CROPIX
PIŠE T. PULJIĆ

NOVI DINO RAĐA ZALUDIO REGIJU, STIŽU PORUKE IZ SAD-A, ALI TO ČUDO NIJE OD JUČER U dvije godine je dobio gotovo 20 kilograma mišića, visina je ostala..

ANTE ŽIŽIĆ Cibonin 19-godišnji centar odigrao je briljantnu utakmicu u pobjedi nad MZT-om u dva produžetka te samo potvrdio svestranost i blistavu budućnost
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. listopad 2016. 11:40

Ante Žižić stigao je pod Toranj u tišini prije dva ljeta. Iako taj danas 19-godišnjak nikada nije bio u prvom planu svoje ultratalentirane generacije (igrači rođeni 1997. godine), premda su se uvijek gurali u orbitu Lovro Mazalin, Dragan Bender, Nik Slavica, pa i Ivica Zubac, Ante Žižić je uzimao sve što mu se nudilo i zajedno sa 17 godina starijim bratom Andrijom gradio svoj put.

- Neka igra sve što može igrati - kazao je Andrija na tadašnji upit ima li problema da mlađi Žižić u uvodnoj sezoni igra za Cibonu seniorske utakmice, za Cibonu juniorske utakmice i da u isto vrijeme igra A-2 ligu za Goricu.

Bio je to posve drugačiji pristup nego što su imali ostali klinci identične generacije. Već je tijekom te prve sezone, tada pod paskom Slavena Rimca i Jurice Golemca, Ante Žižić počeo dobivati, posebno u drugom dijelu sezone, svoje minute i svoju priliku. Cibona je ostala kratka u finalu PH kontra Cedevite i zato što je Ante bio ozlijeđen, a govoriti o hendikepu kad ti ne igra klinac od 17 godina dovoljno govori o tome koliko je taj klinac dobar.

Zvijezda regije

Lanjske sezone Ante Žižić već je bio legitimni član prve petorke, a - kako se kasnije ispostavilo - i prvi igrač Cibone. S 18 godina! Na koncu je u MVP-poretku ABA lige bio treći najkorisniji igrač, da bi prošlo ljeto izašao na NBA draft.

Birali su ga Celticsi, kao dio prve runde, kao 23. igrača klase 2016. godine. I dok je s ostalim draftiranim igračima bilo jasno kakva im je budućnost, neki su se odmah vratili u Europu, neki su proslijeđeni u razvojne momčadi u NBDL-u, oko Ante Žižića su Brad Stevens, prvi trener, i Danny Ainge, generalni menadžer, vijećali nešto duže.

Ante se vratio u Hrvatsku, a da nije znao hoće li ostati u Ciboni - jer niti jedna druga opcija nije dolazila u obzir - ili će se priključiti kampu Celticsa. Ali tada bi bio unutra, kao dio prve momčadi, odmah s NBA minutama.

Pao je dogovor da ostane još godinu u Europi. Istog se trena Ante Žižić prometnuo u najveću zvijezdu, ne samo Cibone ove godine nego i regionalne košarke. Tijekom ljeta nije se ponukan NBA odabirom zapustio, nego je nabacio još nekoliko kilograma mišića - u odnosu na tijelo koje ima danas, a visina je ostala ista, u dvije godine dobio je gotovo 20 kilograma mišića - i trenutačno svjedočimo onome što sve ovaj 19-godišnjak može.

A može sve. Utakmica koja je odigrana u Skoplju u nedjelju navečer to će posvjedočiti, jer Žižić je na parketu bio 44 minute, a za to je vrijeme izbacio oba svoja čuvara (Lalić, Scott) s pet osobnih grešaka iz igre, poentirao, skakao, blokirao, asistirao, oduzimao lopte...

U Bostonu odmah znali

Ante Žižić danas je čovjek kojega nitko u regiji ne može zaustaviti ako ga ne udvaja, Ante Žižić danas je najbolji roll-igrač, možda i najbolji roll-centar, ne samo u regiji nego vjerojatno i u Europi. Silovita je to moć i kad vam netko kaže da je proračun Vukova samo 600.000 eura, shvatite to kao šalu. Doista, Cibona će toliko platiti svoju momčad, ali realna cijena Ante Žižića za jednu sezonu danas je veća nego ukupni Cibonin proračun!

Međutim, on će do kraja sezone biti tu, radit će na ispravljanju svojih nedostataka, a to je prije svega šut s četiri-pet metara. Doduše, i njega je pogađao u prvim kolima ABA lige, ali taj bi šut trebao postati snažno oružje. I doći će to. Kao što sve više dolazi do izražaja njegova suradnja s ostalim igračima, kad ga se udvaja.

- Meni je ovo već treća sezona ABA lige i svaku sezonu shvaćam kao stepenicu u napretku. Može li me se zaustaviti? Ne gledam ja to tako, ja samo nastojim raditi, popravljati one stvari koje bi me mogle učiniti još boljim - kazao je Ante nakon što je u ponedjeljak sletio u Zagreb.

U noći s nedjelje na ponedjeljak stizale su poruke. I iz Celticsa.

- Javljali su se skauti, čestitali, između ostalih i Austin Ainge.

Austin Ainge sin je Dannyja Aingea, GM-a Celticsa. Nema zbora o tome da je tata sve saznao, kao i prvi trener Bostona, Brad Stevens. Ante Žižić je nesumljivo projekt najveće franšize u povijesti košarke, koji će od sljedećeg ljeta biti i značajan faktor u rezultatima Celticsa.

Do tada će Ante Žižić nastaviti raditi. Tiho i polako. I boriti se s Cibonom.

- Presretan sam kako je krenula Cibonina sezona. Imamo tri pobjede u četiri kola, malo je nedostajalo da skinemo i Partizan u Beogradu. OK, imali smo i sreće protiv Mornara i MZT-a, ali treba imati i to, no ja sam super zadovoljan s obzirom na ovaj luđački ritam.

On će, kao i ostali nositelji, propustiti ogled u Osijeku u sklopu PH-a u utorak, bit će na parketu u subotu kad pod Toranj stižu Karpoš Sokoli, a onda i u srijedu kad kreće Liga prvaka s domaćinstvom Tenerifima.

Još samo ove sezone

Ako želite pogledati centra koji je već sada dominantni centar u regiji, pa i u Europi, imate vremena još samo ove sezone.

Od sljedeće jeseni, za godinu dana, i kasnije morat ćete se buditi usred noći budete li ga željeli gledati.

OK, osim u dresu Hrvatske. On će već sljedeće ljeto biti na Eurobasketu. Kao centar koji će Hrvatsku nositi godinama. Uostalom, SN već treću godinu pišu da Hrvatska ovakvog centra nije imala od Dina Rađe.

Linker
02. svibanj 2024 09:49