DAMIR SKOMRLJ Cropix
JASNA MATEMATIKA

Evo što sada treba Hrvatskoj za plasman na Olimpijske igre, moguć i novi okršaj s Lukom Dončićem

Hrvatska je osigurala polufinale, a utakmica Slovenije i Novog Zelanda odredit će raspored pozicija u skupini
Piše: SNObjavljeno: 03. srpanj 2024. 18:55

Nakon velikog slavlja protiv Slovenije na otvaranju kvalifikacijskog turnira u Pireju, Hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je od Novog Zelanda i zakomplicirala situaciju u skupini. Unatoč tijesnom porazu, izabranici Josipa Sesara osigurali su plasman u polufinale te im preostaje tek pričekati hoće li u iduću fazu ići s prvog ili drugog mjesta skupine.

Fokus Hrvatske sada prelazi na sutrašnju utakmicu Novog Zelanda i Slovenije nakon koje će stvari biti puno jasnije. Hrvatska u polufinale s drugog mjesta može ići u dva slučaja, ako Novi Zeland pobijedi Sloveniju ili ako Slovenci pobijede Novozelanđane s 29 ili više poena razlike.

Kombinacija u kojoj Slovenija pobijedi Novi Zeland s od 10 do 28 poena razlike Hrvatskoj sigurno donosi prvo mjesto. Drugim riječima, u neugodnoj se situaciji našla upravo Slovenija koja mora slaviti s minimalno 9 poena razlike kako bi i sami izborili drugi krug. Sudeći po do sada prikazanom stanju ekipa, izvjesniji se čini scenarij u kojem Hrvatska osvaja skupinu.

Ako se to dogodi i hrvatski košarkaši osiguraju prvo mjesto, u polufinalu će igrati protiv drugoplasiranog iz skupine C. Tamo bi nas, ne bude li većih iznenađenja, trebala dočekati Dominikanska Republika, koja je već pobijedila Egipat i gotovo pa sigurno osigurala plasman. Ipak, u toj je skupini Grčka apsoultni favorit te će, ne dožive li čudesni poraz protiv Egipta, zasigurno završiti na prvom mjestu.

Dakle, Hrvatska mora pobijediti u polufinalu, a u finalu bi je onda, najvjerojatnije, dočekala Grčka, ili opet - Slovenija. Samo pobjednik ovog mini-turnira plasirat će se na Olimpijske igre.

Linker
04. srpanj 2024 17:55