CROPIX
KOCKA JE BAČENA

NOVI TRENER DINAMA POPULARNIJI U HRVATSKOJ NEGO U DOMOVINI 'Koliko trebamo platiti da ga odvedete?'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 28. rujan 2016. 20:27

Sasvim je izvjesno kako će Ivajlo Petev (41) u ponedjeljak biti predstavljen kao novi trener Dinama. Iako su bugarski mediji još jučer nagađali vjerodostojnost te informacije, u Maksimiru smatraju kako je posao završen. Doduše, treba napraviti određeni otklon dok se Bugarin doista ne uprizori u Maksimiru, ali čini se kako je ‘bratko’ taj!

Dakle, Ivajlo Petev. Stručnjak dostojan klupe Dinama ili ipak blefer kako ga etiketira većina medija u njegovoj zemlji? Činjenica kako su po plasiranju ekskluzive SN-a bugarski novinari ‘čestitali’, uz pitanje koliko trebaju platiti što ga je Dinamo uzeo pod svoje, sasvim dovoljno sugerira kako Petev kotira u Bugarskoj. U svakom slučaju, Ivajlo Petev je zanimljiva osoba bugarskog nogometa.

- A očito je popularan više izvan granica Bugarske nego kod nas - priča nam Teodor Borisov, novinar bugarskog sportskog lista Meridian match, i nastavlja:

- Dvije titule prvaka, kup i superkup trebalo biti dovoljno za kultni status u svakoj državi, ali to, eto, nije slučaj s Petevom - nastavlja Borisov.

Najveća prednost Bugarina je motivacija igrača, dok je nešto slabiji na taktičkom planu.

- Dok je radio u Ludogorecu, taktiku mu je pripremao aktualni trener Georgi Dermendjiev. Nakon što su se razišli, evidentno je kako Petev teško postiže razinu taktičke uigranosti kakva je krasila Ludogorec dok je igrao s Dinamom - reći će naš sugovornik.

Drugi problem su odnosi Peteva s igračima. Dok se pobjeđuje, sve je u redu, ali kada zaredaju porazi onda na površinu isplivaju loše stvari.

- Tada su svi igrači krivi, samo Petev nikada. Najsvježiji primjer je ovaj iz reprezentacije u kojoj je kao izbornik bio u lošim odnosima s Božinovim i Zanevim. Oni su mu zamjerali zato što je zvao igrače koji nisu spremni, a to se tumačilo kao utjecaj raznih menadžerskih struja. I zato mu reputacija nije u skladu s rezultatima.

Čini se kako je poziv Dinama zapravo bio ‘as na desetku’ za Peteva. U kvalifikacije je krenuo pobjedom nad Luksemburgom (4-3), ali uz lošu igru koja ne nudi optimizam uoči ogleda s Francuskom i Švedskom. Petev se svojevremeno na naslovnice svjetskih medija probio nakon što je preuzeo Levski. Na inauguraciju su stigli huligani koji su mu skinuli dres jer je svojedobno izjavio kako je navijač rivala CSKA iz Sofije. Drugi dan je dao otkaz.

- To samo pokazuje kako Ivajlo Petev nema karakter i hrabrost. No, Dinamo ga očito želi, ima kvalitetu za atraktivan nogomet koji Petev preferira. Možda nas sve skupa demantira - zaključuje naš sugovornik.

Kako bilo, kocka je bačena. U moru kandidata Ivajlo Petev prvi je isplivao na površinu. Zbog Dinama je ostavio klupu reprezentacije što nije čest slučaj, a to govori da je Bugarin spreman za izazov. Ili je ponuda bila iz redova onih koje se ne odbijaju.

Jedini pravi protukandidat bio je Željko Kopić, ali, nažalost, u Maksimiru su odlučili kako za bivšeg kapetana juniora ima vremena. Sudeći prema reakcijama u njegovoj zemlji, čini se kako novi natječaj za trenera Dinama slijedi već krajem ove godine.

Linker
19. travanj 2024 23:28