LeBron James

 ARIS MESSINIS Afp
UZBUDLJIV DAN U PARIZU

Amerikanci s 35 razlike razbili Brazil Aleksandra Petrovića i zakazali novi ogled protiv Srbije

U četvrtak će se tako drugi put na ovim Igrama sučeliti Amerikanci i Srbi
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 06. kolovoz 2024. 23:23

Košarkaški dan započeo je smiješkom Dirka Nowitzkog iz prvog red, a nastavljen visoko uzdignutim rukama Srbijanaca nakon dramatičnog produžetka.

"Sombor Shuffle" zaplesao je i na olimpijskoj sceni, Nikola Jokić je u produžetku zabio koš kojim je Srbija protiv Australije otišla na +3 i odjurila do polufinala. Dvoranom Bercy, pred nešto više od 12 tisuća gledatelja, ponovno se bilo zaorilo: MVP, MVP! Završilo je Srbija - Australija 95:90 (82:82).

Jokićev trademark oduševio je srpske kolege pored nas koji su pomalo strepili nakon što je Mills pogodio dvicu za produžetak. Više nego kada su u prvom poluvremenu gubili s 24 poena razlike (22:46 u 14. minuti). Nehajnih "nije krenulo dobro" i "vraćamo se sto posto" prve su rečenice koje smo čuli.

Pešićeve psovke u timeoutu

Patty Mills predvodio je pomalo ludu seriju Boomera od 20-0 i bio je to prilično "divlji" period utakmice. Kada su krenule adaptacije Srbije, Brian Goorjian nije niti pokušavao nešto značajnije promijeniti. Solo akcije nisu prolazile, dok su Orlovi pronašli ono što im je nedostajalo. Izbornik Svetislav Pešić je pošteno ispsovao igrače u jednom timeoutu, jednog je završio Jokić svojom pričom i pokazivanju Milutinovu pozicije na terene jer su kretali u igri s dvojicom centara, dok se malo kasnije, tijekom sudačkog "reviewa" Jokić čak demonstrativno podignuo i otišao prema centru, dok ga je dio igrača slijedio i slušao što priča. Gudurić i Avramović postali su uskoro defenzivni terijeri i budući polufinalisti sve su više približavali. Na poluvremenu -12 (izjednačen najveći "comeback" u povijesti OI), u 27. minuti prvo vodstvo nakon dugo vremena, 61:60.

- Rekao sam u jednom trenutku sad ćemo zaključati Millsa. Išao sam svom snagom. Najvažnije je od svega da smo cijelo vrijeme vjerovali da možemo preokrenuti - pričao je Aleksa Avramović.

- Trener nam je rekao da smo igrali kao, ono... Žene, da tako kažem - objasnio je puno toga u malo riječi Filip Petrušev.

Jokić je za 38 i pol minuta postigao 19 poena, uz 14 skokova i devet asistencija (u prvom poluvremenu samo jedna i to pomože objasniti igru Srbije). Mills na kraju 26 (20 u prvom poluvremenu), Giddey 25.

Njemačka je prvo polufinale, također pred malo više od 12 tisuća gledatelja, izborila pobjedom protiv Grčke 76:63. Nakon prvih deset minuta (+10 za Spanoulisova ekipu) aktualni svjetski prvaci su se prilagodili, zatvorili prostor pod košem i rezultatski se približavali. Na 50:50 Schröder je iznudio Antetokounmpov faul u napadu i Njemačka je samo rasla. Giannis (22 koša, dva skoka, tri asista) nije mogao biti presudan faktor kao kad je nedavno izbacio Hrvatsku s olimpijskog puta, niti su njegovi suigrači mogli tako dominirati.

- Giannis je zauzeo više od polovice našeg "scouting reporta", dakle veliki dio naše pripreme za utakmicu bazirao se na njemu. Cijela petorka je potrebna kako bi ga pokušala zaustaviti, a mi smo napravili dobar posao, posebno u drugom poluvremenu - pričao je Franz Wagner koji je s 18 poena bio najbolji strijelac Njemačke koja je prvi put u povijesti izborila polufinale Olimpijskih igara.

Collet se ‘odrekao‘ Goberta

I treća utakmica je počela visokim vodstvom jedne momčadi, ali ovaj je put razlika u pojedinačnoj kvaliteti bila manja pa nije došlo do velikog preokreta. Francuska je napokon proigrala, Bercyjem je navijanje odzvanjalo na "najjače" i domaćin je izborio olimpijsko polufinale u kojem će igrati protiv Njemačke. Francuska - Kanada 82:73 za slavljeničku Marseljezu. U sedmoj minuti je bilo 18:5, u tim je trenucima terenom vladao igrač Virtusa iz Bologne Isaia Cordinier s 10 od prvih 13 poena Les Bluesa.

Dobar potez često osporavanoga izbornika Francuske Vincenta Colleta je bilo odricanje Rudyja Goberta (igrao samo četiri minute), dok je s druge strane Jordi Fernandez predugo vjerovao Jamalu Murrayju (šut 3-13, jedini asist tek na kraju, tri izgubljene lopte) koji je jednako slab bio i u skupini. Niti sjena zvijezde bez koje Nuggetsi i Jokić ne bi bili NBA prvaci.

Yabusele je postigao 22 poena, Cordinier 20, dok je Wembanyama fascinirao obrambenim reakcijama. Gilgeous-Alexander najbolji Kanađanin s 27 poena, ali među suigračima nije imao podršku vrijednu pobjede.

Aco nije uspio

Došao je Aco Petrović s Brazilom na -6 (34-42) protiv Amerikanaca nakon trice Lucasa Diaza u 16. minuti, ali više od toga nije uspio. Manje od dvije minute kasnije ponovno je bilo -16 (36-52). Bio je Aco živahan, morao ga je primijiteti Snoop Dogg koji za NBC promovira Igre i, navodno, prima dnevni honorar od pola milijuna dolara. Nije se predavao Petrović bez obzira na to koliko se mnogima pobjeda autsajdera u ovoj utakmici činila nemoguća misija. Igrači su ga slušali koliko su mogli, suci baš i ne, ali to vam je tak‘ u ovakvim utakmicama. Kada su na drugoj strani Curry, LeBron, Booker, Durant, Edwards, Davis i čovjek kojem su Francuzi stalno zviždali Embiid. Nisu mu zaboravili najavu da će nositi na OI u Parizu igrati u njihovom "trikoloru".

image

Jayson Tatum i LeBron James

DAMIEN MEYER Afp

Potez dana dogodio se dvije i pol minute prije krajakrenulo "Leon, Leon", a producent na ekranu pokazao LeBrona Jamesa koji se smješkao i pozdravljao publiku. Kakav kiks. Domaća publika je bila na vrhuncu jer je primijetila svog ljubimca, plivačkog rekordera Leona Marchanda. LeBron nikada neće biti Leon. I nastavilo se s "na, na, na, na… Leon Marchand".

Uglavnom, SAD je pobijedio Brazil 122-87 (63-36). Najbolji Brazilac Bruno Caboclo s 30 koša. Kod pobjednika Booker 18, Embiid 14. U četvrtak će se tako drugi put na ovim Igrama sučeliti Amerikanci i Srbi, zavidna kolekcija MVP-a bit će na istom mjestu u isto vrijeme.

Linker
19. rujan 2024 01:47