Getty Images
U LOVU NA NASLOV PRVAKA

ODBAČENI DINAMOVAC POSTAO NAJVAŽNIJI ADUT BOSANSKOHERCEGOVAČKE LEGENDE 'To su mi dva najvažnija igrača, a Tudoru - skidam kapu!'

SAFET SUŠIĆ ZA SN Trener Antalyaspora osjetio je snagu vodeće momčadi prvenstva Turske koju za sada s uspjehom vodi splitski stručnjak
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. studeni 2017. 21:32

Safet Sušić i njegov Alanyaspor nove su žrtve Igora Tudora. Galatasaray je na šampionskom putu, može li nakon lošeg kraja prošle sezone i stolca koji mu se opasno tresao, bivši hrvatski reprezentativac osvojiti Bospor? Puno je do kraja prvenstva, međutim, Galata ima tri boda više od Basakshehira i čak šest više od Bešiktaša, naravno, ideja o naslovu sve je jača.

- Galatasaray nas je zasluženo pobijedio, premda, moram reći da nam je teško bez Juniora Fernandesa i Wagnera Lovea. Obojica su ozlijeđeni, što se Juniora tiče, problem je mišić. Bit će dobro, ali ne znam hoće li zaigrati do zimske stanke, hoće li doći u formu. Uglavnom, to su mi dva najvažnija igrača, bez njih je teško igrati napadački kako mi volimo, znao sam unaprijed da ćemo teško do bodova. Sad smo deseti, nije loše - kazao je Sušić te se vratio na temu o Tudoru.

Bešiktaš igrački najjači

- Što reći o njemu, skidam mu kapu. Iz više razloga. Prvo, mlad je, tek je na početku karijere, a odlično se nosi sa svime u Turskoj. Kako je teško ovdje biti trener, pogotovo ovim klubovima koji su tradicionalno najbolji i koji se bore za naslov. Galatasaray je jedan od ta tri velikana, svaki poraz se ovdje smatra katastrofom. Ništa nije dovoljno dobro osim naslova prvaka. Kad je izgubio prvu utakmicu ove sezone, odmah su ga mediji počeli kritizirati, odmah počinju spominjati Fatiha Terima. On je legenda kluba i svaki put kad išta krene loše, odmah je glavna tema Terimov povratak. Možda u tome i ima istine, utiru mu put da se jednom vrati, prije ili kasnije to će se vjerojatno i dogoditi.

Screenshot: YouTube

Ali, Tudor se, dakle, ne da, preživio je teške mjesece u klubu prošlog proljeća, sad je vodeći.

- Galata ima bolju momčad nego lani, zadnjih dana prijelaznog roka došlo je nekoliko dobrih igrača, pogotovo taj Gomis koji igra odlično. Tudor kao trener ima autoritet, bez obzira na mladost, kažu da je ponekad čak i prestrog, već je imao nekoliko konflikata s igračima. Ali, kažem, sve je to logično, kao posljedica tog golemog pritiska, no, ukupno gledajući doista dobro radi i ne treba iznenaditi ako Galatasaray na kraju i bude prvak.

Bešiktaš, koji je uvijek glavni konkurent, uz Fenerbahče, zaostaje šest bodova?

- Bez sumnje, Bešiktaš je igrački najjači u Turskoj, međutim, igranje u Ligi prvaka i dobri rezultati u tom natjecanju uzeli su mu snagu i koncentraciju. I sad je, po meni, Galatasaray glavni konkurent za naslov. Dobro, nije tih šest bodova nedostižna prednost, sve se može promijeniti, pogotovo Bešiktaš to može dostići, ima kvalitetu. Ali, vjerujem da Galatasaray može izdržati. Sad se igra derbi u subotu, Bešiktaš je domaćin. Ako tu Galata izvuče pozitivan rezultat ili barem ne izgubi, onda apsolutno postaje prvi favoriti za najvažniji trofej. Ta će utakmica puno toga reći o ambicijama jednih i drugih.

Kad već pričamo sa Sušićem, spomenimo i reprezentaciju BiH. Traži se izbornik, kako stoje akcije pojedinih kandidata?

- Nisam u toj priči, pratim je sa strane, nemam neko mišljenje. Jedino mi nije jasno čemu žurba, pa ima čitava godina do početka kvalifikacija, ima vremena. A oni žele to odmah riješiti. Tako je bilo i kad su mene smijenili, također su odmah izabrali novog izbornika. Neka bude kako bude, pričat će s više kandidata, na kraju odabrati, tako to ide. Samo da izaberu pravog, kvalitetnog stručnjaka.

Jedan od kandidata je, čini se, i Prosinečki?

- Robi bi bio dobar izbor, zašto ne? Pokazao je već da zna raditi, ima rezultate. No, znam kako je u BiH, oni bi htjeli nekog stručnjaka, a ne mogu platiti veliko ime. Vidjet ćemo što će biti od toga, kažem, nadam se da će pronaći kvalitetno rješenje.

U posljednjoj utakmici 13. kola turskog nogometnog prvenstva Kayserispor i Istanbul Basaksehir su igrali 1-1 (1-1), a takvim raspletom je Galatasaray, kojega vodi hrvatski trener Igor Tudor ponovno ostao usamljen na čelu ljestvice.

Galatasaray, koji je u subotu na svom terenu svladao Alanyaspor sa 2-0, vodi sa 29 bodova, drugi Istanbul Basaksehir ima 27, a zatim slijede Fenerbahce, Besiktas i Kayserispor sa po 23 boda.

Linker
29. travanj 2024 01:38