Dinamo - Hajduk kadeti
 Foto: Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
PALA NEOBJAŠNJIVA ZABRANA

ODLUKA HAJDUKA IZAZVALA POTRES U REPREZENTACIJI - ZAR JE VAŽNIJE BITI PRVI DOMA NEGO IGRATI 'SVJETSKO PRVENSTVO'? 'Dinamo nikad ne sabotira Hrvatsku!'

AFERA U-15 Hajduk zabranio petorici mladića nastup na prvenstvu Južne Amerike
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. listopad 2017. 19:43

Najmlađa reprezentacija uskoro ide u Argentinu na prvenstvo Južne Amerike za igrače do 15 godina, kamo je Hrvatsku delegirala UEFA-a, što je veliko priznanje našem nogometu. Vatrena djeca u skupini su s Brazilom, koji brani naslov prvaka, osvojen prije dvije godine u finalu protiv Urugvaja udarcima s bijele točke, ali i s Peruom, Ekvadorom, Bolivijom i Veneuzelom. Dva najbolja u skupini izborit će polufinale.

I - šok! Hajduk ne pušta petoricu svojih pionira (Vukman, Ćubelić, Čović, Petrović i Pelivan). To je nezaslužena kazna za klince koji u tom godištu ne mogu ni zamisliti bolju šansu za igrački razvoj i stjecanje iskustva. Za U-15 ne postoji ni europsko ni svjetsko prvenstvo, prvo je tek za 17-godišnjake, pa je prvenstvo Južne Amerike, pogotovo sad, pojačano Europljanima (uz Hrvatsku i Češka), najjače službeno natjecanje u svijetu.

Devet razloga, ili 10

Hajduk je objavio devet razloga koji ne izgledaju kao uvjerljivi argumenti da se najnadarenijim klincima uskrati takva prilika i, zapravo, nameću pitanje postoji li neki jači, neizrečeni - deseti! Ako je najbitnije to da bi izostanak iz kluba možda narušio rezultate u državnom prvenstvu U-15, pa što je to? Zar je prioritet liga ili stvaranje igrača, zar Hajduk ili bilo koji hrvatski klub živi od rezultata U-15 momčadi?

Mladen Ivančić, izbornik U-15 selekcije, nije htio previše govoriti o otkazima.

- To je više selekcija nego reprezentacija, imali smo po turnirima više od 30 igrača, sada je Hajduk tako odlučio i ne bih to komentirao.

Niste ljuti?

- Nisam ljut ni na koga. Igrat ćemo s dečkima koji mogući ići, rezultatski ćemo teško konkurirati, ali igračima će to biti dobra odskočna daska za dalje.

Pa baš zato, i nogometaši Hajduka mogli bi napredovati.

- Neću uopće to komentirati. Tako je kako je. Snalazimo se.

Ilija Lončarević, koji je godinama radio s mladim igračima, ovako vidi kompletnu sliku:

- Podržavam to što je HNS prihvatio ovaj turnir, koji je uskočio mimo kalendara, ali samo ako možemo napraviti koliko-toliko kompletnu ekipu. No i Hajduk ima pravo kada govori o domaćem natjecanju jer se ne bi smjelo događati da se u Ligi odigra gomila susreta u samo 12 dana. Iako, iskreno rečeno, ne vidim čemu služe ta naša prvenstva, zašto je tako naglašena potreba za prvim mjestom? HNS je trebao to mudro napraviti - uzeti jednako igrača iz Dinama i Hajduka i dogovoriti da se pionirska liga normalno igra, s onima koji su u tom trenu na raspolaganju. Ne mogu shvatiti da Savez nije mogao naredbom riješiti da se u reprezentaciju mora doći, jer igrači Hajduka bez reprezentacije neće napraviti karijeru kakvu bi napravili kroz nju.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Dinamo 13, ostali 7

Dinamo ima 13 igrača u nacionalnoj vrsti, a ostali, bez Hajduka, svi zajedno - sedam. Lokomotiva i Istra 1961 po dva, Osijek, Zagreb i Šibenik po jednog! Izbornik Mladen Ivančić je Riječanin, a eto, Rijeka nema nijednog. Kako je moguće da je Dinamo toliko nadmoćan, čak i u tom uzrastu U-15?

- Dinamovo godište ‘03. bilo je neslužbeni prvak Europe. U tom godištu Dinamo ima najviše igrača, a recimo u aktualnoj U-17 vrsti više je igrača Hajduka. Stalno sam u kontaktu s voditeljima škola nogometa - kaže Ivančić.

Hrvatska ima trojicu detektiranih talenata u Njemačkoj, Vidovića i Marušića u Bayernu te Ivanovića u Augsburgu, ni njih klubovi nisu pustili, međutim ne bismo se kladili da ih ne bi dali njemačkoj reprezentaciji. Zapravo se tamo vodi borba da dečki rođeni u Njemačkoj ne odu u domovinu predaka.

Zagreb, 280415.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 31. kola 1. MAXTv lige izmedu Dinama i Osijeka.
Na fotografiji: Ivo Susak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

IVO ŠUŠAK Šef Dinamove škole: Dinamo nikad ne sabotira Hrvatsku!

Evo što kažu u Dinamu, koji je svoje dečke pustio, na put odlaze čak trinaestorica.

- Vrhunac je za svakoga tko se bavi nogometom, od najmlađe do A selekcije, igrati za nacionalnu momčad. To je, između ostalog, priznavanje kvalitete pojedinca, ali i vrhunac kad su u pitanju nacionalni osjećaji - kaže šef Dinamove škole Ivo Šušak.

Kaže da je HNS kroz svoje komisije, na čelu sa Stručnom, proanalizirao poziv za turneju u Južnoj Americi.

- Taj poziv nije prihvaćen preko noći, analizirale su se prednosti, a i eventualne mane, nedostaci. Ocjena je bila da je put koristan s nogometnog aspekta jer je igrati s južnoameričkim reprezentacijama, s drugim poimanjem nogometa, korisno. Bolje je da djeca to osjete u 15. godini, puno će lakše neke stvari prihvatiti, a druge eliminirati tako mladi, nego recimo s 21 ili 22 godine...

Šušak zaključuje:

- Možda je to težak termin, ali ću ga kazati: Dinamo dosad nikada nije sabotirao nacionalne momčadi, nikad nije sabotirao Hrvatsku. Zato je i ovaj put svoje dječake stavio na raspolaganje nacionalnoj momčadi te podržao izbor kandidata izbornika Ivančić. (do)

Linker
03. svibanj 2024 07:44