POČINJE LUDILO U BRAZILU

Nova Fifina pravila u zadnji čas: Hrvatskoj prijete Brazil, Francuska i Meksiko

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 03. prosinac 2013. 18:35

Hrvatska će u ždrijeb skupina završnog turnira nogometnog Svjetskog prvenstva u Brazilu 6. prosinca ući iz četvrtog ‘bubnja’ u kojem će biti devet europskih reprezentacija, no već na početku je moguće da bude izvučena kao osma u drugi ‘bubanj’ i ždrijebana u neku od četiri skupine čiji su nositelji južnoameričke reprezentacije.

Kako je objasnio Fifin glavni tajnik Jerome Valcke, novost u odnosu na već poznata pravila o geografskom načelu prema kojem će se izbjeći reprezentacije iz istog kontinetalnog daveza u istoj skupini jest ta da po Fifinom renkingu od listopada najlošiji europski predstavnik, Francuska, neće biti u afričjo-južnoameričkom bubnju, nego će se na početku ždrijeba izvući jedan od devet Europljana koji će odmah biti ždrijeban u jednu od četiri skupine čiji su nositelji južnoameričke reprezentacije, Brazil, Argentina, Kolumbija i Urugvaj. To u odnosu na dosadašnje pretpostavke znači da takozvana ‘skupina smrti’ ne mora sadržavati samo Brazil s Francuskom, nego s Nizozemskom, Italijom ili Portugalom, kako se već izvuče.

Ždrijeb u 17.oo po CET

Ždrijeb u Costa do Sauípe počinje u petak u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu, osam nositelja imat će poziciju ‘jedan’ u skupinama, a pozicije od ‘dva’ do ‘četiri’ će se ždrijebati, time i raspored utakmica. Skupine će se popunjavati redoslijedom od A do H, dakako, prateći kontinentalna ograničenja, kao i dosad.

Hrvatskoj tako ostaju moguće ‘najteže’ i ‘najlakše’ skupine kao i dosad, a svatko može sam procijeniti je li gore imati u skupini s Brazilom ili Argentinom Francusku ili Nizozemsku, Italiju, Portugal, Englesku... S druge strane, pak, najlakši suparnici mogu biti Iran, Honduras ili R. Koreja.

Srebrić pomaže Kovaču

Zanimljivo, u analizi brazilskog fenomenologa Rafaela Cala, domaćinu, ‘Seleçao Brasileira’, kao najlakšom se sugerira skupina s Iranom, Čileom i - Hrvatskom!

- Bez pritiska na početku prošli bismo prvi krug, zaključuje Cal.

Inače, ceremonija ždrijeba bit će 90-minutni šou u brazilskom stilu, glazbeno-plesni performans koji će izravno prenositi 193 tv-kuće, a nazočit će mu 1300 gostiju i oko 2000 novinara. Nastupit će najveće brazilske pop-zvijezde Alexandre Pires i Vanessa da Mata, glumci Fernanda Lima i Rodrigo Hilbert, plesna skupina Deorah Colker i dakako, gost iznenađenja koji to nije, Pele.

Kuglice s imenima nacionalnih reprezentacija će izvlačiti bivši nogometaši zemalja svjetskih prvaka: Cafu (Brazil), Zinedine Zidane (Francuska), Lothar Matthäus (Njemačka), Fernando Hierro (Španjolska), Fabio Cannavaro (Italija), Alcides Ghiggia (Urugvaj), Geoff Hurst (Engleska) i Mario Kempes (Argentina).

Naš izbornik Niko Kovač nakon ždrijeba će odlučiti o hrvatskoj bazi tijekom SP-a, a u odluci će mu ponajviše pomagati Zorislav Srebrić.

Related content

OVDJE SE MOŽETE POIGRATI SA ŽDRIJEBOM! POGLEDAJTE KOGA BI HRVATSKA MOGLA IZVUĆI U SKUPINI!

Prva jakosna skupina

Brazil

Španjolska

Njemačka

Argentina

Kolumbija

Belgija

Urugvaj

Švicarska

Druga jakosna skupina:

Čile

Ekvador

Obala Bjelokosti

Gana

Alžir

Nigerija

Kamerun

Treća jakosna skupina:

Japan

Iran

J. Koreja

Australija

SAD

Meksiko

Kostarika

Honduras

Četvrta jakosna skupina:

Francuska

Nizozemska

Italija

Engleska

Portugal

Grčka

BiH

Hrvatska

Rusija

Linker
17. svibanj 2024 07:23