BEATE OMA DAHLE Afp
HRVATSKE - NEMA

Danas počinje olimpijski turnir rukometašica: Francuskoj i Norveškoj ozbiljno može zaprijetiti samo Danska

Francuska ima uigran sustav kojim dominira obrana, Olivier Krumbholtz više od 20 godina stvara taj stil
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. srpanj 2024. 09:19

Turnir rukometašica na OI u Parizu počinje dan uoči otvaranja Igara. To je promjena u odnosu na dosadašnji kalendar jer su rukometašice 1. kolo uvijek igrale dan nakon otvaranja, pa su nakon njih startali rukometaši. Ovako rukometašice kreću u četvrtak, rukometaši u subotu, drugo kolo rukometašica bit će tek u nedjelju. Utakmice prvog kruga igraju se u dvorani Pariz Expo, dok će se od četvrtfinala turnir - kao i muški - premjestiti na stadion Pierre Mouroy u Lilleu.

Rukometašice su u olimpijskom programu od Montreala 1976. Prvi olimpijski pobjednik je SSSR, aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak je Francuska, aktualni europski prvak Norveška. Stječe se dojam da su te dvije reprezentacije posebna priča, Danska će imati nešto zahtjevniji posao, dok se kao najveći konkurent pojavljuje Nizozemska.

Francuska ima uigran sustav kojim dominira obrana, Olivier Krumbholtz više od 20 godina stvara taj stil koji danas dominira. Godinama su rasle klase kao Nze Minko, Kanor, Foppa, Valentini...

Norveška igra možda i najbolji rukomet, ima apsolutne posebnosti u vanjskoj liniji s Reistad, Oftedal i Mork, dok Thorir Hergeirsson isto jako dugo vuče ključne poteze. Nije umirovio Katrine Lunde, makar su joj 44 godine i valjda će joj ovo biti posljednje OI... Ovo je i pokušaj s Stine Oftedal i Norom Mork bez kojih je Norvešku teško zamisliti.

Danska je narasla s Jesperom Jensenom i dok nema tu klasu, ima brzi stil i može iskoristiti svaku šansu, jer ima super vratarski tandem Toft - Reinhard. Rekli smo u tom društvu da bi Nizozemska mogla biti ispred Švedske, jer ih vodi iskusni Šveđanin Per Johansson sa super zvijezdama poput Polman, Abbingh, Malenstein, Smits, Dulfer... No, svaka medalja izvan kruga Francuska - Norveška - Danska bila bi veliko iznenađenje.

Hrvatske nema. Nismo izborili kvalifikacije nakon lošeg SP. Šteta, jer bio je to cilj generacije, sada nam slijedi smjena. Jednom smo bili na OI, u Londonu igrali četvrtfinale.

Skupine turnira rukometašica

SKUPINA A: Norveška, Njemačka, Slovenija, Švedska, Danska, Koreja

SKUPINA B: Mađarska, Nizozemska, Španjolska, Francuska, Brazil, Angola

Lunde ide po rekord

Najtrofejnije olimpijske rukometašice su Norvežanke Katrine Lunde koja će braniti zlato u Parizu, te Marit Frafjord s po dva zlata i ukupno četiri olimpijske medalje.

Treba naglasiti da još jedna Norvežanka lovi velike brojke na ovim OI. To je Camilla Herrem koja dosad ima jedno zlato i dvije bronce.

Norveška lovi Dansku

Ukupno je 15 zemalja osvajalo medalje na olimpijskim turnirima rukometašica. S obzirom da se broji po zlatima rekorder je Danska s tri. Po ukupnom broju medalja najbolja je Norveška sa sedam, Koreja ima šest. S popisa sedam zemalja koje su osvajale zlato, više nema SSSR-a i Jugoslavije.

Linker
01. rujan 2024 13:07