Gabrijel Veočić

 ALEKSANDAR DJOROVIC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Aleksandar Djorovic/imago Sportfotodienst/profimedia
GABRIJEL VEOČIĆ ZA SN

‘Bit će u Parizu iskusnijih od mene, ali nisam ni ja baš od jučer. Imam ipak iza sebe 300-injak mečeva‘

Aktualni europski prvak u poluteškoj kategoriji debitant je na Olimpijskim igrama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. srpanj 2024. 17:00

Hrvatski boks lagano stvara svoj kontinuitet nastupa na najvećem sportskom natjecanju od Rio de Janeira 2016. U Riju smo imali dvojicu boksača i jednu medalju. Uz Hrvoja Sepa, ondje je Filip Hrgović osvojio broncu. U Tokiju pet godina kasnije, imali smo Luku Plantića, ali i prvu boksačicu u povijesti, Nikolinu Ćaćić. Sada u Parizu čast našeg boksa u olimpijskom ringu branit će Gabrijel Veočić. U Pariz je otišao u utorak, dok je za nastup ondje završne pripreme obavio u rodnom gradu, u Slavonskom Brodu. U Gabrijelovom matičnom klubu, BK Brod, u prostorijama koje su inače nekoć bile spremište za čamce, tik uz Savu.

- Pripreme sam završio. Dan uoči puta, odnosno ponedjeljak je bio zamišljen kao posljednji slobodan dan. U Parizu ću samo još malo održavati formu jer sad, što je odrađeno, odrađeno je. Ja sam zadovoljan - veselim će, opet smirenim glasom naša Kobra iz Broda.

- Imao sam u posljednja tri tjedna tri dobra sparinga. Onako, malo snažnija ili kvalitetnija. Išao sam kod Luke Plantića u Solin u dva navrata, te u Zagrebu kod Noe Ježeka za kontragard.

Osmi nositelj u ždrijebu

Kada je Kuba bila posljednji put?

- To je bilo lani, u prosincu i to je bilo drugi put. Tada sam bio s bratom Mihaelom, ali se on ondje razbolio i to jako. Nakon toga smo odlučili da ipak nećemo više ondje, malo je riskantno. Brat je pokupio virus, upala srčanog mišića i morao je strogo mirovati šest mjeseci. Sad je redu, oporavio se potpuno.

image

Gabrijel Veočić

KOLEKTIFF Kolektiff

Jeste li zadovoljni sa samim sobom, s onime što je bilo zacrtano u pripremama, dolazite li s ocem Perom Veočićem koji vam je trener, uostalom i izbornik hrvatske reprezentacije, maksimalno spreman? Jeste li u najboljoj formi?

- Vjerujem da sam u boljoj formi nego sam bio recimo za Europsko prvenstvo proljetos u Beogradu, kada sam osvojio zlato. Napredovao sam još i mislim da je to to. Maksimum zasad.

Kakvu konkurenciju očekujete odnosno u kakvom su oni stanju?

- Ja sam osmi nositelj, tako da sam u 1. kolu slobodan i nastupam u 2. kolu, to je već osmina finala, 30. srpnja. Ako to prođem, onda bi u četvrtfinalu, 2. kolovoza imao prvog nositelja, Kineza Tanglatihana Tuohetaerbiekea. Pobjeda nad njim bi mi već donosila medalju. Mislim da bi mi on najviše i odgovarao, ako govorimo o prvoj trojici nositelja. I po stilu, načinu borbe. On mi je najveći izazov zasad, ali ipak treba još pričekati ždrijeb jer tu je i još i svjetski prvak u ostatku ždrijeba. Ima dosta dobrih boksača koji nisu uvršteni u nositelje.

Debitant ste na Igrama, postoji li po tom pitanju trema jer neovisno iskustvu s dosadašnjih velikih natjecanja kao što su EP do 22 godine, pa seniorsko EP, što su nadmetanja na kojima ste osvojili zlato, pa Europske igre (srebro), zatim SP (četvrtfinale), ovo je značajan korak više. Najviša stepenica.

- Teško mi je pojmiti, ali vjerujem da je slično Europskim igrama. Uzbuđen jesam, to mi je najveće natjecanje u životu, ali moram i paziti, ne treba baš ni previše podlijegati uzbuđenju kako me trema ne bi “pojela”. Mislim da sam dosta smiren, apsolutno sam fokusiran. Ma, onako mi je zasad... Kao da idem na neko “normalno” natjecanje.

image

Gabrijel Veočić, Damir Martin, Filip Pravdica and Giovanni Cernogoraz

KOLEKTIFF Kolektiff

Jeste li ipak malo pogledavali “preko plota”, odnosno na pripreme mogućih suparnika, onih koji vas ondje čekaju? Od video zapisa pa nadalje.

- Jesam ponešto, neki od tih suparnika su imali borbe posljednjih mjesec, dva. Kao što sam ja imao EP u travnju, tako su oni imali neke svoje borbe. I nisu se baš proslavili, većina barem. Mislim da sam ja u ogromnoj prednosti u odnosu na njih jer sam ja imao puno mečeva, i to vrlo jakih, posebno u Beogradu. Recimo, taj Kinez o kojem sam pričao je imao dosad samo jedan meč posljednja dva mjeseca, u Rusiji, i to je izgubio. Ja sam imao koncem travnja 4-5 mečeva i to kakvih, te sve pobijedio na Europskom prvenstvu.

Završne pripreme u Brodu

Što bi vi ocijenili kao svoju najveću prednost, vrlinu?

- Mislim da je to smirenost i brzina. Bit će u Parizu iskusnijih suparnika od mene, to znam, ali nisam ni ja baš od jučer. Imam ipak iza sebe 300-injak mečeva, tako da imam i iskustva na velikim natjecanjima. Mislim da se u ovom trenutku čini kako se sve posložilo kako treba, tip-top.

Spomenuli smo već da ste završne pripreme obavili u Slavonskom Brodu. Sugerira li to da onda doma imate sve potrebe, najbolje uvjete? Znamo da na početku, prije nekoliko godina i nije bilo tako baš, ali smo isto tako čuli da su si brodske gradske strukture dale truda po ovom pitanju. Točno?

- Imam sve potrebne uvjete u Brodu, nema tu problema, jedino što mi nedostaju sparing partneri. Gledajte, teško je napraviti baš cijele pripreme u Slavonskom Brodu jer trebao bih onda dovoditi cijelu ekipu za sparing ovdje, pronaći smještaj, sve platiti. Zato je lakše meni i treneru otići negdje gdje ima više boksača i prilika za sparing, za uboksavanje. U konačnici, dobro je i malo promijeniti okolinu, zašto ne. Ne utonuti u monotonost - zaključuje Gabrijel Veočić u predvečerje svog olimpijskog debija.

Hrvati s medaljama na olimpijskim igrama u poluteškoj kategoriji

München 1972.

ZLATO - Mate Parlov

Los Angeles 1984.

ZLATO - Anton Josipović

Seoul 1988.

BRONCA - Damir Škaro

Linker
25. kolovoz 2024 12:25