TOM DUBRAVEC Cropix
TREĆA MEDALJA U PARIZU

Čudesna Donna Vekić ispisala povijest i ušla u finale Olimpijskih igara!

Nevjerojatna Osječanka deklasirala je Schmiedlovu i u subotu će se boriti za olimpijsko zlato
Piše: Mislav Znaor, Hrvoje Slišković, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 22:16

VEKIĆ - SCHMIEDLOVÁ 6:4, 6:0

image

Donna Vekić statistika

SOFASCORE

Bilo je to jasno neko duže vrijeme, jer se meč - pogotovo drugi set - tako odvijao, Donna Vekić je finalistica Olimpijskih igara u Parizu, dok Hrvatska ima novu medalju, 44 na ljetnim igrama od osamostaljenja. Oči su joj se zacaklile, nasmiješila se i naklonila. Velika stvar je napravljena i za hrvatski tenis kojem je to šesta medalja, ali i za samu Donnu Vekić.

Minimalno srebro, hoće li biti zlato, saznat ćemo u subotu. Točan termin meča protiv Zheng Qinwen još se ne zna, taj dan su na istom terenu i mečevi za zlato i broncu u muškim parovima. Kineskinja ima 21 godinu, sedma je igračica na svijetu, popodne je prekinula niz igračice od 25 uzastopnih pobjeda Ige Swiatek (6:2, 7:5) na ovim terenima (tri osvojena Roland Garrosa i četiri pobjede na OI).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Donna Vekić apsolutno je dominirala protiv Anne Karolíne Schmiedlove, Slovakinja nije imala šanse. Prvi set 6:4, drugi 6:0.

Novak Đoković je bio suradljiv, meč protiv Tsitsipasa trajao je jedva malo duže od sat vremena, pa je Donnino polufinale počelo u pristojno vrijeme, oko 21.45. I, za razliku od srijede, završilo u danu u kojem je i počelo.

U Hrvatskoj toliko iščekivano polufinale olimpijskog turnira tenisačica počelo je u tišini jer se većina gledatelja s tribina stadiona Philippea Chatriera pokupila nakon prethodnog meča. Izgledao je kao svojevrsni antiklimaks teniskog dana, vjerojatno je i bio na globalnoj razini, ali nama nije smetalo dokle god je rezultat bio u korist Donne Vekić. Hrvatska je čekala finale koje je značilo i da je medalja osigurana. I prva pauza bila je neobična, u potpunoj tišini, ali već u sljedećem gemu prvi put se začulo "let‘s go Donna, let‘s go" i Donna ga je ubrzo završila servisom za 1:1.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Na olimpijski vikend u Pariz stigli su i Donnini roditelji, Brankica i Igor, koji su uoči meča jednostavno poručili: optimistični smo. Znali su. U petom gemu prvog seta uslijedio je prvi oduzeti servis, zatim zadržan vlastiti (as za kraj) i već je bilo 4:2. Imala je u sljedećem gemu Vekić dvije vezane break lopte, ovaj put ih nije iskoristila. No, zadržala je gemove u kojem je imala početni udarac i Hrvatska je uskoro došla na jedan set do treće medalje na pariškim igrama. Gem za 6:3 završila je s dva asa. Bio je to malo usporeniji set u odnosu na onaj kojeg smo gledali dan ranije, ali najvažnije je da je imao isti ishod: 1-0 za Vekić.

Inače, bio je ovo još jedan od mečeva koji je počeo na otvorenom, završio u dvorani, bez da smo se igdje pomaknuli. Na startu je, kao i na prethodnom meču, krov bio napola zatvoren, a kako je iza 22 sata u daljini počelo sve jače grmjeti, organizatori su u pauzi između dva seta počeli ga skroz zatvarati. Sustav je dobar, ali ne brz koliko su neki htjeli pa je dio gledatelja iza Donne Vekić otvorio i kišobrane tijekom prvog gema. Igračice su u jednom trenu nešto mrmljale, ali sutkinja im je poručila da samo igraju dalje.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Početkom drugog seta nastavljena je bolja igra Donne Vekić koja i jest bolja tenisačica od suparnice. Na WTA ljestvici ih dijeli 46 mjesta. Slovakinja Anna Karolína Schmiedlová (WTA: 67) je najslabije rangirana polufinalistica ženskog olimpijskog turnira otkako je sport 1988. godine u Seulu vraćen u program Igara.

I u prvom i u trećem gemu Donna Vekić je napravila break i povela s 3:0. Još se nije igralo niti sat vremena ukupno (54 minute). Uskoro je bio još jedan siguran gem osvojen na svoj servis pa novi brejk i sve u istom stilu do 6:0 u drugom setu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

I dok je najbolja hrvatska tenisačica sigurno marširala prema olimpijskom finalu, mi smo počeli razmišljati kako je trenutak da se ugrizemo za jezik. Istog jutra smo pričali i pisali o tome kako bi bilo lijepo da Donna Vekić napokon odigra jedan kratki meč, svakako bez stresa, a nakon što smo desetak kasnije to dobili - upitali smo se zašto nam je to trebalo.

Naime, nad Parizom su sijevale munje i gromovi, pljusak je po krovu stadiona udarao tako jako da je bio glasniji od navijačica i u njemu je sigurno bilo puno bolje i ugodnije nego u vanjskom svijetu...

Najuvjerljivija i najlakša pobjeda Donne Vekić na olimpijskom turniru i nakon pet uzastopnih radnih dana mirno je mogla.... I pustiti suze radosnice. Ogroman je teret skinula sa sebe, znali smo da je tako jer je svaki put kada bismo se ovih dana sreli i poželjeli pobjedu i (ili) medalju odgovorila bi s "Daj, Bože!". Eto, dao je...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nevjerojatne scene u Parizu za hrvatski tenis i hrvatski sport. Donna je pobjedu oplakala suzama radosnicama i otišla proslaviti sa svojim timom. Tijekom večeri ćemo vam donijeti sve reakcije i komentare na njezin veličanstveni uspjeh.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Donna će u finalu, koji je na rasporedu u subotu kao drugi meč dana na Philippe-Chatrieru, igrati protiv Kineskinje Qinwen Zheng, 7. tenisačice svijeta koja je ranije danas izbacila daleko najbolju tenisačicu svijeta Igu Swiatek.

Vekić i Zheng dvaput su se susretale na Touru, oba puta su igrale na tvrdoj podlozi. Prvi meč, u Courmayeuru 2021. pripao je našoj tenisačici (7-6, 6-2), dok se Kineskinja revanširala (6-4, 6-7, 6-4) pred domaćom publikom u Zhuhaiju pretkraj prošle godine.

Sjajna je vijest što Vekić igra sa Zheng, a ne protiv Swiatek koju u osam pokušaja još uvijek nije uspjela pobijediti, no jasno je kako je Kineskinja u strašnoj formi, jer da nije ne bi uspjela izbaciti najkonstantniju tenisačicu na Touru još od Serene Williams.

Donna Vekić ispisala je povijest hrvatskog tenisa plasiravši se u prvi hrvatski olimpijski finale u pojedinačnoj konkurenciji. Kapa do poda, lavice! Istovremeno, naravno, Donna je ispisala i povijest hrvatskog ženskog tenisa, jer Hrvatska je dosad osvojila pet olimpijskih medalja u tenisu, ali isključivo u muškoj konkurenciji. Donna je večeras ušla u izabrano društvo i postala prva tenisačica koja nam je donijela odličje.

🏆 Barcelona 1992.

Bronca - Goran Ivanišević

Bronca - Goran Ivanišević & Goran Prpić

🏆 Atena 2004.

Bronca - Ivan Ljubičić & Mario Ančić

🏆 Tokio 2021.

Zlato - Nikola Mektić & Mate Pavić

Srebro - Marin Čilić & Ivan Dodig

VEKIĆ OSVAJA DRUGI SET 6:0

Bez izgubljenog gema u drugom setu Donna Vekić dolazi do finala Olimpijskih igara! Kakav dan za hrvatski tenis, kakav dan za Donnu Vekić. Hrvatska ima novu medalju u Parizu, pitanje je samo srebrnu ili zlatnu.

5:0 Kraj priče, definitivno. Donna ima velikih, ogromnih 5:0 i za nekoliko će trenutaka servirati za finale Olimpijskih igara!

Dok se Osječanka približava olimpijskoj slavi, izvan stadiona se čuje grmljavina, koja se izmjenjuje s pljeskom na Philippe Chatrieru.

Sve smo bliže povijesnoj pobjedi...

4:0 Leti Donna po terenu, ništa ju ne može zaustaviti! Napravila je dvostruku grešku, ali ponovno odgovara sjajnim servisim i dolazi do novog gema. Dva gema dijele Donnu od pobjede i finala Olimpijskih igara.

3:0 Donna ne staje, novi break za Hrvaticu! Uh, sad se već može ustvrditi da je Donna na koračić do finala Olimpijskih igara. Jednostavno ne vidimo kako se Schmiedlova može izvući iz ove situacije.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

2:0 Jedan je poen dijelio Donnu od drugog uzastopnog "čistog" gema i desetog uzastopnog poena, ali koga briga?! Hrvatica osvaja još jedan lagan servis-gem za veliku prednost. I sinoć je Donna imala 6:4 i 2:0, nakon čega je izgubila šest uzastopnih gemova. Nadajmo se da večeras neće.

1:0 Otvaranje iz snova drugog seta za Donnu Vekić. Schmiedlova je katastrofalno servirala, što je Hrvatica znala iskoristiti za rani break na početku druge dionice. Prednost naše tenisačice sad je itekako osjetna, ali tenis je takav sport da se sve može preokrenuti u kratkom roku, tako da nemojmo poletjeti prerano.

Organizatori su zbog grmljavinske oluje koja se približava Parizu odlučili zatvoriti krov na Philippe Chatrieru. Ipak, kiša je počela padati kroz dio krova koji nisu zatvorili na vrijeme.

Zasad kiši samo po publici pa se meč nastavlja unatoč komešanju na tribini iza Donne Vekić.

Naravno da bolje od ovog nije moglo. Donna igra sjajno, s puno samopouzdanja, a ovaj trenutak za zaključivanje prvog seta najbolje oslikava koliko je naša tenisačica danas mentalno pripremljena. Mnogima bi zadrhtala ruka nakon propuštene set lopta, ali ona dvama asevima ostavlja Slovakinju bez ikakve šanse.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

VEKIĆ OSVAJA PRVI SET 6:4


Tako je, prvi je u džepu! Vrhunski skraćenom loptom Donna dolazi do 30:15, kasnije propušta prvu set loptu, ali onda odgovara dvama asevima i dolazi do prvog seta. Bravo, Donna!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

5:4 Schmiedlova osvaja poprilično lagan servis-gem za 5:4. Donna će za nekoliko trenutaka servirati za osvajanje prvog seta. Idemo!

5:3 Fantastičan tenis Donne Vekić za prvi "čisti" servis-gem, dakle bez izgubljenog poena. Hrvaticu jedan gem dijeli od osvajanja prvog seta. Zasad sve sjajno izgleda, no nemojmo zaboraviti da je tako bilo i jučer pa je Donna pala u crnu rupu iz koje se jedva uspjela izvući. Nadajmo se da večeras nećemo proživljavati slične scenarije. A ako već moramo, neka onda barem bude isti ishod.

Bivša predsjednica i večeras je najvatrenija Donnina navijačica...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

4:3 Šteta! Donna je imala dvije vezane break lopte, ali Slovakinja s dvama najbržim servisima dosadašnjeg dijela dvoboja dolazi do izjednačenja, a potom kasnije i osvajanja najdužeg današnjeg gema.

Dok se Donna bori za finale Olimpijskih igara, jedan teniski velikan završio je karijeru.

Andy Murray (37) upravo je otišao u mirovinu, izgubivši četvrtfinale parova u tandemu s Evansom. Više o oproštaju velikog Britanca donosimo OVDJE.

image
MARTIN BERNETTI Afp

4:2 Prvi as u meču i Donnina potvrda breaka. Uh, blizu je Vekić, jako blizu osvajanja prvog seta.

Vekić na ulasku na kultni Philippe-Chatrier.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

3:2 Kakav gem Donne! Pojačala je naša tenisačica agresivnost i pošteno zaradila dvije vezane break lopta te je odmah iskoristila prvu za prvi break u meču. Početak iz snova!

2:2 Tako je! Donna sjajno reagira nakon loba Schmiedlove i vlastite dvostruke servis greške te sa dva sjajna winnera dolazi do novog gema.

1:2 Šteta! Opet prijeti Donna, imala je naša tenisačica 15:30 na servisu protivnice, kasnije je došla i do izjednačenja 40:40, ali Slovakinja pokazuje da nije zalutala u polufinale Olimpijskih igara. Schmiedlova - Vekić 2:1 u prvom setu.

1:1 Bravo, Donna! Sjajan winner za kraj gema. Slovakinja je reternirala nešto kraću lopticu i ishod je bio neizbježan. Premda je napravila dvostruku servis grešku, dojma smo da je naša tenisačica jako dobro servirala u svom prvom servis-gemu.

Mrtva je tišina na izmjeni, zasad niti jedan povik podrške ni za koju tenisačicu...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

0:1 Slovakinja otvara osvojenim servis-gemom. Donna je imala malu priliku, drugi servis Schmiedlove na 15:15, ali pogodila je mrežu iz reterna. Ništa, idemo dalje, slijedi prvi servis-gem naše tenisačice.

POČETAK MEČA


Sve je spremno za početak meča, Slovakinja će prva servirati.

21.39 Vekić i Schmiedlova izašle su na teren, još će se četiri minute zagrijavati, a onda počinje dvoboj vrijedan finala i olimpijske medalje.

Samo je Goran Ivanišević prije Donne odveo Hrvatsku u polufinale olimpijskog turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Naš proslavljeni tenisač u Barceloni (1992.) se okitio broncom, dakle Donna današnjom pobjedom može popraviti naš najbolji plasman.

Tribine stadiona Philippe Chatrier počele su se ubrzo prazniti nakon što je Đoković završio meč, nadamo se da će se većina vratiti na svoja mjesta kada po medalju krene Donna Vekić.

image
HRVOJE SLIŠKOVIĆ

21.18 Novak Đoković u polufinalu Olimpijskih igara! Srbin je uz dosta muke slavio protiv Grka Stefanosa Tsitsipasa 6:3, 7:6(3) i zakazao dvoboj s Talijanom Mustetijem, koji je izbacio Zvereva.

U drugom polufinalu sastaju se Kanađanin Auger-Aliassime i Carlos Alcaraz, tako da sve nekako vodi prema novom okršaju Đokovića i mladog Španjolca.

Završetak ovog dvoboja na Philippe-Chatrieru znači da će uskoro na teren izaći naša Donna Vekić!

Hrvatska je dosad osvojila pet olimpijskih medalja u tenisu, ali isključivo u muškoj konkurenciji. Donna večeras može ući u izabrano društvo i postati prva tenisačica koja nam je donijela odličje.

🏆 Barcelona 1992.

Bronca - Goran Ivanišević

Bronca - Goran Ivanišević & Goran Prpić

🏆 Atena 2004.

Bronca - Ivan Ljubičić & Mario Ančić

🏆 Tokio 2021.

Zlato - Nikola Mektić & Mate Pavić

Srebro - Marin Čilić & Ivan Dodig

20.36 Novak Đoković u velikim je problemima u meču s Tsitsipasom. Srbin je morao pozvati medicinski time-out, muči ga koljeno koje je nedavno operirao i igra s bolnom grimasom na licu, ali evo, spašava tri break lopte i smanjuje zaostatak na 4:2 u drugom setu.

Uzbuđenje vlada u Donninom taboru uoči velikog polufinala. Naš novinar Hrvoje Slišković ispred stadiona je susreo trenera Nikolu Horvata te Donnine roditelje Brankicu i Igora, koji nam je rekao da su optimistični uoči meča sa Schmiedlovom.

image
HRVOJE SLIŠKOVIĆ

20.11 Novak Đoković dobio je prvi set protiv Stefanosa Tsitsipasa (6:3), u drugom Grk ima break i vodi 2:0.

U međuvremenu je mjesto u polufinalu rezervirao Félix Auger-Aliassime, koji je s 6:4, 6:7(8), 6:3 izbacio Norvežanina Ruuda.

Félix u polufinalu ide na Carlosa Alcaraza, koji je ranije izbacio Paula, dok pobjednika meča Đokovića i Tsitsipasa čeka Lorenzo Musetti (eliminirao Zvereva).

Donna Vekić je u srijedu navečer prikovala Hrvate za male ekrane. U ponoćnom trileru koji je trajao gotovo tri sata pobijedila je Martu Kostjuk i izborila polufinale, odnosno borbu za olimpijsku medalju.

Večeras je na stadionu Phillipe Chatrier čeka Anna Karolína Schmiedlová, trenutno 67. igračica svijeta po WTA listi. Ona je u četvrtfinalu pobijedila Barboru Krejčikovu, 10. igračicu svijeta, dok je u osmini finala slavila protiv svjetskog broja pet Jasmine Paolini.

image
CARL DE SOUZA Afp

Vekić i Schmiedlova su do sada igrale samo jednom. Bilo je to sad već daleke 2018. godine na WTA turniru u Luksemburgu. Tada je naša tenisačica pobijedila s uvjerljivih 6:0, 6:1.

U slučaju pobjede, Donna će u subotnjem finalu igrati protiv Qinwen Zheng, Kineskinje koja je napravila veliko iznenađenje i izbacila najbolju tenisačicu svijeta Igu Swiatek. Borba za broncu je, pak, na rasporedu već sutra, no o okršaju s Poljakinjom ne treba ni razmišljati... Sretno, Donna!

Linker
12. kolovoz 2024 17:17