Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
VRUĆA MODRA KLUPA

NOVI TRENER DINAMA SPREMAN ZA NOVE IZAZOVE 'Mislim da sam podigao momčad, ali, ako Modri ne budu pravi, bit će to moj neuspjeh'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 08. listopad 2016. 10:07

Čekao je Ivajlo Petev pauzu zbog kvalifikacijskih utakmica reprezentacija kao “ozebli sunce”. Dva tjedna lišenih utakmica novi trener Dinama trebao je iskoristiti da se bolje upozna s momčadi koju je preuzeo i da počne polako implementirati svoje vizije.

- Tako je bilo planirano, ali ja sam jutros imao na treningu samo šest igrača. Njih pet sam poslao u B momčad koja ima utakmicu protiv Gorice, a ostatak mi je u reprezentaciji - požalio se bugarski stručnjak.

No, svjestan je Petev da ne može iz te kože.

- Odradili smo što smo mogli, a sada ih idemo gledati u Goricu. I to je dio procesa upoznavanja momčadi.

U Ivajlu Petevu Dinamo je dobio što je tražio. Radnika čija percepcija seže puno dalje od dva sata treninga s prvom momčadi i utakmica. On se ujutro pojavi na stadionu, navuče trenirku iz koje se ne skida cijeli dan. Osim obveza sa seniorima, Petev ima namjeru pratiti treninge juniora i B momčadi, gledati snimke utakmica u kojima sudjeluju igrači koji su na posudbi, koordinirati se s trenerima iz škole…

- To je život i put koji sam odabrao i nitko te ne pita jel’ možeš. Da uspiješ, moraš raditi, a ja od posla nikada nisam bježao u svojoj karijeri.

Zna se da je Petev bio prvi “pick” Dinama od onog trenutka kada se Zlatko Kranjčar zahvalio na suradnji nakon poraza od Rijeke na Rujevici. Čini se da je ljubav bila obostrana.

- Dinamo je bio moja velika želja. Dva puta sam bio blizu dolaska, dogodila mi se, kako vi to kažete: treća sreća. Bio sam izbornik reprezentacije svoje zemlje što je velika čast, ali devet utakmica u godini mi je bilo premalo. Mlad sam, ambiciozan i svjestan da moram rasti kao trener. Jednostavno sam donio odluku da je Dinamo prilika koju ne želim propustiti - iskreno će trener koji je potporu za svoju odluku pronašao u obitelji i prijateljima.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Dali su mi vjetar u leđa. Rekli su mi: Ivajlo, ako je to tvoj put, imaš našu podršku. Malo teže je bilo s ljudima iz Saveza koji nisu blagonaklono gledali na moju odluku da napustim reprezentaciju Bugarske zbog Dinama, ali… - slegnuo je ramenima trener zagrebačkog kluba.

Tri dana nakon dolaska inzistirao je da sjedne na klupu protiv Hajduka. Dosta hrabra odluka s obzirom na to da mu je klub dao opciju da preskoči derbi na Maksimiru.

- Nema tu posebne mudrosti. Ako su me izabrali za taj zadatak, onda nema idealnog trenutka za debi od tako važne utakmice. Mislim da sam podigao momčad na psihološkom planu i da je Dinamo izgledao puno bolje. A to što lopta nije htjela ući u gol, to je druga priča. Negdje ti lopta uzme, negdje ti vrati kada se najmanje nadaš. To ti je, bratko moj, nogomet - naglasio je Petev.

Dinamo je postavio visoke standarde. Bugarin ih je svjestan i u tom je smjeru krenuo njegov rad. Osnovni zadatak je stvoriti si sliku momčadi s kojom kreće u lov na Rijeku.

- Odlično su posloženi, imaju kontinuitet i izazov je ući u utrku za naslov s Rijekom. Strah? Da se bojim, ne bih niti prihvaćao poziv iz Dinama.

Rijeka
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

Ipak, šest bodova je već ozbiljna razlika…

- Slažem se, ali ja uopće ne razmišljam o opciji da u petom mjesecu Dinamo ne bude prvak. Ako se to dogodi, bit će to moj osobni neuspjeh. I neću tražiti alibi u trenutnom bodovnom zaostatku koji sam zatekao.

Iz Bugarske je Petev doveo dvojicu pomoćnika. Jedan je doktor koji je s njim radio pet godina, drugi je asistent s kojim je bio u reprezentaciji.

- To su ljudi od mog osobnog povjerenja i na kojima sam inzistirao. Oni nisu dovedeni jer sam nezadovoljan aktualnim kadrom u stručnom stožeru, nego isključivo zato što mislim da mogu pomoći momčadi.

Petev još živi u hotelu. Trenutno je u potrazi za stanom u kojem će živjeti solo.

- Kći se školuje u Loveču pa smo supruga i ja odlučili kako je najbolje da ne mijenja okolinu. Uostalom, nije Bugarska na kraju svijeta. Doći će mi u posjet vrlo brzo.

Razlog više da se Petev maksimalno posveti radu s prvom momčadi u kojoj je dosta neriješenih situacija. Recimo, ova s Antom Ćorićem koji je kod Sopića završio na ledu.

- Bit ću potpuno otvoren. Ne zanima me što je bilo prije, kao što vam neću govoriti o pojedincima. Kod mene su svi igrači isti, svaki od njih će dobiti priliku, a iza svakog ću stati i gurati ga u leđa. Samo na njima je da me uvjere kako su zaslužili mjesto u sastavu koji ću poslati na travnjak. Imena me ne zanimaju, samo rad na treningu. I mislim da sam time sve rekao - zaključio je Petev.

Linker
21. travanj 2024 01:48