MOHD RASFAN Afp
VELIKI ISPIT

Danas za medalju grize Kobra iz Broda: ‘Jako je nezgodan borac, jedna stvar će biti ključna‘

Gabrijel Veočić u četvrtfinalu ulazi u ring s Cristianom Javierom Pinalesom (17.06)
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 15:05

Slavonsko sijelo je ovog petka u North Paris Areni. Tamburicama se žice naštimavaju, kulen je priređen, bit će valjda i nešto seke. Kulinove seke, ne. Svi Slavonci u Parizu kreću se prema sjevernom predgrađu francuske metropole. Dobro, nisu pozvani samo Slavonci. Naša je duša široka kao ravnica, slobodno pozivamo i sve ostale, iz drugih krajeva Lijepe Naše.

Smiren kao da su mu treće

Hrvatska je naime u prilici danas osvojiti, odnosno osigurati još jednu medalju. Naš jedini boksač ovdje, poluteškaš Gabrijel Veočić je na borbi, na pobjedi do medalje. Poslijepodne, od 17.04 počinje četvrtfinale kategorije do 80 kg u North Paris Areni. Sučelice Kobri iz Broda, među konopce će ući Dominikanac (ne svećenik jer bi tada pisali malim početnim slovom, već iz Dominikanske Republike), Cristian Javier Pinales (23). Borac koji je u prethodnom kolu ne baš malo iznenadio prvog nositelja, Kineza, svjetskog doprvaka u ovoj kategoriji, Tanglatihana Tuohetaerbiekea. Pobjeda 5-0, baš kao i naš Veočić protiv Jordanca Husseina Ishaisha. No, Pinales je slavio i kolo ranije (nije nositelj kao Veočić), te je u prvom kolu pobijedio Tajlanđanina Jongjoho Weerapona.

U četvrtak, dan prije četvrtfinalne borbe, Gabrijel je oko podneva završio trening. Raspoložen je, spreman, ali smiren. Kao da su mu treće Igre, ne da je olimpijski debitant. Nas je zanimalo ponešto više od Pinalesu i taktici protiv njega.

- Pinales je visok, malo viši od Gabrijela i ima širi raspon ruku, no malo mu je slabiji napad - veli Pero Veočić, Gabrijelov otac i trener, ujedno izbornik hrvatske boksačke reprezentacije.

- Taktika nam je zato puno rada nogu, to će biti presudno. Probati ga izvući malo i onda raditi ono što smo zamislili. Generalno, jako je nezgodan borac, boksa kao da je Kubanac. Može ga se pobijediti, a da se ne umorite, ali i izgubiti na isti način, da se ne umorite. Teško ga je pogoditi, zato mi moramo pritiskati nožnim radom, moramo biti brži.

Neka i dalje igra košarku

Malo pojednostavljeno, borba koja je pred nama, izazov pred Veočićem će se odlučivati, meč dobiti kao i inače doduše - glavom, ne rukavicama! Naime, ni u kojem slučaju Gabrijel ne smije ući neki oblik “tučnjave”, već mudri, školski, taktički boks.
Pinales inače uopće nije počeo sportsku karijeru kao boksač, već kao - košarkaš!

- Ja sam trenirao i igrao košarku. Čak sam temeljem košarke dobio i školarinu. Boks? Jednom, dok sam išao iz škole doma s prijateljima, na ulici sam vidio neke dečke kako su uzeli rukavice i krenuli boksati. Onda sam i ja probao i... Svidjelo mi se jako - govori Pinales koji doduše i dalje igra, ali sada za svoj gušt, u trenucima slobodnog vremena, košarku. Čini to i sada, u Olimpijskom selu u Parizu.

Što se nas tiče, može slobodno nastaviti i nakon petka. Igrati košarku.

Linker
22. rujan 2024 12:30