Lorenco Šimić
 Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
DOBRA KUPOVINA

NOVO IME NA RUJEVICI! HAJDUKOVAC STIŽE POPRAVITI RIJEČKI ZRAČNI PROSTOR Nakon prinova, Igor Bišćan doveo provjereno pojačanje za europske izazove

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 18:50

Nakon prinova (Babić, Iglesias), Igor Bišćan konačno je dobio - pojačanje. Jer, prema svim referencama, upravo bi to Lorenco Šimić, 23-godišnji splitski stoper, trebao predstavljati za riječku momčad kojoj nije 'gorjelo' na poziciji u srcu obrane, ali ako se pozicija može kvalitativno nadograditi u odnosu na postojeća rješenja... Zašto ne! Tijekom utorka u predvečernjim je satima Šimić sa zastupnicima dogovarao posljednje detalje s predsjednikom (Mišković) i direktorom (Šćulac) HNK Rijeka, ugovor će biti potpisan u 1+3 formatu. U prijevodu: prva godina posudbe, a onda dodatne tri godine ukoliko se Rujevica odluči na otkup od Sampdorije što se čini kao povoljan posao za Bijele.

Šimić je produkt akademije Hajduka, 195 centimetara visoki stoper na Poljudu je proveo čitav omladinski pogon, a prije debija u seniorskoj momčadi otišao je na posudbu u ukrajinsku Hoverlu gdje se nije naigrao (tri nastupa). Premijeru u bijelom dresu imao je 1. ožujka 2016. godine protiv Osijeka, a promovirao ga je upravo Damir Burić, sadašnji trener splitskog prvoligaša. Do kraja te sezone igrao je više-manje standardnog stopera (konkurencija su bili Nižić i Bilyi), a iduću sezonu pod vodstvom Marijana Pušnika započeo je kao prvotimac (konkurencija Ismajli, Bilij, Nižić, Ćosić). Posljednju utakmicu za Hajduk odigrao je 17. prosinca 2016. godine, i to derbi protiv Dinama, ali sada pod vodstvom Joana Carrilla.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Lorenco Simic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka Šimić je potpisao za Sampdoriju u transferu vrijednom oko milijun i pol eura, trener na Marrassiju tada je bio Marco Giampaolo, današnji šef struke na crveno-crnoj strani San Sira. Vrijeme je pokazalo da za Sampdoriju nikada nije nastupio... Na ljeto je posuđen Empoliju, pa je u Serie B odigrao 15 utakmica, sve do zimske stanke kada je proslijeđen u prvoligaša SPAL. Za klub iz Ferrare nastupio je u šest susreta od kojih je tri (Milan, Crotone, Sampdoria) počeo od prve minute. S obzirom da je SPAL izborio ostanak, Šimić je ostao u njihovim redovima, no lani je upisao svega osam nastupa od čega samo jedan (Sassuolo) u punoj minutaži.

Dakle, igrački gledano, novi riječki stoper nije se na Apeninima naigrao, ali iskustvo iz Serie A i Serie B neprocjenjivo je za mladog obrambenog igrača budući se na Čizmi mnogo toga polaže upravo na taktici. Lorenca su trenirali Giampaolo (Sampdoria), Vivarini (Empoli) i Semplici (SPAL), trenirao je s igračima kao što su Djourou, Pasqual, Silvestre i Škriniar, stoga nema dvojbe da se u HNL vraća kao bolji i taktički obučeniji stoper nego što je otišao iz njega.

Iako je Hajduk polagao određena prava prema Šimiću sukladno kupoprodaji iz 2017. godine, Šimić dolaskom u Rijeku nema nikakvih obveza prema matičnom klubu. Hoće li na Rujevici revitalizirati karijeru kao igrači sličnog profila i CV-ja (Župarić, Elez) ostaje za vidjeti, međutim, sigurno će sa svojih 195 poboljšati 'zračni promet', i u obrani i u napadu.

LORENCO ŠIMIĆ

27 nastupa za Hajduk, 1 pogodak, 1 asistencija

3 nastupa za Hoverlu

15 nastupa za Empoli, 3 pogotka (Serie B)

14 nastupa za SPAL, 1 pogodak (Serie A)

0 nastupa za Sampdoriju

1 milijun eura vrijednost je Šimića prema Transfermarktu

Linker
05. svibanj 2024 22:45