Martin Sinković

 Ivana Grgić/Cropix
ODLIČNA NAJAVA PARIZA

Briljantan rezultat Martina Sinkovića, srušio svjetski rekord: ‘Morao sam biti jako motiviran‘

"Da sam išao i malo lošije, a da nije daleko od najboljeg rezultata, bilo bi super"
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. prosinac 2023. 08:36

Za sportaše ne vrijedi rečenica “što stariji, to bolji”, godine neumitno nose svoje i ako ostanu dovoljno dugo “u areni”, i najveći dominatori se s vremenom suoče s činjenicom da se vrijeme ne može zaustaviti. No uvijek postoje iznimke, a autor jednog takvog rezultata je Martin Sinković.

Prije malo manje od mjesec dana navršio je 34 godine, a u subotu je na testiranju u svom klubu HAVK Mladost popravio vlastiti svjetski rekord na ergometru na 6000 m za više od 3 sekunde. Stari rekord, iz 2020. godine, iznosio je 17:49.4, novi je 17:46.2.

- Iskreno, jako mi je drago zbog rezultata, ali što se tiče toga da je to svjetski rekord, ne volim to tako nazivati jer ne veslaju svi na “slajderima”.

Kad se već ukazala prilika...:

Odnosno, mnogo mu je bitnije nešto drugo...

- Činjenica da sam popravio svoj najbolji rezultat baš u olimpijskoj sezoni - kaže novi-stari svjetski rekorder.
Concept2, proizvođač ergometara, na svojoj službenoj stranici vodi svjetske rekordere u kategoriji RowErg, Slides i Dynamic.

image

Martin i Valent Sinković tijekom testiranja na kojem je ‘pao‘ svjetski rekord

HAVK MLADOST

Koja je razlika između tih ergometara?

- RowErg je normalni ergometar, Dynamic je onaj ergometar koji se cijeli miče, ajmo tako reći, a Slides su oni koji su napravljeni da bude sličnije uvjetima na vodi, da najjednostavnije pojasnimo.

Martin Sinković nije išao “ciljano na rekord”, ali kad se ukazala prilika...

- To je takva dionica da sam išao i malo lošije, a da nije daleko od najboljeg rezultata, bilo bi super. Moraš biti baš motiviran da bi to odradio jer dugo traje. Ja sam došao sa stavom “kako bude, bude”, bio mi je neki cilj 500 metara veslati 1:29 jer je to nekakva granica, pa gdje završim. Kad sam vidio da mogu, onda sam dobio još dosta samopouzdanja i eto...

Pripreme idu po planu

Završio je s novim rekordom, a pritom je njegova prosječna brzina na 500 metara, tzv. prolaz, bila 1:28.8.

Kad se baci pogled na popise rekorda na 6000 metara na stranici Concept2 ime Martina Sinkovića se nalazi u dvije dobne kategorije - od 20 do 29 godina i od 30 do 39 godina. Na toj listi svjetskih rekordera na 6000 metara je i mladi Ivan Talaja koji od ove godine drži najbolji rezultat u kategoriji 17-18 godina Slides - 19:34.1, te Mario Konjevoda isto za kategoriju 17-18 godina, ali kategorija Dynamic - 20:46.3.

image

Impresivne brojke Martina Sinkovića

PRIVATNI ALBUM

Popravljanje najboljeg rekorda sugerira da je Martinovo stanje iznimno dobro u ovom dijelu priprema za sezonu u kojoj će najvažniji za braću Sinković biti olimpijski nastup u Parizu u dvojcu ‘bez’.

- Meni je super da sam išao ovako dobro, jako sam zadovoljan, ali nije nam presudno, odnosno nije nam taj test u ovom trenutku najvažnija stvar u životu. Bitnije je da u pripremama sve ide po planu, spremni smo i možemo samo nastaviti u ovom ritmu i trebalo bi biti sve dobro.

Na testiranju koje je 2. prosinca održano u klupskim prostorijama HAVK Mladost i na kojem je Martin Sinković popravio svoj svjetski rekord, Valent Sinković je ostvario rezultat 18:39.7, a Anton Lončarić 18:49.2, dok Patrik Lončarić nije nastupio zbog lakše ozljede.

Linker
05. ožujak 2024 13:33