvatskoj, o našem dostignuću na SP-u'

ZLATKO DALIĆ Hrvatski izbornik nakon FIFA-ina priznanja u Londonu vratio se s dojmovima u Varaždin, a u mislima je stalno s Vatrenima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. rujan 2018. 11:15

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić se iz Londona vratio u Varaždin. Nakon završetka glamurozne priredbe nije bio dostupan u mixed zoni na “zelenom tepihu”, jer su organizatori pred novinare slali samo pobjednike. Tako da je pred novinarsko društvo izašao samo Didier Deschamps koji je proglašen najboljim trenerom. Zinedine Zidane i Zlatko Dalić su se prvo družili s ostalim kolegama, a nakon toga su u kasnim satima otišli u svoje hotele.

Inače, treba svakako napisati kako je Zlatko Dalić doživljen u Londonu. Snalažljivošću, možemo to tako kazati, uspjeli smo se nekako prije početka londonske priredbe u Royal Festival Hallu probiti do dvorane gdje su se skupljali izbornici, treneri, tehnički direktori.... Nije to bio prostor za novinare, ali kad smo se već tamo nekako našli, mogli smo čuti i neke komentare nogometnog društva koje je našeg izbornika spominjalo samo po dobru...

Uživao sam

Tamo nismo sreli hrvatskog izbornika, jer je on bio u konkurenciji za najboljeg svjetskog trenera, pa je s Deschampsom i Zidanenom bio na drugoj lokaciji, imao je poseban status, kao u svi oni koji su bili u konkurenciji za nagrade. Dalić je s suprugom Davorkom i sinom Brunom bio dovezen luksuznom crnom limuzinom na “zeleni tepih”. Imali smo priliku gledati dolazak i svih zvijezda na “zeleni tepih”, a kad je iz automobila izašao Dalić, s obližnjeg nadvožnjaka gdje su stajali navijači i ljubitelji nogometa začuo se pljesak! Naš izbornik je prepoznat, drugim mjestom u Rusiji stekao je svjetsku slavu. Također, dugo se zadržao pred objektivima fotoreportera, jednostavno Dalić je, to se dobro vidjelo u Londonu, postao trenerska zvijezda. Sad ga svi znaju i prepoznaju, a što se tiče osvajanja “nogometnog Oscara”, ima vremena za to, mlad je, bit će prilike na Europskom prvenstvu za dvije godine...

Kad smo pričali s Dalićem, naravno da je odmah počeo pričati o najboljem na svijetu, Luki Modriću.

- Svi moramo biti ponosni na Luku Modrića! Mala smo država, a imamo najboljeg nogometaša na svijetu. Bio sam u Londonu na konferenciji koja je trajala dva dana, svi su samo pričali o Luki Modriću, Hrvatskoj, o našem dostignuću na Svjetskom prvenstvu, o našim igrama. Ovo je hrvatsko nogometno vrijeme! Zaista je u Londonu bilo prekrasno biti hrvatski izbornik. Uživao sam sve vrijeme, družio se s izbornicima, ljudima iz nogometa - kazao nam je Dalić.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Zlatko Dalic and Luka Modric of Croatia celebrate victory following the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Getty Images / Getty Images
Dalić i Modrić

Pričao nam je Dalić kako je proveo dva dana u elitnom nogometnom okruženju.

- Zaista sam mogao uživati svakog trenutka, bio sam dio toga glamura, kad kreneš u trenersku karijeru, onda svakako razmišljaš o tome da danas-sutra budeš dio te trenerske kreme, da s njima razmjenjuješ mišljenja, pričaš o nogometu. Praktički oba dana smo razmjenjivali iskustva, nogomet je bi stalna tema. Baš sam se dosta družio s Didierom Deschampsom, jako je simpatičan čovjek, priča o svemu, ne samo o nogometu, ali voli izmjenjivati iskustva. Najviše vremena sam u Londonu proveo s Deschampsom, baš puno vremena.

No, London je već prošao, ugasila su se najsjajnija svjetla pozornice, Dalić i Vatreni su uskoro opet na okupu, spremat će se za sudar u Ligi nacija protiv Engleske. Tako je ti u nogometu, tako u životu, sve brzo ide dalje.

- Još je rano da vam govorim o popisu igrača, nisam ga još objavio, ima još dva tjedna do utakmice, pa ćemo vidjeti. Ono što je sigurno jest da će mladi momci poput Vlašića, Brekala ili Duje Ćaleta-Cara biti na raspolaganju mladoj reprezentaciji koja igra odlučnu utakmicu s Grčkom. Svima bi nam bilo važno da se mlada vrsta plasira na Europsko prvenstvo. Ova godina je bila sjajna za hrvatski nogomet, neka se tako i nastavi. Tako da u načelu neće biti nekih novih igrača na popisu biti će uglavnom oni koji su bili na popisu za utakmicu s Španjolskom. Konačno, koga bih novog pozvao, gdje ću ga naći? Ali kažem, ima pred nama još dva tjedna, vidjet ćemo hoće li svi biti zdravi.

Moskva, Rusija, 110718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Nogometna utakmica polufinala svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, Hrvatska - Engleska.
Na fotografiji: Hrvatska pobijedila Engleze i usla u finale Svjetskog prvenstva sa 2:1, slavlje, Luka Modric, Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ima li nakon onog nezgodnog poraza od Španjolske u prvom kolu skupine Lige nacija utakmica s Englezima neko posebno značenje?

- Moramo biti pravi, moramo dobro odigrati, tražiti pobjedu! Fokus je, naravno, na Europskom prvenstvu, ali isto tako tražit ćemo dobru igru i rezultat u Ligi nacija već protiv Engleza - zaključio je Dalić.

Toliko naš izbornik koji je u Londonu doživio veliku promociju. Zasluženo, drugi je na svijetu. Luka Modrić i Zlatko Dalić najveće su zvijezde hrvatskog nogometa, jedan na terenu drugi na klupi. To se tako lijepo vidjelo na londonskom The Bestu. Svi koji vole hrvatski nogomet na to moraju biti ponosni. I čestitati. Ako još nisu...

Zajednička radionica

Zlatko Dalić imao je i zajedničku "radionicu" s izbornicima Rusije, Čeriševom, te Belgije, Martinezom. Kolegama i ostalima su prepričavali svoja iskustva iz Rusije, odgovarali na pitanje, bilo je mnogo zainteresiranih za njihova predavanja.

Raspodjela glasova za najboljeg trenera

30,52%
glasova dobio je Didier Deschamsp



25,74%
glasova dobio je Zinedine Zidane


11,81%
glasova dobio je Zlatko Dalić

Linker
30. travanj 2024 16:36