REUTERS/Christian Hartmann
'REBIĆ JE IZNENAĐENJE'

NOGOMETNI VELIKAN EKSKLUZIVNO ZA SN 'Francuska me nije oduševila, ali Hrvatska jednom igraču ne smije ostaviti mjesta. Modrić? Zaslužuje Zlatnu loptu'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. srpanj 2018. 18:32

Safet Sušić poznaje Francuze. Francuska je, nogometno, njegova druga domovina. Dakako da je pratio utakmicu, Svjetsko prvenstvo u kompletu, svakako će gledati i finale u nedjelju na Lužnikima.

- Čestitam svima u Hrvatskoj, svim hrvatskim navijačima, zasluženo je Hrvatska u finalu - rekao je u startu Sušić, a onda malo prokomentirao utakmicu protiv Engleske.

- Velika pobjeda, svaka čast. Nije bilo lako, morala je Hrvatska opet igrati 120 minuta, ganjati zaostatak, no na kraju je ipak pobijedila. Bilo je i malo sreće, naravno, ali kažu da sreća prati hrabre, zar ne? Hrvatska je i tu sreću zaslužila - kaže Sušić.

Dobro, kakvo će biti finale, Francuska je sigurno protivnik kojega je Hrvatska željela izbjeći u prijašnjim nokaut-utakmicama, Francuzi oduvijek Hrvatskoj ne odgovaraju.

- Ne bih se ni za jednu reprezentaciju usudio reći da je favorit u finalu. To su dvije odlične momčadi, iako me, moram priznati, Francuska dosad nije bogzna kako oduševila. Odigrali su Francuzi najbolju utakmicu protiv Argentine, tamo su pokazali kvalitetu, iako treba reći i da su primili tri pogotka. U ostalim susretima nisu bili previše uvjerljivi. Čak je po meni Belgija na turniru pokazala više, uostalom Belgijanci su izbacili Brazil, koji je za mene na početku Mundijala bio i najveći favorit za naslov. Očekivao sam finale Brazil - Hrvatska, poslije navijao da igraju Belgija - Hrvatska, ali eto, ispalo je da će Hrvati na Francuze.

Koje su najveće opasnosti za Hrvatsku, kako se Francuzima oduprijeti?

- Po meni je velika opasnost taj umor koji je očigledan kod hrvatskih igrača. Odigrali su ukupno utakmicu više nego Francuzi, imali dan manje odmora, brzo je finale, pitanje je koliko će se stići oporaviti. Iako, pokazali su u drugom dijelu protiv Engleske da su moćni, da su spremni, koliko li su samo pretrčali! Vidjet ćemo, doista ne želim prognozirati ishod, jer je to uistinu nezahvalno kad igraju dvije takve reprezentacije.

mbappe widget

Onda je podvukao najveću opasnost za naše iz redova Tricolora.

- Mbappe je definitivno najveća prijetnja. On igra jako dobro, sjetite se što je napravio Argentincima, kad ima svoj dan može sam pobijediti svakoga. Morat će Hrvatska biti jako oprezna da mu ne ostavlja mjesta, da ne može pobjeći onako kako on zna. S druge strane, odlično je za Hrvatsku što je Perišić zabio gol, što je odigrao sjajnu utakmicu. Dugo su ga svi čekali na ovom prvenstvu, sad je zabio i najavio pravo izdanje i u finalu. Vjerujem da će odigrati još jednu takvu utakmicu.

Jedan se igrač posebno dopao Sušiću.

- Rebić igra odličan turnir, baš je iznenađenje SP-a.

_

Ali, jedan je čovjek još uvijek iznad svih.

- Luka Modrić je fantastičan. Nemam što reći, kakav nogomet igra, što pokazuje iz utakmice u utakmicu. Pa onaj promašeni penal, a poslije ide opet pucati i zabije. Svaka mu čast, dokazao je da je velikan.

Zaslužuje li Modrić možda već sad naslov najboljeg igrača turnira?

- Sigurno je u najužoj konkurenciji, igra konstantno dobro, vuče Hrvatsku od prve utakmice. Naravno, logično je da netko iz pobjedničke momčadi uzme taj pojedinačni naslov, pobijede li Francuzi, igračem turnira mogao bi biti proglašen, recimo, Mbappe. No, u svakom slučaju Modrić je dosad pokazao najviše od svih, ima jake argumente da bude proglašen najboljim. Pogotovo ako Hrvatska postane prvak.

A je li onda i legitiman osvajač Zlatne lopte? S obzirom da je osvojio i Ligu prvaka?

- Apsolutno bi to bilo zasluženo. Očito je da ovo nije godina Messija, Ronalda i Neymara, nitko od njih trojice nije toliko iskočio da bi bio favorit za tu nagradu. Doduše, tek je prošla pola godine, bit će još Lige prvaka na jesen, svašta se može dogoditi. Ali, dosad je Modirć sigurno prvo ime u 2018. i ako Hrvatska bude svjetski prvak zaslužio bi Zlatnu loptu bez ikakvog pogovora - zaključio je Safet Sušić.

A kad to kaže majstor, jedan od najplemenitijih igrača s ovih prostora, onda to doista ima težinu.

Jamie McDonald/Getty Images
Getty Images

Linker
10. svibanj 2024 23:38