Action Images via Reuters
VELIKI KOMPLIMENTI

ZVIJEZDA ENGLESKE REPREZENTACIJE ZA SN NAHVALILA VATRENE Možete biti ponosni na Lovrena, a Modrić može odvesti Hrvatsku do velikog rezultata!

SN U KAMPU ENGLEZA Engleska je jedna od pet reprezentacija koje su uzele bazu u okolici Sankt Peterburga, uz Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Kostariku i Južnu Koreju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. lipanj 2018. 18:18

Engleska se predstavila u Lenjingradskoj oblasti, kao jedna od pet reprezentacija koje su uzele bazu u okolici Sankt Peterburga, uz Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Kostariku i Južnu Koreju. Hotel im je u Repinu, praktički “u istom ulazu” s glavne ceste kao i nekolicini hrvatskih izvjestitelja, samo u drugoj zgradi, javni trening odradili su u Zelenogorsku, na igralištu Spartaka. Trebao je početi u podne, kasnili su 20 minuta, Gareth Southgate držao ih je na terenu sat i 15 minuta.

Na ulazu - Owen Wilson, odnosno “klon” američkog glumca u odori lokalnog organizacijskog odbora, nešto, kao, koordinira. Unutra rijedak dojam: kad smo prije znali doći na engleske treninge, osjećali smo poseban respekt prema zvijezdama Tri lava, iako su imali više razvikanih imena nego istinskih svjetskih asova, ali nije bila svakodnevna stvar vidjeli izbliza Davida Beckhama, Waynea Rooneya, Franka Lamparda... Sad, ovdje u Rusiji, doživjeli smo nešto što bi prije deset godina bilo nezamislivo; svjedočivši u ponedjeljak treningu hrvatske reprezentacije i jučer engleskom treningu, moglo se zaključiti da domaći ljudi - a prednjačila su djeca, kao i u Roščinu - bolje poznaju hrvatske igrače nego engleske.

Komorna atmosfera

Na treningu Vatrenih skandirali su Modriću, Rakitiću, pomoćnom treneru Ivici Oliću, dok je na engleskom bila komorna atmosfera, bez jednog povika i jačeg pljeska. Hrvatska danas, iz ruske perspektive, ima veće zvijezde, koje mladima više znače. Agilni kolega Nikola Lipovac u maniri Sukija angažirao se da animira publiku da bismo snimili pokoju življu fotografiju. Djelovali su sasvim rezervirano...

Novi je stadion koji je izgrađen u Roščinu u usporedbi s ovim na kojem treniraju Southgateovi momci, praktički, mali Anfield, s novom, modernom tribinom, upotpunjenom svim sadržajima, dok je u Zelenogorsku postavljena tek montažna tribina, na kojoj se okupilo slično, oko 500 promatrača. No Otočani nad Hrvatskom glatko dominiraju kad je riječ o medijskoj popraćenosti; njih je naime došla pogledati golema svita novinara.

Snažni Nigerijci

Rusi su Engleze dočekali kruhom, što je njihov tradicionalni znak dobrodošlice, Southgate, za razliku od Dalića, nije uzeo mikrofon i držao govor.

Engleski su nam novinari kazali da puno očekuju od ove reprezentacije, iako u zemlji prognoze ne lete u nebo, jer nakon neuspjeha u Brazilu i ispadanja od Islanda u Francuskoj dobro su tresnuli o tlo.

Igrači su se po završenom treningu rado fotografirali i potpisivali autograme, a brojni glasnogovornici doveli su šestoricu ili sedmoricu pred mikrofone i diktafone. Teško je bilo i vidjeti tko je sve došao jer su miks-zonu podijelili u četiri boksa, a u samo jednom od njih pitanja su smjeli postavljati pripadnici medija koji nisu iz Engleske. I dok su kolege s RTL-a čekali koga će im ponuditi, mi smo potražili Jordana Hendersona, Liverpoolova veznjaka i suigrača Dejana Lovrena. Opkolile su ga televizije, jedna po jedna, na kraju smo ostali sami s njim i kolegicom s BBC-a kojoj je davao izjavu. Obratili smo se glasnogovorniku, bez čijeg odobrenja ništa ne ide; iz Hrvatske smo, može samo jedno pitanje za Jordana?

- Ne, ovo je mjesto za intervjue isključivo za engleske televizije.

Ali samo jedno?

- Ne može, odite u sektor za međunarodne medije.

Ali ondje nije Henderson, i neće tamo doći, a zanima nas ima li kakvu poruku za Lovrena.

- Žalim - otpovrnuo je hladno, ali i profesionalno. No poslušali smo što govori, “okinuli” fotografiju.

- Očekujem da ćemo ovdje napraviti velik rezultat. Imamo treću najmlađu ekipu, ali to nam je prednost. Među nama je sjajna atmosfera, kad igramo košarku, svi dođu na košarku, ako igramo stolni tenis, svi su na stolnom tenisu, išli smo na pripremama i na golf, nema problema, držimo se skupa. Složni smo, to je snaga ove Engleske i to mi daje samopouzdanje. Doista imam veliku vjeru - govorio je Henderson pa se pohvalio:

- Ja obično igram stolni tenis. I pobjeđujem.

U skupini su s Belgijom, Tunisom i Panamom - nisu mogli bolje proći. Iako...

- Nije to laka skupina, no naš je plan da dobivamo, da odemo daleko u turniru.

Nije nam ostalo drugo nego protegnuti noge do “međunarodnog sektora”. A ondje se pojavio Jamie Vardy.

- Bacam se na učenje ruskog jezika, zasad znam pravu riječ: spasiba - bio je odlično raspoložen centarfor Leicestera.

Tu smo već pitanja mogli postavljati i mi iz Hrvatske...

- Imamo velike ambicije, ne mislimo ostati kratko u Rusiji. Ekipa je dobra, motivirana, za svakog je velika stvar igrati na SP-u. Što je drugačije nego prije dvije godine u Francuskoj? Naučili smo nešto na svojim pogreškama, zreliji smo i kompaktniji, vidi se to po rezultatima.

Tko ostaje dulje?

Tri lava igrala su u pripremama s Nigerijom, što može kazati o njoj i savjetovati nama Hrvatima prije prve utakmice u skupini?

- Nigerija je snažna momčad. Jedno je prijateljski susret koji smo s njima odigrali, a drugo će biti kad se igra službeno. Hrvatska je vrlo jaka i može dobiti, ali oprez, s Nigerijom nije lako.

Dejan Lovren trenutačno je jedini Vatreni iz Premier lige.

- Lovren je odličan igrač, nekoliko godina to već dokazuje u Premier ligi, na njega možete biti ponosni - konstatirao je Vardy.

Dokle smo god u Repinu, živjet ćemo s Englezima. Po prvim dojmovima, ne čini se da treba očekivati opsadu navijača u kampu. Tko će duže ostati? Engleska u Repinu ili Hrvatska u dvadesetak kilometara udaljenom Iličevu? Sresti se možemo tek u polufinalu. To što ujesen s njima igramo u Ligi nacija, ovog časa je u drugom planu.

Luka Modrić može voditi Hrvatsku do velikog rezultata

Intervjue su davali još i Dele Alli, i Eric Dier, i Ashley Young, ali do “internacionalaca” je međutim doveden još samo Jack Butland, vratar Stokea. Na pitanje o Hrvatskoj i Modriću kazao je:

- Nigerija je dobra ekipa i nikome ne bi bilo lako s njima na startu, ali ako se Modrić razigra kako zna, ako dobije prostora, on može Hrvatsku voditi do velikog rezultata. Ne samo u toj utakmici nego i mnogo dalje. Riječ je o jednom od najboljih veznih igrača na svijetu koji daje prednost vašoj momčadi.

Linker
19. travanj 2024 20:44