Bongarts/Getty Images
PRIČA KOJOJ SE NE NAZIRE KRAJ

ODAVNO JE TREBAO ZAIGRATI ZA VATRENE, ALI ŠTO TO VRIJEDI KAD MU SE DOGAĐAJU 'NESHVATLJIVE STVARI' 'Trener mi kaže - Bravo Borna, super Borna...'

BORNA SOSA ZA SN Lijevi bek uglednog bundesligaša dolazak u mladu reprezentaciju Hrvatske doživio je kao preporod u glavi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. ožujak 2019. 16:25

S Bornom Sosom sjedili smo u hotelu Garden Hill. Kada je sjeo u fotelju, nakon pozdrava, prva rečenica mu je bila:

- Ovo je preporod u glavi! Ovaj dolazak u mladu reprezentaciju me istinski preporodio.

Nije nikakvo čudo da se u mladoj vrsti opet osjeća dobro, jer u Stuttgartu ima problema. Ne igra. Ne samo to, ponekad nije niti u rosteru momčadi, već utakmice gleda s tribina. Što se zbiva? Na početku sezone igrao je standardno, svih devedeset minuta odigrao je protiv RB Leipziga, Werdera i Hannovera. Ukupno 270 minuta. Od te utakmice s Hannoverom 6. listopada prošle godine odigrao je tek 56 minuta!? Protiv Mainza 47, Herthe i Lepziga 4, protiv Bayerna samo minutu...

Neshvatljivo mi je to

Istina, nakon Hannovera imao je problema s pubičnom kosti, oporavak je trajao, ali vratio se zdrav. A nakon povratka čak pet puta je bio izvan rostera momčadi, na tribinama je gledao utakmice Stuttgarta protiv Freiburga, Fortune, Hannovera, Borussije Dortmund i Hoffenheima. Je li moguće da taj toliko talentirani momak, koji je bio u mislima izbornika hrvatske A reprezentacije Zlatka Dalića, ne može biti niti na klupi Stuttgarta, koji je 16. na ljestvici Bundeslige, na mjestu koje vodi u razigravanje za ostanak?

Matthias Kern/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

- Što se događa samnom u Stuttgartu? Nešto neshvatljivo. Ne znam što bih vam odgovorio. Takva je situacija, nisko smo na ljestvici, a mi mlađi igrači dobivamo manje prilika. A neke utakmice nismo bili niti u kadru momčadi. Vidjet ćemo kako će se sve dalje razvijati - kaže nam Sosa.

Naravno da nikako ne može biti sretan s takvim statusom.

- Kada sam došao, na početku sam igrao. Kada je došlo do smjene trenera, kada je Tayfuna Korkuta zamijenio Markus Weinzierl (9. listopada prošle godine), praktički više nisam igrao. Jasno da se pitam zašto. Jer treniram normalno, na treninzima mi super ide, i ono što je najvažnije, potpuno sam zdrav!

Kada smo kod tog zdrastvenog stanja, nešto je želio napomenuti. jer veli da je to bitno znati:

- Pisalo se da imam problema s ozljedom, čak je to bilo i izjavljeno na press konferenciji Stuttgarta, a ja sam posve zdrav i spreman. Cijeli ovaj dosadašnji dio 2019. godine sam apsolutno zdrav, nemam baš nikakve ozljede, baš nikakvih problema. Zato kažem posve iskreno da ne znam zašto sam preseljen na tribinu. Mnogi ljudi me zovu i to pitaju, to im je neshvatljivo. Kao što je i meni neshvatljivo.

Naravno, takav tretman ga zaustavlja u karijeri koja je prije nekog vremena izgledala nezaustavljivo.

- Čudno je sve to, čudno definitivno. Stuttgart je doveo desnog beka iz Manchester Cityja Pabla Maffea i mene iz Dinama, a ne igramo niti jedan, niti drugi. A ukupno su nas platili 18 milijuna eura. Da se Stuttgart bori za Ligu prvaka, da se igra dobro, rekao bih da je O.K. Ali mi smo 16. na ljestvici, a ništa se ne mijenja.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Borna Sosa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Slijede odluke

Pitamo ga što dalje, vjerojatno se Sosa nikako ne može zadovoljiti s takvom situacijom.

- Naravno da se niti jedan igrač ne može zadovoljiti s takvom situacijom. To bi onda značilo da nemam ambicija. Konačno, došao sam svojevremeno kao najveći transfer u povijesti kluba. Jasno da ne mogu biti sretan i zadovoljan s ovakvom situacijom. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, onda ćemo donijeti neke odluke svi skupa.

Sasvim logično promišljanje mladog igrača koji bi možda danas bio u rosteru A selekcije za sudar s Azerbajdžanom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Nakon problema sa Strinićem, ozljede Pivarića, na lijevom boku su sada momak koji dolazi Borna Barišić, te dinamovac Marin Leovac.

Propuštena prilika

- Moguće je da bi me izbornik Dalić pozvao da sam standardno igrao. U redu, mlad sam, ima vremena, ali šteta što sada nisam mogao iskoristiti moguću priliku. Ovo je baš bila prilika... Ono što ponavljam jest činjenica da jednostavno ne mogu utjecati na to da igram. S moje strane sve je napravljeno, na treninzima dajem sve od sebe, trener nema nikakvih zamjerki, ali kad dođe utakmica, mene nema.

Je li trener s vama razgovarao na tu temu?

- Ne. Na treningu mi govori “bravo Borna, super Borna, odlično!”. A kada dođe utakmica, nema Borne...

Mi vjerujemo da će uskoro iz Stuttgarta, jer Borna Sosa je prekvalitetan igrač da bi sjedio na klupi ili na tribini. Valjda će i trener progledati...

Borna Sosa u U-21 reprezentaciji

Borna Sosa je do sada u dresu mlade hrvatske reprezentacije skupio 10 nastupa, u kojima se nije upisao u listu strijelaca, ali je upisao tri asistencije, sve u prošlim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2019., u kojima je skupio 9 nastupa. Za mladu reprezentaciju debitirao je 31. kolovoza 2017. godine, a prije toga nastupa je za U-19 reprezentaciju (7 nastupa), U-18 reprezentaciju (2 nastupa), U-17 reprezentaciju (21 nastup), U-16 (3 nastupa), te U-15 i U-14 reprezentacije (po dva nastupa).

Borna Sosa u Stuttgartu

Borna Sosa je u redove Stuttgarta stigao prošlog ljeta iz zagrebačkog Dinama u transferu koji je, po Transfermarktu, iznosio 6 milijuna eura. Do sada je za ovog bundesligaša, koji je trenutačno na 16. mjestu na tablici (koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak u ligi) skupio osam nastupa, sve u prvenstvu. Ukupno je odigrao 331 minutu i dobio dva žuta kartona, a nakon što je krajem rujna i početkom kolovoza prošle godine bio starter i odigrao po 90 minuta u tri utakmice zaredom, minutaža mu se smanjivala (imao je dosta problema s ozljedama). Od tada je ulazio s klupe, a posljednji nastup (4 minute) imao je 16. veljače ove godine protiv RB Leipziga. Od tada, u sljedeće četiri utakmice nije bio u kadru.

Linker
15. travanj 2024 23:28