TOM DUBRAVEC Cropix
SAD JOŠ SAMO - SRBIJA

Bravo za hrvatske vaterpoliste, bravo za naš najtrofejniji momčadski sport! A ‘osveta‘ stiže u nedjelju...

Hrvatski su vaterpolisti doslovno svjetsko čudo jer su u tekućoj 2024. izborili već treći veliki finale
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 21:55

Pobjedom nad Mađarskom 9-8 nakon velike drame u završnici, nakon fenomenalne igre cijele momčadi, nakon bravura kapetana Marka Bijača na vratima, koji je izludio Mađare ne dopustivši da mu zabiju iz tri peterca, nakon pet golova Lorena Fatovića, nakon svih "Scila i Haribda" na turniru i blijedih izdanja i poraza u utakmicama s Italijom i SAD-om, hrvatski su vaterpolisti izborili finale Olimpijskih igara!

Najbolji su kad je to najpotrebnije. Oni su istinski sportski heroji hrvatskog sporta, koji su osigurali minimalno sedmo odličje za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu. Izabranici Ivice Tucka digli su se iz mrtvih kad su možda na trenutak i sami posumnjali u sebe, s četvrte pozicije u skupini ušli su u četvrtfinale gdje su nadvisili prvog favorita turnira Španjolsku, a u polufinalu i najtrofejniju vaterpolsku reprezentaciju svih vremena. U Parizu su pali deveterostruki olimpijski prvaci Mađari, a sada su na redu u velikom finalu u nedjelju i aktualni olimpijski prvaci Srbi, koji su sa zlatom oko vrata otišli iz Tokija prije tri godine, ali i sa Igara 2016. u Rio de Janeiru.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

‘Osveta‘ stiže u nedjelju

U nedjelju je na rasporedu "osveta" za taj Rio kad su Srbi u finalu bili bolji upravo od izabranika Ivice Tucka. Hrvatski su vaterpolisti doslovno svjetsko čudo jer su u tekućoj 2024. izborili već treće veliko finale nakon finala EP-a u Zagrebu u siječnju kad su ih u dramatičnom finalu pobijedili Španjolci, te nakon SP-a u Dohi u veljači s kojeg su se vratili okićeni zlatom. Tako nešto nikada nikom nije pošlo za rukom. Bit će to već četvrto veliko olimpijsko finale za hrvatski vaterpolo nakon onog 1996. u Atlanti kad je generacija Perice Bukića poražena od Španjolske, nakon zlata koje je u Londonu 2012. osvojio legendarni Ratko Rudić i nakon spomenutog poraza u finalu u Riju 2016.

image

Ivica Tucak

TOM DUBRAVEC Cropix

Otkad je od Rudića preuzeo reprezentaciju, Ivica Tucak je osvojio veći broj odličja od svog prethodnika, ukupno devet s ovim koje slijedi u Parizu, kakvog god ono bilo sjaja, a olimpijsko zlato je ono jedino što mu još nedostaje jer je svjetska zlata uzeo u Budimpešti 2017. kao i spomenuto iz Dohe. Europsko je zlato "arhivirao" u Splitu 2022.

Nepravedno zaboravljeni

Da, u nedjelju je na rasporedu još jedan veliki olimpijski klasik, "bratski" obračun iste vaterpolske škole koja je "oduvijek" bila u samo svjetskom vrhu. Slijedom te logike, na trenutak se ipak vrijedi prisjetiti davno prošlih vremena. Da, Tucak i njegovi igrači su u Parizu osvojili minimalno srebro, nadamo se i zlato, četvrto olimpijsko odličje za hrvatski vaterpolo. No, treba se ovdje prisjetiti i onih hrvatskih vaterpolista, koji su nekad davno činili "gro" reprezentacije bivše Jugoslavije, a njihove se uspjehe često iz nekih razloga nepravedno ne spominje i zaboravlja.

image

Rino Burić

TOM DUBRAVEC Cropix

Dakle - hrvatski će vaterpolisti u Parizu osvojiti četvrto olimpijsko odličje za Hrvatsku, no hrvatski su vaterpolisti u Parizu "potpisali" ukupno već 11. olimpijsko vaterpolsko odličje. Redom je to izgledalo ovako: srebra su osvojena u Helsinkiju 1952. i Melbourneu 1956., novo, treće u Tokiju 1964. Uslijedilo je zlato u Meksiku 1968., zatim srebro u Moskvi 1980. pa zlato u Los Angelesu 1984. i sljedeće u nizu u Seoulu 1988. Red je red, Tucak i njegovi igrači neka ne zamjere - na zasadima tih davnih, također vrlo uspješnih vremena u kojima su briljirali njihovi prethodnici - oni danas beru plodove svojeg mukotrpnog rada.

Bravo za hrvatske vaterpoliste, bravo za najtrofejniji hrvatski momčadski sport...

Linker
09. kolovoz 2024 22:01