Imane Khelif i Angela Carini

 MOHD RASFAN Afp
NE STIŠAVA SE BURA

Alžirka nema što raditi u ringu sa ženama, no jedan detalj pokazuje koliko je njena suparnica licemjerna

Jedan detalj u svezi kontroverznog dvoboja boksačica iz Italije i Alžira u Parizu nije objavljen
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 08:09

Danima, tjednima, dugo će se još raspredati o boksačkom dvoboju koji to u biti nije ni bio, u olimpijskom ringu Pariza, između Talijanke Angele Carini i Imane Khelif. Ne treba pojašnjavati o čemu se radi jer malo tko u Hrvatskoj, čak ni oni koji ne prate sport ili ne vole boks, znaju o ovom slučaju sve. Ili... gotovo sve.

Uistinu, i izvan svake sumnje, te bez ikakvih opravdanja, ovaj se novinar oštro protivi ideji "genijalaca" da se muškarac i žena bore u istom sportu, u istoj disciplini. To je suludo, neetično, nesportski, pa i protunaravno, protuprirodno. Znamo, postoje osobe kao u ovom slučaju sportaš/sportašica iz Alžira koje mogu imati primjerice višak Y kromosoma. Koje se, kao Imane osjećaju kao žena, iako sve sugerira da žena možda baš i nije. Sve to znamo, nije problem, pače držimo da se možda baš te osobe nerijetko u životu sudaraju s predrasudama, poteškoćama itd. Međutim, ne može se to onda po nama zlorabiti na način da se pokuša doći do olimpijske medalje, uspjeha. To nikako.

Uostalom, da Međunarodni boksački savez (IBA) koju vodi Rus Kremljev nije suspendiran, pa onda boks i opet šeprtljavo i neznalački vodi MOO, ovo se ne bi ni dogodilo. Zato jer je IBA suspendirala Imre Khelif u ožujku prošle godine, neposredno prije finala SP boksačica zato jer su kod Imane Khelif otkrili višak testosterona u organizmu. Kako je IBA suspendirana (vodi ju Rus Kremljev i oni jedini Rusima normalno dopuštaju nastup pod zastavom, himnom itd.), boks vodi MOO, a oni pak inzistiraju na "jednakosti za sve", ustrajanju na političkoj korektnosti i njima tu ništa nije sumnjivo. No, o tim tobože "inkluzivnim i ekološkim Igrama" ćemo neposredno prije zatvaranja. Apropos ljudi koji su u MOO nadležni za boks, to su isti oni koji su u ožujku 2020. u jeku pandemije koronavirusa, kada je sav sport obustavljen, organizirali u Londonu predolimpijski turnir i bili uvjereni da će sve biti u redu. Nakon 36 sati i nekoliko desetaka zaraženih sve je prekinuto. Toliko o njima.

A sad malo i o Talijanki Angeli Carini, "žrtvi" u ovom slučaju. Ono što je primjerice znano jako malenom broju ljudi, osim onih zagriženih u boks i koji prate ovaj sport jest sljedeće - Imane Khelif je provela nekoliko tjedana na zajedničkim pripremama s talijanskim boksačicama, uključujući i Angelu Carini! Dakle, jako je velika vjerojatnost, gotovo sigurno da su i sparirali. Tada joj ništa nije smetalo, a sada je dignula buku i galamu. Oprostite, nije li to malo licemjerno? Ponavljamo, po nama Imane Khelif nema što raditi u ringu sa ženama, naš stav i mišljenje. No, isto tako i Angela je mogla puno, puno ranije prosvjedovati, odbiti trenirati s Alžirkom, a ne praviti dramu kasnije. Novinarski je sagledati priču sa svih strana.

image

Angela Carini

MOHD RASFAN Afp

Nadalje, pa sam trener Angele Carini je dao znakovitu izjavu.

- Nisam znao za njezine namjere - tekao je Emanuele Renzini.

- Razgovarali smo o cijelom problemu proteklih dana. Dao sam joj priliku da ode prije borbe, ako se ne osjeća ugodno. Angela mi je rekla da je nije uznemirila kontroverza oko Khelif. Htjela se boriti. Koliko sam iznenađen njezinim odustajanjem? Pa, na ljestvici od 1 do 10, rekao bi - 8.

Dakle, solidno iznenađen. Organizacijski odbor OI u Parizu i MOO izdali su zajedničko priopćenje koje se da sažeti u rečenicu koja je i napisana - "Svaka osoba ima pravo baviti se sportom bez ikakve diskriminacije".

Slažemo se, ali... Sve i u svemu valja biti, postojati granica. Valja reći konačno i jednom - A sad dosta s glupostima o beskrajnim slobodama i apsolutnim jednakostima. To vodi prema anarhiji i općoj društvenoj devijaciji.

Linker
19. rujan 2024 11:43