Cropix/Ante Čizmić
PUŠTEN JE BIJELI DIM

NOVI PREDSJEDNIK SLAVONAC 'Rođeni sam Osječanin, razumljivo je što pitate što kao Osječanin radim u Hajduku...'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 17. svibanj 2016. 22:08

Ivan Kos (34) novi je Hajdukov boss! Diplomirani ekonomist iz Osijeka izabran je na sjednici Nadzornoga odbora za predsjednika Hajduka i već jučer doputovao je u Split gdje je predstavljen javnosti. Novi predsjednik Hajduka dobio je četiri glasa na sjednici NO-a na kojoj bilo šest članova. Za njega su glasali Slaven Marasović, Ante Šalinović, Nikica Krnić i Anthony Marinov, a Zoran Mamić i Denis Kosor bili su suzdržani. Mamić koji je u Nadzornom odboru kao predstavnik malih/velikih dioničara operativno ne sudjeluje u radu Nadzornoga odbora, ali je došao vidjeti tko će upravljati s 25 posto dionica koliko ima tvrtka Tommy koja je glavni sponzor Hajduka. Kosor je nakon sjednice rekao da nije mogao dati glas nekome tko ne dolazi iz hajdučke obitelji. Sjednica Nadzornoga odbora bila je prvotno najavljena za 12 sati, ali je počela u 16. Na njoj nije bio Guste Santini koji je imao poslovnih obveza izvan Hajduka, ali je nadzornicima bilo bitno da imaju kvorum od najmanje pet članova. U 18.15 pred mikrofone su stali predsjednik NO-a Marasović i novi predsjednik Kos. Marasović je zahvalio svim kandidatima koji su sudjelovali u izboru, a nada se da će Kos biti kvalitetno rješenje na radost navijača i dioničara kluba.

- Zahvalio bih se Nadzornom odboru na ukazanom povjerenju. Čast i zadovoljstvo je biti na čelu ovako velikog kluba. Nadam se da ću uspjeti ostvariti cilj u emotivnom i rezultatskom smislu - rekao je Kos u uvodu.

Odrastao na stadionu

Kos je odrastao i rođen je u Osijeku, a igrao je nogomet za Osijek na poziciji stopera, ali je rano prekinuo karijeru zbog ozljede. Otac mu je Miroslav koji je bio na čelu osječkoga kluba, a vodio je i omladinsku školu.

- Rođeni sam Osječanin, razumljivo je što pitate što kao Osječanin radim u Hajduku. U nogometu sam od malih nogu. Odrastao sam na stadionu, od pete do 25. godine, a kasnije sam imao poslovni put u gospodarstvu. Javio sam na natječaj jer sam htio objediniti ono što sam radio u nogometu 20 godina i kasnije deset godina u ekonomiji. Otac nije direktno utjecao na to da se prijavim, ali mi je ugradio ljubav prema sportu i nogometu. Jesam li navijač Hajduka? Nisam navijač uopće, ali posljednjih 20 dana živim ideologiju i ideju Hajduka - nastavio je Kos.

- Ugovor još nije potpisan, pa stoga ne mogu otkriti visinu plaće, no predsjednik NO-a Marasović rekao je da će biti ugrađeni instrumenti razlaza i nagrađivanje.

U sljedećim danima očekuje da će obaviti razgovore sa svojom sugrađankom Marijanom Bošnjak koja je bila privremeno na čelu Hajduka i obavljala dubinsku analizu.

- Nećemo gubiti vrijeme, napravit ćemo razgovore sa svima u klubu. Odmah ćemo početi raditi. Cilj je vratiti Hajduk tamo gdje mu je mjesto. Pri tom mislim na titule.

Također namjerava obaviti razgovor s Damirom Burićem koji trenutno obnaša dužnost trenera i sportskoga direktora. Najavio rad na poboljšanju infrastrukture, ali da se pri tom ne smije zapustiti igrački kadar. Najavio je da će možda u skoroj budućnosti biti rezova, ali da svi zaposlenici moraju imati fiksnu plaću, ali i mogućnost za nagradu shodno rezultatima.

Za iskorak će biti potreban novac, kako ga namaknuti?

- Za mene je zasad stanje u klubu nepoznanica. Za rezultat morate imati vrijeme i novac. Veliki novac ćemo teško dobiti, a vremena isto nemamo puno. Cilj je stvoriti pozitivnu priču prema van, stvoriti zdravu klimu i otvoriti vrata sponzorima.

Odgovorio je Kos i na pitanje o odnosu s HNS-om...

- U Hrvatskoj je, ne samo u sportu, velika centralizacija. Potrebna je decentralizacija i jednaka podjela kolača. Ja sam za dijalog i komunikaciju, a Split mora biti više zastupljen unutar HNS-a.

Kapetan Srni i Careviću

Potom je Kosu bilo upućeno pitanje tko mu je najdraži igrač iz povijesti Hajduka.

- Možda je sada pretenciozno reći, jer je on popularan kao trener, radi se o Slavenu Biliću. Žario je i palio u reprezentaciji dok sam ja odrastao, bio mi je idol u neku ruku.

Kos smatra da ne treba prodavati mlade igrače po svaku cijenu, nego treba osigurati da u inozemstvo idu kada dosegnu zenit u Hajduku, a za to je, prema njegovu mišljenju, potreban sustavni rad.

Zanimljivo je da je Kos bio svojevremeno u mlađim uzrastima reprezentacije kapetan Dariju Srni i Mariju Careviću koji gradi trenersku karijeru. Upravo ga je Carević nazvao i čestitao mu na izboru.

- Pozdravio me je i čestitao mi. Sjećam se da mi je tamo ‘95-’96. bio prvi cimer. Ostali smo u dobrim odnosima - zaključio je Ivan Kos.

Linker
07. svibanj 2024 23:25