REUTERS/Wolfgang Rattay
TVORNICA NOVCA

NOS ZA BIZNIS! KLUB KOJI JE U POSLJEDNJA TRI MERCATA ZARADIO 430 MIL. EURA Ljeto 2017. bilo je rekordno: Tada je Barca stigla s koferima punih love

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 04. siječanj 2019. 23:31

Hans Joachim Watzke i Michael Zorc od 2005. godine zaduženi su za kadrovsku politiku Borussije Dortmund. Premda su znali i pogriješiti u kupovini, premda su im igrači odlazili besplatno (Lewandowski), vodeći operativci crno-žutih posljednjih godina rade sjajan posao na tržištu.

Naime, samo u tri posljednja prijelazna roka klub iz Dortmunda blagajnu je obogatio sa 430,85 milijuna eura. Zanimljivo da je u 14 godina njihove vladavine Borussia zaradila ukupno 621,15 milijun eura, a očita je tendencija rasta u posljednje tri godine. Trošilo se u spomenutom vremenu, ukupno su na igrače potrošili 535,8 milijuna eura, od toga je u tri posljednje godine potrošeno 305,94 milijuna eura.

Nemaju što izgubiti

Rekordna prodaja je Ousmane Dembele, 115 milijuna eura Barcelona je u ljeto 2017. godine platila tada 20-godišnjeg Francuza, ali posao koji je prekjučer sklopljen s Chelseajem mogao bi se proglasiti najboljim do sada. Naime, Christian Pulisic potpisao je ugovor s londonskim klubom koji je Borussiji platio 64 milijuna eura, no američki Hrvat tek će na ljeto odjenuti dres Bluesa, jer će do kraja aktualne sezone igrati za bundesligaša na besplatnoj posudbi.

+
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Posao je to u kojem Borussia nema što izgubiti, prvo su dobili ogroman novac za igrača kojem je ugovor istjecao sredinom 2020. i koji je odbijao potpisati novi jer mu je velika želja igrati u engleskoj Premier ligi. S druge strane, Chelsea je morao osigurati pojačanje s obzirom da postoji mogućnost zabrane transfera tijekom ljetnog prijelaznog roka zbog neovlaštenih transfera maloljetnih igrača.

lnaćenje s Poljakom

- Christian Pulisic je vrlo dobar igrač, poznajem ga već duže vrijeme i pratio sam njegov napredak. Ovo je odličan transfer za Chelsea, ali i sjajan posao za Borussiju, koja će ga imati još pola sezone - smatra Jürgen Klopp, trener koji je i doveo američkog reprezentativca u Dortmund.

Stoga se i očekivalo da će baš Liverpool biti nova destinacija ovog 20-godišnjaka, no u Borussiji su tražili najbolju opciju za sebe i u dogovoru s premierligašem sa Stamford Bridgea došli su do nje.

- Pulisic je stvarno talentirani dečko koji želi igrati u Engleskoj, asada će ispuniti taj san - dodao je Jürgen Klopp o mladom američkom reprezentativcu.

I dok u posljednje vrijeme Borussia Dortmund bilježi rekordne izlazne transfere, valja se prisjetiti i nekih pogrešaka koji su ih koštale veliki novac. Sigurno najveća je odlazak Roberta Lewandowskog u Bayern za - 0 eura. U njegovu slučaju radilo se i o inatu, ali i povratku izgubljenog ponosa, nakon što im je Bayern ljeto prije ‘oteo’ Maria Götzea iskoristivši klauzulu u njegovu ugovoru, po kojoj tada jedan od najvećih svjetskih talenata može otići ukoliko netko za njega plati 37 milijuna eura.

MUNICH, GERMANY - OCTOBER 31: Head coach Niko Kovac of Bayern Muenchen stands beside Robert Lewandowski of Bayern Muenchen during a training session at Saebener Strasse training ground on October 31, 2018 in Munich, Germany. (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Prije četiri godine bio je to repektabilan novac, danas toliko košta malo bolji stoper. No, Bavarci su tada Borussiji uzeli Götzea i to u jeku borbe za naslov prvaka Europe. Htjeli su tog ljeta dovesti i Lewandowskog, međutim, Zorc i Watzke spustili su rampu svjesni da će idućeg ljeta ostati bez 30-ak milijuna eura, jer je Poljaku istjecao ugovor. Robert Lewandowski je tu sezonu svejedno odigrao na visokoj razini, bio je najbolji strijelac Bundeslige...

Slično se Borussiji Dortmund dogodilo i 2011. godine, tada je madridski Real iskoristio klauzulu u ugovoru Nurija Sahina i uzeo jednog od glavnih kreatora titule prvaka za sitnih 10 milijuna eura. Godinu dana kasnije otišao je i Shinji Kagawa, jedan od najzaslužniji za obranu naslova prvaka, Japanca je uzeo Manchester United za ‘sitniš’ od 16 milijuna eura.

Borussia Dortmund - Augsburg
REUTERS/Michaela Rehle / REUTERS

Svi ti primjeri nagnali su čelnike crno-žutih na promjenu poslovanja, pa više ni ti jedan njihov igrač nema fiksnu odštetu u svom ugovoru, a sa svim glavnim igračkim adutima potpisani su dugoročni ugovori kako bi se izbjegla situacija kao što je to bila s Robertom Lewandowskim.

Zato je u ljeto 2017. godine Borussia Dortmund mogla ostati čvrsta u pregovorima s Barcelonom, premda je bilo jasno da Ousmane Dembele više neće zaigrati za crno-žute. No, mladi Francuz imao je ugovor do 2022. godine i sve je bilo u rukama Borussije. Dembele je tada i štrajkao, no dok Barcelona nije pristala na odštetu od 115 milijuna eura, u dortmundskom klubu nisu htjeli ni čuti o dogovoru.

50 milijuna više

Bio je to još jedan posao za ‘prste polizati’ što se tiče njemačkog kluba, naime, Dembele je stigao godinu dana ranije za svega 15 milijuna iz redova francuskog prvoligaša Rennesa. I treći najveći transfer u povijesti kluba je bio pravi posao, Aubameyang je 2013. godine plaćen tek 13 milijuna eura, dva puta je bio najbolji strijelac Bundeslige, a prije godinu dana prodan je Arsenalu za 50 milijuna eura više nego što je plaćen...

Linker
05. svibanj 2024 06:26