Jelena Vorobjeva

 Nicolas Tucat/afp
NOVA ODGODA

Cijeli dan je trajala kaotična situacija na startu, hrvatska olimpijka se za medalju ipak bori tek sutra

Ruskinja koja nastupa za Hrvatsku drži peto mjesto uoči plova za odličja i još ima šanse za broncu
Piše: HinaObjavljeno: 06. kolovoz 2024. 17:25

Hrvatska jedriličarka Jelena Vorobjeva ipak će se u srijedu boriti za medalju u klasi ILCA 6 u Marseilleu, nakon što je plov za odličja otkazan u utorak zbog nedostatka vjetra.

Kao i prethodnih dana, vjetar u Marseilleu je opet izostao, pa proteklih dana gotovo nijedna utrka nije počela u zakazano vrijeme, s gomilom odgoda ili čak prekida već započetih plovova.

Vorobjeva, 36-godišnja Ruskinja koja je prije desetak godina došla trenirati u Split, a prije četiri godine dobila hrvatsko državljanstvo, drži peto mjesto uoči plova za odličja i još ima šanse za broncu.

Jelena mora je biti barem pet mjesta bolje plasirana od Novežanke Lise Fleme Hoest i barem dva mjesta ispred Švicarke Maud Jayet.

Jelena Aleksandrova, djevojačko Oblova, rođena je u ruskoj Kolomni, gradu blizu Moskve, gdje je prvi put sjela u jedrilicu i prevrnula se. Osvojila je srebro na Europskom prvenstvu u Laser radialu u Helsinkiju 2011. godine, a bila četvrta za Rusiju na Ljetnim olimpijskim igrama 2012. u Londonu jedreći u klasi Elliott 6 sa svojim timskim kolegicama Jekaterinom Skudinom i Jelenom Sjuzevom. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama na OI u Rio de Janeiru 2016. za Rusiju, odlučila je krenuti ispočetka i sa suprugom Sergejom preselila se u Split. Znala je da Hrvatska ima bogatu tradiciju u jedrenju i uvjete za treniranje, a danas Split zove svojim domom.U Tokiju je nastupila za Hrvatsku, ali je ostala 12. u poretku, nadomak plova za odličja, da bi u Parizu napravila korak više.

Nizozemka Marit Bouwmeester je već je i prije finalne regate osigurala naslov olimpijske prvakinje, postavši najuspješnija jedriličarka u povijesti OI s dva zlata, te po jednim srebrom i broncom, dok je Dankinja Anne-Marie Rindom također ranije bila neuhvatljiva u borbi za srebro.

Braća Šime i Mihovil Fantela bili su deveti u klasi 49er, Filip Jurišić je završio kao 19. u klasi ILCA 7, a Palma Čargo u jedrenju na dasci bila 12.

Martin Dolenc u kiteu je u dva današnja plova bio šesti i osmi, te ukupno drži 14. mjesto s 54 negativna boda.

Linker
06. kolovoz 2024 17:25