Prosvjed Ukrajinaca protiv Rusije ispred sjedišta MOO-a u Lausannei

 FABRICE COFFRINI/Afp
‘NEĆE NAS UNIŠTITI‘

Brutalna prijetnja iz Rusije: ‘Ako nas ne puštaju na Olimpijske igre, idemo tenkovima na Pariz‘

Rusija bi u Parizu 2024. mogla biti predstavljena slično kao Olimpijski tim izbjeglica
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 19. lipanj 2023. 18:35

Predsjednik ruskog hrvačkog saveza Mihail Mamijašvili rekao je da bi ruska delegacija trebala ići na Olimpijske igre sljedeće godine u Pariz u tenkovima ako će biti prisiljeni natjecati se kao tim izbjeglica.

Razmatra se mogućnost da se Rusija pojavi na sličan način kao Olimpijski tim izbjeglica, kako bi se olakšala njihova prisutnost u glavnom gradu Francuske. Olimpijski tim izbjeglica natječe se pod olimpijskom zastavom i ima olimpijsku himnu umjesto nacionalne himne.

- Nemam drugog komentara na ovo, osim da se oni koji to predlažu pošalju na jedno svima poznato mjesto - rekao je Mamijašvili, a prenosi R-Sport.

- Ako nas žele vidjeti na Olimpijskim igrama 2024. kao izbjegličku reprezentaciju, onda trebamo ići tenkovima u Pariz. Nema druge mogućnosti.

Počasni predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksander Žukov jedan je od mnogih sportskih ličnosti poput Mamijašvilija za koje je natjecanje u sličnim uvjetima kao sportaši izbjeglice nezamislivo.

image

Aleksander Žukov

Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Žukov je bio predsjednik ROC-a od 2010. do 2018., a ranije je izjavio da bi Olimpijske igre bez Rusije bile inferiorne.

- Ovo je jednostavno neprihvatljivo - rekao je Žukov, za službenu rusku državnu novinsku agenciju TASS.

- Neće moći uništiti ruski sport, to je jednostavno nemoguće. Ovakvi zahtjevi i pokušaji mogu biti diktirani samo političkim pritiskom.

Međunarodni olimpijski odbor tek treba potvrditi kako će Rusiji i Bjelorusiji dopustiti natjecanje u Parizu 2024., ako se uopće odluče na tu soluciju. Nakon invazije na Ukrajinu, organizacija je preporučila potpunu zabranu svim sportašima iz dviju zemalja.

Potom je ranije ove godine predloženo da međunarodne federacije dopuste pojedinim ruskim i bjeloruskim sportašima povratak na natjecanje pod uvjetom da ne podržavaju rat i nisu povezani s vojskom.

Odluka je također negativno primljena u Rusiji i, ako se zemlji dopusti natjecanje u Parizu, to bi moglo ozbiljno smanjiti njihove šanse za medalju. Više od 40 posto medalja Rusije u Tokiju 2020. stiglo je od sportaša koji su pod ugovorom s vojnim organizacijama.

Linker
05. svibanj 2024 11:28