Noah Lyles

 JEWEL SAMAD Afp
NAJAVA OLIMPIJSKIH BISERA

Amerikanac se želi potvrditi kao nasljednik Usaina Bolta, a Macron računa na francusku ikonu

Svake OI, a Pariz neće biti iznimka, ponude pojedince koje bi mogli nazvati zvijezdama smotre
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. siječanj 2024. 22:40

Još nas 183 dana ili nešto malo više od šest mjeseci dijeli do početka OI u Parizu. Olimpijska godina je počela i nedvojbeno će sadržavati trenutke emocija koji će ostati u umovima milijardi gledatelja diljem svijeta. S primicanjem paljenja baklje u glavnom francuskom gradu, pojavljivat će se različite opcije u vidu prognoza. Od toga koliko bi koja država mogla osvojiti medalje, tko će biti “vladari” pojedinih sportova, poglavito momčadskih, ali svake olimpijske igre primarno, a tomu Pariz neće biti iznimka, ponude neke pojedince/pojedinke koje bi mogli nazvati zvijezdama Igara.

Tu se ograničavamo na pojedinačne sportove. Nešto što je bila primjerice Cathy Freeman u Sydneyu 2000. ili Michael Phelps u Ateni 2004., a bogami i u Pekingu 2008., pa Usain Bolt u Londonu 2012. i Riju 2016. ili pak Caeleb Dressel u Tokiju 2021. Mogli bi i još malo produžiti popis, jednako kao što navedeni nisu briljirali samo na navedenim OI. Idemo se malo “poigrati” s Parizom 2024. i predviđanjima, 6 mjeseci prije Igara, tko bi mogao zasjati posebno na Elizejskim poljanama.

Simone Biles (SAD, gimnastika)

Nakon dvije godine pauze, američka gimnastička superzvijezda Simone Biles stiže u Pariz, vjerojatno kao glavna atrakcija Igara 2024. Četverostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje bila je predodređena biti prva figura još u Tokiju 2021., da nije bilo dramatičnog povlačenja iz većine natjecanja zbog iscrpljujućeg privremenog stanja prostorne svijesti. Gimnastičarka koja ima pet vježbi nazvanih po njoj, eksplozivno se vratila na međunarodnu scenu na SP prošlog listopada, osvojivši četiri zlatne medalje.

image

Simone Biles

THOMAS KIENZLE Afp

Faith Kipyegon (Kenija, atletika)

​Niti jedna atletičarka nije imala zapaženiju 2023. godinu u atletici od Kipyegona, koja je postavila svjetske rekorde na 1.500 metara i jednu milju (od ranije ima i svjetski rekord na 5.000 metara), te osvojila dvije zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu. Nakon osvajanja zlata na OI u Riju 2016. i pet godina kasnije u Tokiju, Faith je 2023. izabrana za Sportašicu godine u Keniji, te bi mogla osvojiti više od jedne medalje u Parizu, možda na 1.500 i 5.000 metara. Njezina domovina, čiji je status sportske velesile ukaljan nizom dopinških skandala, očajnički treba njezin uspjeh.

image

Faith Kipyegon

KEMPINAIRE STEPHANE Kmsp Via Afp

Teddy Riner (Francuska, judo)

Domaćini Igara u Parizu imaju jedan cilj. Postavio ga im je ni manje, ni više no predsjednik države, Emmanuel Macrona. Predsjednik je naime zacrtao da Francuska završi među prvih pet država na tablici medalja. Trebat će uistinu sjaj svih svojih zvijezda, a skoro pa da nitko ne blista bolje od judaša Teddyja Rinera.

Teddy Riner (35), je osvojio zlato na svakoj od posljednje tri OI. Dvaput u teškoj kategoriji od 100 kg i jednom u Tokiju u natjecanju mješovitih sastava. Uz to, ima i dvije brončane medalje. Teddy Riner je ikona judaškog sporta, čovjek s 11 naslova svjetskog prvaka. Nakon tog zadnjeg naslova, u svibnju prošle godine je uzeo polugodišnju pauzu, a kad se vratio u prosincu 2023. na mitingu u Beogradu, dobio je sve tri borbe, što dostatno govori o njegovoj formi.

image

Teddy Riner

OLIVER BUNIC Afp

Noah Lyles (SAD, atletika)

Američka senzacija želi iza sebe ostaviti razočaranje Igara u Tokiju 2021. i dokazati da je dostojni nasljednik Usaina Bolta. Noah, koji je prije tri godine u Tokiju osvojio broncu na 200 metara, želi nadmašiti Bolta s četiri povijesna zlata u štafetama na 100, 200 i 4x100m i 4x400m. Lyles je pokazao kako je sposoban osvojiti tri naslova. Bio je zvijezda prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva, osvajanjem zlata na 100 i 200 metara, te u štafeti 4x100.

image

Noah Lyles

JEWEL SAMAD Afp

Olga Harlan (Ukrajina, mačevanje)

Ukrajinka ima dvije pojedinačne olimpijske brončane medalje, te ekipno zlato i srebro, a zanimljivo je kako je osigurala svoje mjesto u Parizu. Zahvaljujući intervenciji samog Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a kada je diskvalificirana sa Svjetskog prvenstva zbog odbijanja rukovanja s ruskim suparnicom.

image

Olga Harlan (lijevo)

Tadashi Miyamoto/aflo/profimedia

Linker
27. travanj 2024 13:27