Kahleah Copper, Marieme Badiane i Napheesa Collier

 PAUL ELLIS/AFP/PROFIMEDIA
PRESTIGLI KINEZE

Dramatičan kraj Olimpijskih igara: Amerikanke jedva spriječile šok i obranile čudesan rekord

U konačnom poretku po osvojenim medaljama, SAD je završio na prvom mjestu sa 126 osvojenih medalja
Piše: SNObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 17:25

Službeno je završen sportski program Olimpijskih igara u Parizu, a zadnji događaj, prije svečanog zatvaranja, bila je finalna utakmica između francuskih i američkih košarkašica. Iako su Francuskinje pružile dobar otpor, Amerikanke su u dramatičnoj završnici upisale pobjedu 65:62. U lovu na zlato, osim domaćeg parketa, Francuska je imala i dodatan motiv u čudesnom učinku američkih košarkašica, koje su zadnju utakmicu na Olimpijskim igrama izgubile u polufinalu 1992. u Barceloni od Zajednice neovisnih država (ZND-a).

Od Atlante do Pariza, Amerikankama je ovo osmo uzastopno zlato na Igrama. Do pobjede protiv Francuskinja predvodila ih je A‘ja Wilson s 21 ubačenim poenom, a najviše kod Francuskinja ubacila je Gabby Williams, 19 poena.

Francuska je u zadnjim sekundama imala napad za izjednačenje, SAD je imao prednost od tri poena, ali u nes(p)retnom raspletu događaja, Williams je zakoračila preko linije za tri poena i pogodila u koš, ali bilo je to za samo dva poena, nedovoljno za izjednačenje.

Finale ženskog turnira pratili su i članovi američke muške košarkaške reprezentacije, predvođeni LeBronom Jamesom, koji su jučer osvojili zlatnu medalju, također pobijedivši Francuze u finalu.

image

LeBron James

DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U konačnom poretku po osvojenim medaljama, SAD je završio na prvom mjestu, s ukupno 126 medalja, od kojih je 40 zlatnih, dok je druga Kina, s istim brojem zlata, a ukupno su osvojili 91 medalju u Parizu.

Linker
11. kolovoz 2024 17:26