ZHANG FAN Xinhua Via Afp
BONUSI ZA USPJEHE

ANKETA: Evo kako će Hrvatska nagraditi osvajače medalja, jedna zemlja za srebro nudi više nego sve ostale za zlato

Daleko najizdašniji je Hong Kong, visoko kotiraju Izrael i Srbija
Piše: SNObjavljeno: 30. srpanj 2024. 15:50

Miran Maričić u ponedjeljak je osigurao Hrvatskoj prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Bjelovarski strijelac, u disciplini zračna puška 10 metara, osvojio je broncu, ali i zaradio pozamašan iznos novca.

Hrvatska će Maričića nagraditi s 18.500 eura, dok će zlatni hrvatski olimpijci u Parizu, ako ih bude, zaraditi 41.000 eura. Srebrnima će na račun kapnuti 26.000 eura.

image
ZHAODINGZHE/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Pa, pogledajmo kako druge države nagrađuju svoje sportaše...

Daleko najizdašniji je Hong Kong, koji se na Igrama natječe neovisno od Kine. Jedna od dviju posebnih upravnih regija Narodne Republike Kine za zlato daje čak 710.000 eura, a zanimljivo kako je njihova nagrada za srebro veća od one koje ostale zemlje nude za zlato - 350.000 eura!

Visoko kotiraju Izrael i Srbija, koji će svoje pobjednike nagraditi s 250.000 eura, odnosno 200.000 eura.

U mnogim slučajevima, novčani bonus za medaljiste samo je jedan primjer nagrada koje su države pripremile za elitne sportaše. Malezija i Bugarska nude doživotne mjesečne naknade u iznosu iznad 950 eura, dok Čile, Kosovo i Litva nude slične povlastice, ali samo do početka idućih Igara, piše Forbes.

Novi Zeland, primjerice, nagrade isplaćuje u vidu godišnjih bonusa, zlatni olimpijci svake godine dobivaju 37.000 eura - do početka sljedećih Olimpijskih igara.

image
THOMAS SAMSON Afp

Mnoge zemlje, uključujući skandinavske Norvešku, Island i Švedsku, ne nude novčane naknade za medalje, iako u nekim slučajevima dijele čitav niz stipendija za sportaše.

- Uspjeh naših sportaša je uspjeh i promidžba cijele Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković uoči otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

I u pravu je. Vrhunski sportaši su državno blago, koje sukladno tome treba i nagraditi.

Linker
11. rujan 2024 12:23