Gabrijel Veočić

 KOLEKTIFF
‘KOBRA IZ BRODA‘

Danas u ring ulazi naš jedini boksač u Parizu: Evo tko je suparnik Gabrijela Veočića

Jordanac je dosta zanimljiv lik jer su mu ovo treće OI, na svakima je nastupao u drugoj kategoriji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. srpanj 2024. 09:24

Stiglo je vrijeme i za boks. Barem onaj našeg boksačkog aduta, Kobre iz Broda, Gabrijela Veočića, jedinog hrvatskog boksača na ovim Igrama. U utorak će Gabrijel, aktualni prvak Europe u poluteškoj kategoriji svoj olimpijski debi imati protiv Jordanca Husseina Iashaisha (28). Bit će to dvoboj 2. kola jer Veočić je u 1. kolu kao nositelj bio slobodan, no to 2. kolo je zapravo već osmina finala.

Jordanac je dosta zanimljiv lik jer su mu ovo treće OI, na svakima je nastupao u drugoj kategoriji. Počeo je u Riju 2016. u superteškoj te dospio do četvrtfinala kada ga je pobijedio kasniji olimpijski pobjednik, Francuz Tony Yoka koje je u polufinalu primjerice svladao našeg Filipa Hrgovića. Iashaish je u Tokiju nastupio u teškoj, da bi se sada spustio još jednu “oktavu” niže. Rijedak, vrlo rijedak slučaj u boksu u kojem puno češće boksač prelazi u kategoriju više. U redu, nije tolika rijetkost ni spustiti se u kategoriju niže, ali čak dvije niže u vremenskom razmaku OSAM godina, jest raritetno. Doduše, na 180 cm jest možda malo logičnije biti u kategoriji do 80 kg, ali upravo bi - između ostalog - i ta visina mogla biti jedna od Gabrijelovih prednosti. Naš je boksač naime osam centimetara viši.

Prezime Iashaish je u svijetu jordanskog boksa vrlo poznato. Navodno je iz iste obitelji čak 15 boksača. Ovdje u Parizu mu je i jedan brat (Zeyad, do 71 kg), dok drugi brat (Zaid) nije dospio do Igara, iako jest reprezentativac.

Veočićev suparnik je inače prvak Azije iz 2022. u poluteškoj kategoriji.

Dvoboj Gabrijela Veočića i Jordanca Iashaisha na rasporedu je danas u 12.04 sati. Pobjednik ovog sraza borit će se u četvrtfinalu po svemu sudeći protiv prvog nositelja, Kineza Tanglatihana Tuohetaerbiekea.

Linker
30. srpanj 2024 15:46