Getty Images
SAMO DA NE PRORADI PROTIV DINAMA...

'NOVI MODRIĆ' KRENUO KAO IZ SNOVA, A ONDA SU SE U JEDNOM TRENU SVI SNOVI RASPLINULI Krenuo od nule i sada prijeti Modrima: 'Bitno je kakav si u glavi'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. veljača 2019. 15:56

Krenulo je kao iz snova, kao da je i to poruka da se pazi i da sreća neće dugo trajati. Filip Krovinović preko Rio Avea stigao je u Benficu, ubrzo se izborio za mjesto u momčadi, igrao vrhunski, a njegovim ulaskom među standardne prvotimce krenuo je i Benficin pobjednički niz. “Novi Modrić” tepali su mu portugalski mediji, lijepe prezentacije zaintrigirale su i izbornika Zlatka Dalića koji je obećao da će ga pratiti i doći pogledati, dao mu nadu da će, nastavi li s takvom formom, biti i među kandidatima za mundijalski popis.

No, onda je došla utakmica sa Chavesom, koljeno je propalo, ligamenti popucali. Tada je bilo jasno da su se snovi o Rusiji rasplinuli, ali Krovinović, veseljak kakav jest, nije pao u depresiju.

- Bitno je kakav si u glavi, o tome ovisi kakav ćeš se vratiti. A ja sam dobar, uvijek pozitivan i nadam se da ću se vratiti još bolji - pričao nam je prošlog proljeća, dok je dio oporavka odrađivao u Hrvatskoj.

Plan je bio da do rujna, osam mjeseci nakon ozljede, polako uđe trening, u listopadu počne konkurirati za momčad, u studenome možda odigra i neku utakmicu Lige prvaka. No, nije išlo tako lagano, a ne ide ni lagano ni dalje.

Mala minutaža

Dakle, vratio se Krovinović na teren 22. studenoga, dobio je poluvrijeme u Kupu protiv Arouce. I otada odigrao samo dvije utakmice po 90 minuta, jednu u Kupu, drugu u Liga kupu, 36 minuta u prvenstvu i samo devet u Europskoj ligi protiv Galatasaraya. Što je bilo, zašto Krovinovićev povratak u prvu momčad ide sporije?

Osim ozljede i oporavka (sad je od ozljede prošlo već 13 mjeseci), ispriječile su se i druge prepreke. Benfica je bila u lošoj rezultatskoj fazi jesenas, pa je trofejni trener Rui Vitoria, inače čovjek koji se “zaljubio” u Krovinovića i koji je inzistrao na njegovu dolasku, napustio klupu. Istovremeno, kako se čekao Krovinovićem povratak, Benfica je ljetos iz Leganesa dovela veznjaka, Brazilca Gabriela za 10 milijuna eura, a stasala je i mlada portugalska zvijezda Joao Felix. Momak se brzo nametnuo, počeo zabijati, oko njega se podignula velika pompa.

screenshot

On je sad projekt, ne samo kluba, nego i portugalskog nogometa. Novi trener Bruno Lage promijenio je i u sustav igre iz 4-3-3 u kojemu je Krovinović odlično funkcionirao u 4-4-2, dajući na važnosti baš Gabrielu i Felixu. I zaredao je Lage s pobjedama, u 12 utakmica na klupi upisao je 10 pobjeda, remi s Galatasarayem u Europskoj ligi i poraz od Porta u Liga kupu. Stigao je na sam bod od Porta, Benfica je opet blizu naslovu, što je prije nekoliko mjeseci izgledalo nemoguće. Vjeruje trener momčadi koja pobjeđuje, za Krovinovića tu sad nema puno mjesta. Međutim, Benfica ga se isto tako zimus nije htjela odreći, do kraja sezone, pogotovo ako će igrati na više fronta, Filip bi mogao postupno dobijati više prilike. A na ljeto se ionako očekuje odlazak Joaa Felixa i Pizzija, pa bi onda opet Krovinović mogao vratiti izgubljeno mjesto. Pričalo se i da će Lage na kraju sezone otići, da je samo v.d., pričalo se o dolasku Jorgea Jesusa. No, odlični rezultati natjerali su čelnike kluba da zadrže Lagea, pa je on nedavno potpisao novi, višegodišnji ugovor, ali će valjda uskoro opet “vidjeti” Krovinovića.

Zagreb, 240517.
Ulica Brune Busica
Intervju Filip Krovinovic
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Filip Krovinović

Tješio Moru pa nastradao

Neobičnost priče jest da je Krovinović bio među prvima koji su poslali poruku Nikoli Mori kad je “potrgao ligamente”, tješio ga, jer bio je tada već čovjek s iskustvom, on se ozlijedio dva mjeseca ranije. Ali, eto, Moro je u punom pogonu, na rubu Dinamovih prvih 11, dok je Krovinović u borbu za mjesto morao krenuti praktički od “nule”.

Linker
02. svibanj 2024 13:45