Vlado Kos / Cropix
GRAD SPAŠAVA KLUB

Oduševljenje u Osijeku: Vrkić doveo nove ljude i donio plaće u Gradski vrt

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 27. veljača 2014. 14:32

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić preuzeo je odgovornost za NK Osijek. Ispalo je simbolično, jer obznanio je to 27. veljače, točno na dan kada je 1947. osnovan NK Proleter, koji se smatra pretečom današnjeg Osijeka. Vrkić je u Gradskom vrtu predstavio nove ljude - predsjednika Slobodana Tolja, dopredsjednika Miroslava Kosa, trenera Tomislava Rukavinu i tehničkog direktora Ivu Smoju.

Bili su tu i predsjednik Skupštine Ante Vučemilović-Šimunović te sportski direktor i dojučerašnji trener Ivica Kulešević, koji je dan ranije smijenjen skupa s predsjednikom Zdravkom Josićem. "Nije smjena, već novi raspored," rekao je Vrkić. Zvuči kao jedna stara izreka, koju je nedavno izgovorio Igor Štimac. Bilo kako bilo, gradonačelnik je uz nove ljude oko sebe iz džepa izvadio i uplatnice. Grad uplaćuje akontaciju od 600 tisuća kuna, isto toliko i sponzori, a 1,5 milijun sjeda od transfera kadeta Marka Mrkonjića (17) u njemački Greuter Furth.

Igrači i radna zajednica ovih će dana dobiti četiri plaće.

- Od danas Grad i ja preuzimamo odgovornost za NK Osijek. Do sada nismo mogli, jer smo trebali stvoriti uvjete da barem možemo vjerovati u ono što želimo učiniti. Shvatili smo da je postojeće stanje neodrživo i tražio sam rješenja za konačnu stabilizaciju kluba i njegovo vraćanje navijačima, igračima i gradu. Za to smo trebali stvoriti financijske i kadrovske pretpostavke, pa smo izabrali čovjeka koji ima organizatorske sposobnosti, a Josiću kao i Kuleševiću smo zahvalni za sve što su do sada učinili - rekao je Vrkić, dodavši kako je primarni cilj ostanak u ligi, a konačni prodaja kluba i stadiona te "prebacivanje odgovornosti s Grada na nekoga tko će to raditi na tržišnim osnovama."

- Grad novca nema, ali je obvezan stvoriti uvjete da on dođe u klub. O tome ćemo razgovarati sa inozemnim partnerima, ali ima i domaćih ljudi koji su pokazali interes za ulaganje nakon što se okonča predstečajna nagodba. Međutim, ništa od toga neće biti, ako svi ne budemo dolazili na stadion i kupovali ulaznice te ako privreda ne bude ulagala u naš najveći brend. Osijeku su potrebne pobjede i na sportskom i na gospodarskom terenu, a ovaj grad ne smije dopustiti da propadne nešto što ima svoju vrijednost na nacionalnoj razini - rekao je Vrkić, koji ne želi politiku u klubu i za sebe kaže da će uvijek biti samo gost, a na primjedbe koje dolaze iz navijačkog puke vezano za promjenu terenera, odgovara kako se "moralo ići na radikalnu promjenu, jer je za konačnu stabilizaciju potrebno krenuti s novim ljudima i novim zamahom na svim razinama."

Novi predsjednik, nekadašnji direktor Tvornice ulja Čepin i Pivovare Osijek te predsjednik NK Čepin dok je ovaj bio drugoligaš zahvalio se svom prethodniku "koji je radio u nenormalnim uvjetima", ali i gradonačelniku što mu je "uvalio vrući krumpir."

- Prvi zadatak je konsolidirati financije i zato smo pokrenuli predstečajnu nagodbu, drugo je dostići redovne isplate plaća, treće ostanak u ligi i četvrto, po okončanju nagodbe namiriti vjerovnike - kratko je poručio Tolj, dok je Kos podsjetio na povijesnu istinu: "Ako netko hoće biti prvoligaški grad, mora imati nogometnog prvoligaša. Ako klub ispadne u drugu ligu, onda je i grad drugoligaški.

Linker
07. svibanj 2024 01:02