Getty Images
MAESTRO JE U SEDLU

NOVI TRENER BARCELONE TRENIRAO JE HALILOVIĆA, A I TOTALNI JE FAN JEDNE STVARI 'Taj igrač je čisti luksuz, s njim je zadovoljstvo biti na terenu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. siječanj 2020. 12:40

Njegova karijera, bilo igračka ili trenerska, daleko je od svjetskog vrha, ali Enrique Setien Solar poznatiji kao Quique Setien u više navrata se povezivao s Barcelonom kao jedno od dobrih rješenja i na kraju je, dogodilo se ovoga tjedna, dobio veliku, najveću nagradu...

"Nogomet je moja životna strast. Igra, lopta, nogometni teren, to je sve što me zanima", reći će u jednom od intervjueva taj 61-godišnjak.

Njegov početak vezan je uz nogomet na pijesku (!), tamo je čak u jednom trenutku i bio reprezentativac, a njegovi zlobnici reći će da mu je tamo bila jedina šansa da ikada "navuče" dres Španjolske.

Dok je trenirao Racing Santander dobio je nadimak "El Maestro", a koji i danas s ponosom nosi. Tamo je i kao igrač ostavio dojam, a posebno se pamti i njegov put probijanja u Primeru u sezoni 2001/02.

Trener je to koji dolaze iz Kantabrije, jedne od najmanjih pokrajina u Španjolskoj, a koja se nalazi na samom sjeveru te zemlje uz obalu Atlantskog oceana (leži uz obalu Biskajskog zaljeva). Treći je ukupno trener iz Kantabrije koji je dobio priliku voditi Barcelonu, posljednji je bio Laureano Ruiz (1976).

Kao igrač (središnji vezni) odigrao je 22 utakmice protiv Barcelone (pet pobjeda, pet remija i 12 poraza), a pamti i dva gola upravo katalonskom divu. Kao trener nije se proslavio u duelima protiv Barcelone, jer je u sedam utakmica imao šest poraza, a samo jednom je uspio upisati remi.

"Za Quiquea s ljubavlju i divljenjem zbog vašeg pogleda na nogomet", napisao mu je jednom Sergio Busquets, te mu ostavio dres na Camp Nou.

CARDIFF, WALES - AUGUST 04:  Quique Setien, Manager of Real Betis looks on during the Pre-Season Friendly match between Cardiff City and Real Betis at Cardiff City Stadium on August 4, 2018 in Cardiff, Wales. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan Getty Images

Setien je bio trener dosta igrača koji su prošli kroz Barceloninu školu, a jedan od njih bio je i Alen Halilović. Tu su još bili Kevin-Prince Boateng, Tello, Sanabria, Araujo, Bartra...

"Taj igrač je čisti luksuz, najbolji je svih vremena. S njim je zadovoljstvo biti na travnjaku", tako je govorio o Lionelu Messiju.

Naravno, Leo to nije zaboravio i sigurno je njegovo mišljenje presudilo. I veliki šahist, navodno je imao čast igrati "simultanke" protiv Anatolija Karpova i Garija Kasparova, dobiva šansu života, ugovor je do 2022. godine, vidjet ćemo kako će se snaći...

BARCELONA, SPAIN - NOVEMBER 11: Quique Setien manager of Real Betis pats Lionel Messi of Barcelona on the back after the La Liga match between FC Barcelona and Real Betis Balompie at Camp Nou on November 11, 2018 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Getty Images

Linker
25. travanj 2024 17:58