Zagreb, 070613.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Bivsem dopredsjedniku HNS-a, Zeljku Siricu, zapocelo je sudjenje zbog navodnog primanja mita od 30.000 eura za posteno sudjenje od predsjednika Hajduka Hrvoja Malesa. Osim Sirica, na optuzenickoj klupi sjedi i Neven Sprajcer zbog davanja mita.Na fotografiji: Zeljko Siric i Neven Sprajcer.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX
SUDAČKA MAFIJA

Nogometno suđenje stoljeća: Presude Širiću i Šprajceru već za desetak dana

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. ožujak 2014. 08:59

Najveće suđenje u povijesti hrvatskog nogometa približilo se nepravomoćnoj odluci. Do kraja mjeseca, najkasnije početkom travnja na Županijskom sudu u Zagrebu bit će izrečene presude Željku Širiću i Nevenu Šprajceru. Obojica su uhićeni u prosincu 2011. Širić zajedno sa Stjepanom Djedovićem nakon akcije tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša, koji je u tom predmetu radio s USKOK-om, te je u njihovu autu nađemo 30.000 eura, koje je prema optužnici Maleš dao Širiću, u to vrijeme dopredsjedniku HNS-a, i šefu sudaca Djedoviću kako bi Hajduku osigurali "pošteno suđenje". Šprajcer se u pritvoru našao nešto kasnije, USKOK ga tereti da je platio Širiću 3.000 eura kao tajnik Karlovca.

Nakon što su preslušani audio zapisi i poslije iskaza svjedoka, među kojima su bili Igor Štimac, Fredi Fiorentini, Igor Pamić... ali i ljudi koji sami ističu da su povezani sa "slučajem Šprajcer" Dražen Mejašić (tvrdi da je vidio predaju novca!) i Josip Olujić (kaže da predaje novca nije bilo!), ovog petka od 9 sati je završna riječ, a neslužbena je najava da će presuda biti objavljena već do kraja mjeseca.

Slučaj Širića i Djedovića, pritom je drugi izdvojen iz predmeta zbog lošeg zdravstvenog stanja, podigao je državu na noge, bio je okidač za kasnije događaje, tako i izjave poput čuvene ministra Željka Jovanovića koji je hrvatski nogomet nazvao močvarom. Zato će i odluka Županijskog suda biti više od običnog pravorijeka dvojici ljudi. Ona će doći kao potvrda ili demanti djelovanja nogometne mafije u HNL-u vrlo bliskoj prošlosti. I dok je Šprajcerov slučaj manjih dimenzija, eventualna osuda Širića tražila bi dodatne istrage i otvarala nova pitanja o funkcioniranju sustava. Naime, ako je Širić kriv, krivaca ima još, a ne znamo tko su. On nije mogao sam osigurati "pošteno suđenje", u najmanju ruku netko je to trebao odraditi na terenu. No, ništa nećemo prejudicirati, sutkinja Gordana Mihela Grahovac pročitat će odluku. Na koju, naravno, postoji pravo žalbe.

Linker
19. svibanj 2024 15:39