NICOLAS TUCAT Afp
JEDRENJE

Braća Fantela skočila na šesto mjesto i uhvatila plov za odličja

Za trećim mjestom zaostaju devet bodova, što znači da nisu bez izgleda za postolje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. srpanj 2024. 19:06

Braća Šime i Mihovil Fantela sjajno su odradili posljednji kvalifikacijski dan u klasi 49er na olimpijskoj regati u Marseilleu, te se sa šestog mjesta plasirali u sutrašnji plov za odličja. Loše su Zadrani otvorili natjecanje, ali korak po korak, dan po dan uspinjali su se u poretku i još uvijek nisu otpisani ni u borbi za postolje.

Šime i Mihovil su uoči završna tri kvalifikacijska plova bili na 12. mjestu i lovili su plasman među deset najboljih posada koje idu u "medal race". U prvom plovu u srijedu u cilj su ušli kao deseti, a onda su briljirali u preostala dva. U pretposljednjem su osvojili drugo mjesto iza Nizozemaca Lambriexa i Van de Werkena, da bi u posljednjem prvi prošli ciljem, "za dlaku" ispred Iraca Dicksona i Waddilovea.

Podiglo ih je to na šesto mjesto s 85 negativnih bodova i odvelo u plov za odličja u kojem će se dodjeljivati dvostruki bodovi. Za trećim mjestom na kojem su trenutno Novozelanđani McHardie i McKenzie zaostaju devet bodova, što znači da nisu bez izgleda za postolje, ali trebat će im još jedan odlično odrađen posao i u "medal raceu", ali i poklapanje plasmana drugih posada.

U vodstvu su Španjolci Botin i Trittel sa 68 negativnih bodova, ispred spomenutih Iraca Dicksona i Waddilovea (73).

Zahtjevan su dan imale daskašice, a među njima i naša Palma Čargo. Odlučeno je, naime, da će se u klasi iQFOiL, odnosno u jedrenju na dasci, krenuti u maratonski superplov koji je trebao trajati između 60 i 90 minuta. Zatvoreno je cijelo polje, tako da ni druge klase nisu mogle jedriti, a problem je nastao kad je daskaška flota poslana između otoka gdje uopće nije bilo vjetra. Ostale su tako jedriličarke ukopane na moru i sve je to potrajalo oko pola sata nakon čega je regatni odbor donio odluku o otkazivanju plova.

Trebala je ta maratonska regata vrijediti kao dvije kvalifikacijske, ali ta ideja je propala, a nakon stanke su održana četiri "brza" slalomska plova u kojima je Čargo zauzela tri deveta i jedno 19. mjesto. U ukupnom je poretku Splićanka napredovala s desetog na deveto mjesto s 84 negativna boda.

U planu je još pet kvalifikacijskih plovova nakon kojih će prvo mjesto izravno voditi u finale. Drugoplasirana i trećeplasirana daskašica idu u polufinale, a jedriličarke smještene od četvrtog do desetog mjesta borit će se u četvrtfinalu. U vodstvu je trenutno Britanka Emma Wilson s 11 negativnih bodova. (vb)

Linker
19. rujan 2024 17:43